Lumikko telakone keskustelua

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä whitejack, 11/9/13.

 1. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Korjaus.

  Nyt pitäiski löytää Mersun W123 etujarrusatulat jostain! Tunnetko piston sydämmessä?
   
 2. T-Cat

  T-Cat Well-Known Member

  Soitappa pressa Riipin Mikolle, varmasti löytyy.
   
 3. Harri_82

  Harri_82 Well-Known Member

  Mulla on sellanen käsitys et nää lumikot on kaikki vähän yksittäiskappaleita ja niitä ei oo kovin isoja määriä etes tehty. Toi iin seudun kelkkailijoiden lumikko on mun pihassa säilössä. Telalappuja pitäs lähiakoina alkaa vaihteleen ku useita on poikki ja eivät tunnu hitsaamalla kestävän. Teetätettiin iso läjä molemman kätisiä lisää nii on mistä vaihtaa. Tossa teidän koneessa näkyy olevan erimalliset laput. Minkä ikäinen kampe toi teidän peli on?
   
 4. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Nii se näyttää olevan, että eroja löytyy. Olen kaivellut vanhoja kuvia jne, niin aika paljon on eroavaisuuksia. Osassa ohjaus on tapahtunu keulan suksen ja jarrujen avittamina. Osassa on vipukääntö. Toisissa on ratti ohjannu "häntäohjausta". Yhessä ratilla käytettiin jarrusylintereitä.

  Miten tuoss ISK:n koneessa on tehty se ohjaus?

  Vetotapojakin on monenlaisia. Melko pian alun jälkeen, valmistaja tajusi, että on parempi jos vetopyörät on telaston takapäässä. Meillä veto on vielä edessä. Tämä johtaa siihen, että vetoketjut on todella pitkät. Hammaspyörän ja jarrulevyn akseli, on tuettu huonosti, vain kahdella pukilla. Tästä johtuen se akseli on aikojen saatossa vääntynyt vinoon, kummallaki puolen.

  Lisäksi siinä moottorin ja akselin murroksessa on joku todella oudon näköinen systeemi. Luultavasti omavalmiste. Siinä on muovinen tärinänvaimennus, mikä on nyt kyllä ihan silppuna. Uusia ei varmaankaan saa mistään.
   
 5. tika73

  tika73 Well-Known Member

  Se outo systeemi on sakarakytkin. Ainaki Etralla on myynnissä.
   
 6. Harri_82

  Harri_82 Well-Known Member

  Isk:n lumikko on hydraulivetoinen ja ajovivut on jalkojen välissä penkissä kiinni. Ohjaus tapahtuu muuttamalla ajopumpun tuottoa tai öljyvirtauksen suuntaa. Pystyy pyörittään teloja eri suuntiin yhtä aikaa mitä ei mekaanisella vedolla olevassa voi. Ihan hyvä systeemi mutta todella hankala ajaa suoraan esim kun ylitetään vesistö maantiesiltaa myöten. Ite kun ensimmäiset reissut kävi nii tuntu et tyhjäkäynnillä mentävä tiesiirtymä ku tuntu ettei tie riitä Suunnittelin et muuttas ajon käytettäväksi polkimilla kuten kaivurissa mut ei oo alettu siihen touhuun.
   
 7. Tuha

  Tuha Vanhan liiton Lynx

 8. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Oliko täälä näkemystä / kokemusta / ajatuksia hydraulivedosta. Tässä visioitu, jos Lumikon vedon muuttaisi hydikalle. Eli koneen perään pumppu, teloille ajomoottorit. Kuinkaha isot moottorit tuo vaatisi, jotta toimii. Entä sitten ohjaus. Meillä on nyt orbitroli ratin takana, joka ohjaa runko-ohjauksen sylintereitä. Tätähän voisi ehkä hyödyntää jotenkin?
   
  Viimeksi muokattu: 13/2/24
 9. polleurho

  polleurho Well-Known Member

  Ainakin hyvin tulee tehohäviöitä. Minkälainen voimansiirto on tällä hetkellä?
   
 10. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Kova voimalinja. Vaan ei toimi tollanen. Tuossa on kuplavolkkarin loota ja helvetin pitkät ketingit jne. Tämä aiheuttaa myös kääntöihin ongelmia, kun se hoidetaan surkeilla jarruilla.
  Tehohäviö on kyllä tässä kohtaa suhteellinen käsite.
   
