Projekti Max's Polaris Indy RXL 1992

Keskustelun 'Projektit' on aloittanut käyttäjä maxfun, 29/12/17.

 1. proman

  proman Lynxx

  Hienoa tekemistä! Tulempa tänne kummittelemaan omalla vm.92 rxl polariksella, eli kyselemään neuvoa, jos saisi apuja. Elikkäs vikakoodia 23 rupesi pukkaamaan käynnistyksen jälkeen, no ei siinä, romut irti ja kytkimen puolen suutinta vaihtamaan, kokeiltu nyt varasuuttimilla, ei vaikutusta. Myös johdot piipattu aivoilta, piippaa mutta ei anna tuolle suuttimelle vastusta. Myös johtoja käytetty ristiin, ei vaikutusta. toisia aivoja kokeiltu, ei vaikutusta, akku on myös uusi. Jotain hämärää tässä on mutta mitäs seuraavaksi tarvisi tutkia?
   
 2. maxfun

  maxfun Polaris RXL 1992

  Moro ja tänne saa tulla kummittelemaan, muttei ilman kuvaa potilaasta! :D

  Akku varmaankin on kunnossa? Ekana tarkista, että kaikilla maadoitusjohdoilla on kunnon kontakti. Sitten voi tarkistaa dropping resistorin liittimet, että eivät ole hapettuneet. Vastus löytyy akkutelineen alta. Samalla mittaa, että vastuksen liittimen valkoisen johdon ja jokaisen mustan johdon välillä on 6 ohmin resistanssi +-10%. Onko vikavaloa antavan suuttimen resistanssi pinneistä mitattuna 2-2,5 ohmia? Suuttimet eivät myöskään saa olla yhteydessä maadoitukseen, kun piippaat yleismittarilla suuttimen pinnistä moottoriin. Ei saa piipata, koska ecu hoitaa suuttimen maadoituksen. Jos vikaa ei vieläkään ole löytynyt, niin tarkista ecun liittimestä tuleeko 12 volttia vaalean vihreä johtoon (ruisku 1), vaalean vihreä/mustaan johtoon (ruisku 2) ja vaalean vihreä/punaiseen johtoon (ruisku 3). Näihin tulee 12 volttia koko ajan eli ei tarvitse kytkeä virtoja päälle.
  [​IMG]

  Sellainen huomio vielä tuohon, kun vuosi ja yksi päivä sitten minun roleksin johtosarja meni oikoseen ja paloi. Ehostelin vanhan johtosarjan ja siinähän tuli vastaavanlainen vika eli antoi vikakoodia yhdestä suuttimesta. Testasin kaiken samalla tavalla kuin sinä, eri eculla, johdon paikkaa vaihtamalla, piippaamalla johdot jne. Kaikki oli sen perusteella kunnosa. Lopulta otin palaneesta johtosarjasta vastaavat johdot liittimineen kuin vikakoodia antaneen suuttimen johdot. Tällä sain vian poistumaan. En kuorinu johtoja, mutta epäilykseni on, että siellä oli hapettumaa tms, joka aiheutti vian.

  Loppukevennyksenä kuva tämän vuoden eka lauantailta.
  [​IMG]
   
  Broadspeed, ///AJS, proman ja 7 muut tykkäävät tästä.
 3. proman

  proman Lynxx

  Noniin! Kiitoksia maxfun, lähdin mittarin kanssa into piukassa pulukan luokse mittailemaan. Mittailut, resistanssia suuttimelta en saanut.

  Sitten dropping resistorin kimppuun. Liitin auki ja lukemat, kaikki ok. Huolellinen putsaus ja kiinni. Wola, vikakoodi katosi ja rupesi kone rötköttämään, hullulta tuntuu mutta näin pienellä selvittiin. No, kone pukilla lämpöiseksi, ajamaan lähdössä ja boo, siihen sammui eikä käyntiin.

  putket vex, kampuralta ruuvit auki kun ajattelin että olisiko kastellut koneen tuon jumpan seurauksena. Eipäs ollutkaan, ei saa ainetta, pumppu kyllä surisee, mutta vain hörpyllä tulpan reijistä käyntiin ja sitten sammuu. Letku on uusi tankissa, täytyy jatkaa etsimistä mittaamalla linjasta paineet.

  Tarvii varmaan purkaa linjasto pöydälle ja putsata huolellisesti, jotenkin pakopuolelta tuli kerman väristä litkua, olisiko lie vettä bensan seassa.

  Komia foto sinulla,Laittelen kanssa kun on jotain kuvattavaa! on nämä rolexit henkimaailman vehkeitä ja sekös näistä tekee mielenkiintoisia rassailla!
   
  Viimeksi muokattu: 27/1/21
 4. maxfun

  maxfun Polaris RXL 1992

  Kokeile ensimmäisenä, että pumppaako pumppu ollenkaan bensaa. Käytä virtoja päälle, että pumppu pöyrii sen viitisen sekuntia ja paineistaa järjestelmän. Irroita polttoaineen paluuletku tankilta ja laita letkun pää johonkin astiaan/pulloon. Sitten laitat virrat uudelleen päälle, jotta pumppu pyörii sen viitisen sekuntia. Jos kaikki ok, niin polttoainetta pitäisi tulla 90-100 ml:aa. Jos ei, niin jossain on tukossa ja varmaan tässä tapauksessa jokin tukos on jossain. Jotta pumppu pyörii sen viisi sekuntia täytyy virrat olla pois päältä n. 10 minuuttia, jotta b.pumpun rele naksahtaa eli menee virrattomaksi. Toinen vaihtoehto on käyttää akun maakaapelia irti.
  Edit1. Unohtui mainita, että pumppua ei kannata pyörittää liikaa kuivana/tyhjän, ettei lämpene turhaa.

  Jos tankin letku on vaihdettu uuteen, niin onko samalla tarkistettu, että letkun päässä oleva imusihti on vapaa muovin palasista? Näyttää keräävän sinne pieniä muovisuikaleita, kun heiluu tankissa.
  [​IMG]

  Jos polttoainesuodattimia ei ole vaihdettu, niin ne kyllä kannattaa vaihtaa. Heti tankin jälkeen olevan pienen suodattimen voi tilata esim. https://sporttikone.fi/fi/p/588/filter-fuel-10-. B.pumpun jälkeen on iso 10 micronin suodatin esim. tällainen https://www.motonet.fi/fi/tuote/193224/Ruiskusuodatin-Nissan.

  Sitten b.pumpun imupuolelta, kun irroittaa letkun, niin pumpussa on pieni sihti, joka kannattaa irroittaa ja tarkistaa ettei ole tukossa. Jos bensaletkut ovat alkuperäiset, niin nekin kyllä kannattaisi vaihtaa uusiin.
   
  Viimeksi muokattu: 29/1/21
  Broadspeed tykkää tästä.
 5. maxfun

  maxfun Polaris RXL 1992

  Potilas Saarisen eli Tikka racen kampura on käytetty oikasussa, missä kytkimen päässä oli 0,3 millin heitto ennen suoristusta. Ammattimies suoristi kytkimen melkeistä täysin suoraksi. Kampuraan laitetaan uudet päätylaakerit, kun magneeton pääty piti sen vertaan pahaa ääntä. Pytyt on viety koneistamolle, missä ne mitataan ja tarvittaessa hoonatana/porataan. Männiksi tulee jotkut muut kuin takomännät, mahdollisesti prox:t, koska niitä saa aina 2,5 millin ylikokoon saakka. Pyttyjä ei kuiteskaan porata noin isoksi! :D Poltaine- ja öljylinjastoon on hommattu uudet suodattimet. Vielä pitäisi letkut hommata ja kaivella omaa varastoa näiden osalta. Ainoa kuva potilas Saarisesta on sen pytyistä. Laitoin jokaiseen imupuolelle alareunaan oikealle puolen pikku merkit, niin tietää, mistä kaikki on pois. Pois lukien mag. pytty, missä vesipumpun pinnapultti on kiinni...
  [​IMG]