 11. Seiti

  Seiti AC ZR6000R SX -16 & SnoPro 440@700 146" -04

  Tulee toki, mutta tuskin se turhaan lähes kaikissa teloilla liikkuvissa työkoneissa, niinkuin "oikeissa" tamppareissakin, on hydraulinen ajo..
   
 12. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Itellä kun ei ole sen suuremmin näistä hydrauleista sen suuremmin kokemusta, niin joudumma alusta loppuun miettiin tämän homman valmiiksi. Tämähä olis varmasti helppo, jos olis pohjaton lompakko. Mutta meidän konekolhoosilla kuivas kassa virkistyspäivillä, niin pitäis keksiä aika edukkaasti tää muutos.

  Tuoha on kuitenki keviä ja pieni kone, niin aivan älyttömän järeät ne moottorit ei tarvitse olla.
   
 13. polleurho

  polleurho Well-Known Member

  Helppo ja halpa tehdä, kallis korjata. Mekaanisessa vehkeessä se on melkein on off, joko se toimii tai sitten ei. Vian löytäminen on helppoa. Eiköhän joku kentso myy edullisesti ketjua ja ratasta noinkin hyvään käyttöön kun reittikoneeseen. Voihan siihen levyyn laittaa toiset satulat lisää ellei jo ole. Tai sitten telaston toiseen päätyyn jarrunavan, purkaamot on niitä täynnä. Ja kenties pieni kenttäremontti on helppo tehdä mekaaniseen, ketjua ja liittimiä voi pitää varalla sekä kenties rattaita. Mutta en konetta sen paremmin tunne.
   
 14. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Joo vaan kun tuommonen avoin perä ei oikeen toimi näissä. Huono etenemään jne. Kyllä hydrauliveto on ainoa ratkaisu, ellei mennä sähköön. Hydikkavehkeistä meillä on paljonki tuntemusta. Tuo nykyne vetosysteemi on vain aivan suoraan sanottuna paska. Etenki ku se vetää telan etupäästä, mikä on huonoin vaihtoehto.
  Toki, jos rakentais lukkoperällisen vedon alusta loppuun uusiksi. Kääntäs koneen toisin päin, laittas vedon perään jne. Mutta helpompi tehä hydikkaveto.
   
 15. polleurho

  polleurho Well-Known Member

  No nyt ei oiken avaudu, ensin ei ole kokemusta hydrauleista ja seuraavassa viestissä niistä on paljon tuntemusta. Niin sitä äkkiä ihminen oppii.
   
 16. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  No siis. Meillä on porukassa koneukkoja jokka kyllä on joutunu mettässä korjaan hydikkavehkeitä. Ei nuo ole järin monimutkasia, jopa verrattuna tuohon kuolemanviritykseen joka sielä nyt on.

  Mutta lähinnä kyselin, onko jollaki ideoita suoraan siihe, mitkä moottorit, paljonko pumpulle tilavuutta, millaiset virtauksen rajoittimet, paljoko moottoreiden pitää ottaa kierroksia jne, jotta tuo saadaan toimimaan jouhevasti. Tai ylipäänsä toimimaan.

  Mutta kuten sanoin. Mikä tahansa veto on parempi ku tuo, mikä sielä on nyt. Se ei toimi eikä tule toimiin eikä varmaan koskaan ole toiminutkaan. Toki sen tosiaan sais mekaanisenaki ehkä pelaan, mutta muutos on suurempi, kuin muutos suoraan hydrauliin.
   
 17. killer-wo

  killer-wo Forest Fox -01 Summit Expert

  Onko teillä käytössä se suksi siinä keulassa. Minulla se on käytössä ja sillä ajaminen on ihan mukavaa. Ilman suksea ei tuolla tee oikeen mitään. Toki suksen kanssa ei saa etulevyä käyttöön. Onko teillä lana kiinni tuolla häntäohjauksella. Eikö sillä saa konetta kääntymään. Itse visioinut sellaisesta että laittaisi noin 5 metrisen lanan kiinni häntäojaksella. Kääntyisiköhän ilman jarruja silloin?.
   

Suosittele tätä sivua