  Omalla RXL:llä tuli körryyteltyä sen vajaa 100 km:a vkl:n aikana tässäpä omia kuvia vkl:lta.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Ja sitte vielä ammattikuvaaja @Hankisääski n ottamia! Nämä ovat varmaan jo kaikki nähneet pitkin somea, mutta kerta kiellon päälle! :oops:
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  Arsi, zzracing, Temek85 ja 8 muut tykkäävät tästä.
 6. malberoo

  malberoo New Member

  Älyttömän hieno projekti, täytyy hattua nostaa. Meillä on tismalleen samanlainen roleksi, tuli sukuun muistaakseni -97. Kovia vuosia kokenut, mutta aika hyvin pysynyt alkuperäisenä. Tälle talvea en ajatellut vielä ajanpuutteen vuoksi muuta laittaa kun telaston uudet iskarit ja jouset. Olisko näihin suosituksia? Mitään isompia muutoksia en nyt tee ja tarkoitus on vaan saada kohtalaisesti toimivat aivan kuolleiden vanhojen tilalle, joten laitanko halppis 30€ alkuperäiset vai mitä suosittelette? En oikeen löytänyt muualta tietoa niin ajattelin tässä kysästä kun tietoa varmasti on
   
 7. wasted years sleds.

  wasted years sleds. Well-Known Member

  Moi. Etsi jostakin käytetyt huollettavat iskarit alle, fox, öhlins tms. ja käytä iskarit huollossa ja pistä alle. Hakaneulajouset voi ostaa tarvikkeenakin. Mahtanekko enää oem hakaneulajousia polarikselta saadakkaan uusia.
   
 8. maxfun

  maxfun Polaris RXL 1992

  Tällä viikolla on potilas Saarista hoidettu. Pytyt on viety koneistamolle, joten sekin asia on hoidossa. Kampurasta poistin kaikki kolme päätylaakeria kuvan mukaisella tavalla. Laakereiden poiston jälkeen puhdistin jokaisen laakerin bräkleenillä ja kuivumisen jälkeen öljyä perään suojaamaan laakereita.
  [​IMG]

  Uusissa isoissa päätylaakereissa ei ollut lukitustappia, niin kaveri laittoi tigillä pikku knöölit laakereihin, jotta pysyy paikoillaan. Jokaiseen laakeriin laitoin vielä vähän laakerilukitetta loctiten 648:aa. Eiköhän ne nyt pysy paikoillaan.
  [​IMG]
  [​IMG]

  Lohkon pohjaosaan loctiten 515 tiivistettä.
  [​IMG]

  Näin on alakerta niputettuna.
  [​IMG]
   
  Naatti, Hankisääski, Temek85 ja 2 muut tykkäävät tästä.
 9. maxfun

  maxfun Polaris RXL 1992

  Potilas Saarisen suuttimet piti tutkia, että minkä näköinen suihku niissä oikein on. Autotallipatentilla testasin ja kaikissa suihku näytti olevan yhden mukainen. Eivätkä suuttimet falskannu, kun ne paineisti. Tässä kuvassa näkyy kaasuläppiin tehdyt kolot ilokaasua varten.
  [​IMG]

  Viimeisenä testattavista suuttimista vuorossa oli leiponeen mag. puolen suutin. Siellähän oli o-rengas poikki.
  [​IMG]

  Uudet o-renkaat piti hommata. Samalla, kun kasasin läppärungot, niin synkkasin ne.
  [​IMG]

  Potilas Saarinen otettu sisään bensa-, öljy-, ja jäähdytysnestelinjojen uusimista varten. Ei tarvi niitä alkaa touhumaan, kun saa koneen tiputtaa sisään.
  [​IMG]

  Veljekset konepelti pystyssä... :D
  [​IMG]

  Nyt on uudet suodattimet bensalinjassa 2 kappaletta sekä uusi öljysuodatin laitettuna. Uudet letkut myöskin paitti paluuletku tankille. Sen laitan, kun kone on paikoillaan, niin saa reititettyä sen järkevästi takaisin tankille. Tankin sisälle vaihdoin kans uuden letkun. Bensapumpusta käytin sihdin pois ja se oli aika likainen, että hyvä oli sekin käyttää poissa paikaltaan. Samalla myös puhdistelin enimmät paskat pois eturungon pohjalta. Nyt sitten odotetaan konetta koneistamolta. TPS pitää muistaa vielä säätää...
  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 14/2/21
  tovayryn, Broadspeed, petes88 ja 5 muut tykkäävät tästä.
 10. Reppumies

  Reppumies Well-Known Member

  Tuohon mag männän vikaan riittää stefan vuoto. Sille nuo oli erityisen herkkiä ja alkuperäiset stefat ihan kuraa. Joka vuosi piti vaihtaa jos meinasi ajaa. Voi tietysti olla suutinvikakin. Imupuolen helmoihin tuli uria kun veti lunta sieraimeen, ja olihan niitä aina siellä. Ja helmat tahto mennä suppuun jos kävi liian lämpimänä stefavuodon takia.
   
 11. Reppumies

  Reppumies Well-Known Member

  Noiden vanhojen laakerien ja laakeripesiin upotettujen teräsvahvikkeiden pinnoista näkee ettei akseli ole suora. Väärä akseli hieroo niihin tuota rokkoa. Akselin kun oiko, pysy pinnat kirkkaina. Ei oikein tee hyvää laakerille tuo tigillä kuumentaminen, ja hitsinööli vetää kehän pois muodosta. Kovametalliterällä noihin on porattu reikiä lukitustapeille, ei maksa ihan hirveesti. Alkuperäset on C3 ja joku oli C4:kin, tulihan samanlaiset? Suuttimien testissä voisi vielä sumuttaa mittalasiin vaikka 1 min ajan että näkee onko samat tuotot. Näitten kanssa tuli aikonaan jonkinverra äherrettyä, ja ajettuakin...:D
   
 12. maxfun

  maxfun Polaris RXL 1992

  @Reppumies kiitos jälleen kerran hyvistä kommenteista! Mietin tuota porausta, mutta vapaalla käsipelillä siihen en viitsinyt alkaa. Laakerit ovat vastaavat kuin alkuperäiset ilman lukitustappeja uloimmissa päätylaakereissa.

  Edellisessä postauksessa laittelin polttoaine- ja öljylinjat kuntoon helmikuussa o_O. Syy tauolle oli mäntien saatavuus. Eli Suomesta ei millään löytynyt sopivia mäntiä Tikan sorvaamille pytyille. Olisi pitänyt olla seuraava yli koko 1 mm:stä. No, minun kelkan vanhasta moottorista kaverille pytyt ja pieni hoonaus niihin. Näihin pyttyihin kaveri tilas sitten 0,5 mm yli koon männät ebay:stä. Sain männät ja pytyt varmaan kuukausi pari sitten ja tässä aina, kun on aikaa ollut olen touhuillut tallissa...

  Pako- ja imukanavia hieman putsailin.
  [​IMG]
  [​IMG]

  Männät paikoillaan.
  [​IMG]

  Hoonausjäljet näkyvät hyvin ja asennusrasva myös.
  [​IMG]

  Pytyt tiputeltu paikoilleen.
  [​IMG]

  Kone alkaa olla kasassa uusilla tiivisteillä. Tikan kannessa on tiivistys o-renkailla. Pari milliä lyhensin imukanavien silikoniletkuja, kun imuboksin pois ottamisessa ei ollut liikaa tilaa. Ehkä tällä saisi myös tilaa bensan paluuletkulle.
  [​IMG]

  Kaasuläpät paikoillaan ja synkattuna.
  [​IMG]

  Ja näissä kuvissa ollaan tässä päivässä. Eli koneen tiputin loppusijoituspaikkaan. Toivottavasti se saa siellä olla ilman ongelmia paljon kauemmin kuin edellisellä kerralla, mikä oli noin 300 ajokilometrin ajan! o_O
  [​IMG]
  [​IMG]

  Kun laihella oli aikaisemmin mennyt, niin nyt laitetaan varmuuden vuoksi säädettävä bensanpaineensäädin. Nostetaan vähän bensanpainetta ja ehkä tällä saataisiin estettyä ettei menisi laihalle. Varmaankin laitan säätimen kiinni tuohon ketjukoteloon, missä käynnistysnarun ohjuri, niin on tukeva paikka sille.
  [​IMG]
   
  Broadspeed, wasted years sleds., Hemmo ja 3 muut tykkäävät tästä.
 13. maxfun

  maxfun Polaris RXL 1992

  Täällä foorumilla on kyllä helvetin hiljaista! Totta muutkin touhuaa kelkkojen parissa kesäisinkin!? o_O Laitelkaa niitä päivityksiä tännekkin, ettei koko foorumi kuole pois! ;)

  Säädettävä bensanpaineen säädin laitettu lopulliseen paikkaansa. Piti tehdä kolomen millin alumiinista uusi teline sille. Käynnistinnauru osuu siihen jonkin verran, mutta pyöristelin reunoja alumiinista, niin ei pitäisi takerrella siihen.
  [​IMG]

  Bensakiskoon piti hommata vielä liitin, niin saa tiiviisti sen bensan paluun siihen kiinni. Säätimen mukana tulleet yleismallin littimet eivät olleet hyviä.
  [​IMG]

  Säätimeltä tankille paluuletkukin omalla paikallaan.
  [​IMG]

  Jäähdytinnesteen letkut laitettuna kiinni.
  [​IMG]

  Vesipumpun hihna paikoillaan ja sen perään suoja sille sekä käynnistinkoppa.
  [​IMG]
  [​IMG]

  Sitten saikin nostaa keulan ilmaan ja laittaa jäähdytinnesteet koneeseen.
  [​IMG]

  Pakarit kiinni liiman kanssa laippoihin. Liimana käytin Sika 521 UV liimaa, kun sitä oli itsellä tallissa. Pakolämpöanturin ja pakarin väliin laitoin jokaiseen rosteriprikan väliin, kun yksi anturi tipahti reiästä putkeen. Niihinkin saisi laittaa liimaa väliin, ettei falskaa savuja konehuoneeseen.
  [​IMG]

  Sitten olikin jo konehuone kasassa. TPS:n mittailin, mutta siinäpä ei ollut minkäänlaista säätö mahdollisuutta. Manuaalin mukaan, jonka löysin anturinumeron perusteella meinasi et ko. fordin anturi pitäisi kiinni olessa näyttää 0,5 +- 0,05 V:a ja täysin auki pitäisi olla 4,3 V:a tai enemmän. No, mittari näytti 0,65 ja 4,03 V:a... Anturiin voisi dremelillä tehdä säätömahdollisuuden, mutta jos kiinni olessa saa tiputettua sen 0,5 V:iin, niin käykö samoin tuon täysin auki ollessa voltin!? o_O
  [​IMG]

  Shit olikin ensin käynnistyksen aika! Säädettävä bensaanpaineen säädin mietitytti, kun sepä ei pidä bensanpainetta, jos bensapumppu ei pyöri. No, ei muuta ku kokeilemaan. Virrat päälle punaisesta namiskuukkelista, jolloin pumppu pyörähtää eka kerran. Sitten kaasusta painamalla saa pumpun uudestaan pyörähtämään. Eli kaasun lipautus ja nykäsy. Pari tällaista, niin kelkka olikin jo käynnissä? :D
  [​IMG]


  Ajotus tuosta vielä pitää tarkistaa.
   
  Broadspeed, Temek85, Jannne ja 1 muu henkilö tykkäävät tästä.
 14. T-Cat

  T-Cat Well-Known Member

  Ilman lämmitystä taivutit Al latan? Voi murtua taitoksesta.
   
 15. maxfun

  maxfun Polaris RXL 1992

  Juu, ilman lämmitystä taipui. Ei siinä näy murtumisen merkkejä, eikä sitä kyllä saa käsin taivutettua takaisin suoraksi. Voihan se ajan saatossa hetkutuksen seurauksena mennä poikki, mutta veikkaan et joku muu hajoaa ennen tuota... :D
   

Suosittele tätä sivua