Sähköauto ja kelkkakärryn vetäminen

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Arsi, 10/3/23.

 1. rainbow6

  rainbow6 KRT

  Nyt on kyllä niin homopäällikkötason topikki että muistakaahan tilata hamekangasta samalla.
   
  pezq^, k0lli, vetkulilm ja 3 muut tykkäävät tästä.
 2. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Tiukka kommentti :D Itellä tasoittuu kyllä elämä kun vetää Sprintterillä kärryä. Mutta kyläajot menee jatkossa sähköllä.

  Lähinnähän se tässä kiinnostaa, että miten nuo kärryhommat jatkossa hoidetaan. Sitähä ei tiiä mille nuo hallitukset alkaa. Sitähä ei tiiä vaikka ne sanos että vapun jälkheen ei saa enää ajaa diisselillä.

  Mutta myönnetään. On se tuo 540 hv M bemari ihan h*mostelua sillon ku ajetaan ilman kärryä. :D

  Tässä kun tarkemmin mietin, niin ei tuo taukojen määrä kasva vs sprintteri juurikaan. Itellä ku on pikkunen tankki, niin kärryn kans on rajallinen range. Eli yleensä tankkaan lähtiessä, sitte Kolarissa ja Kirunassa. Takasin tullesa joutuu taas tankkaan Kirunassa ja sitte taas kolarissa täyteen.
   
  Viimeksi muokattu: 20/10/23
 3. andyman

  andyman Well-Known Member

  Tuli tuossa sellainen mieleen, että eikös aika monesti nuo laturit ole silleen sijoitettu että siihen ei oikein kärryllä pääse kun se laturi on siinä parkkiruudun edessä ja ruutu ei ole läpi ajettava?
   
  Viikinki ja Mika_R tykkäävät tästä.
 4. epeli

  epeli Active Member

  Monasti näin mutta onneksi alkaa tulemaan jo läpiajettaviakin Audilla kun kärryä vedellyt niin semmosen 20-30% kasvaa kuomukärryn kans kulutus. Tuosta homojen hommasta sen verran että isoilla kilometrimäärillä jää aika lailla hynää käytettäväksi vaikka kelkkailuun Ja onhan se paljon nautittavampi ajaa niin kaupungissa kuin maantielläkin
   
 5. SilverHawk

  SilverHawk Member

  Kirjoitetaas muutama sana tänne. Sähköautoilua takana kolmisen vuotta ja nyt ensimmäinen talvi tulossa, kun pitäisi kelkkakärryä vedellä pitki Suomea. Vetoautona toimii Bmw Ix. Mielenkiinnolla oottelen, et mitähän tästä tulee :rolleyes: Taukojen määrä tulee lisääntymään, mutta oon ite sitä sorttia, et semmonen 200km rykäsy ja vartin tauko on ihan sopiva matkatahti (pieni rakko) :D Vuodessa tulee 45-50tkm niin paluuta nokivasaraan ei ole. Tuetaan bensakauppiaita jetteilyn ja kelkkailun muodossa sit.
   
 6. Hemikoo

  Hemikoo Sidewinder xtx se 137", SXR 700

  Pitänee ruuvata pressalla foliohattua syvemmälle....

  Mulla jää enempi kelkkailuun kun ajan vanhalla dieselillä, ei oo osareita/säästämistä eikä maksa vakuutuskaan juuri mittään, vaan paskat kyllähän se autoilu maksaa mutta vanhalla ei niin paljoa kun arvo ei putoa, huollot on "ilmaisia" kun ite tekee jne .
  25tkm/vuosi niin eipä tuo kaukana noilla dieselihinnoilla ole 5000€/vuosi kustannus kaikkineen kun seiska mennyt 100tkm ajolla nykyisellä autolla keskikulutuksena...

  Paljonko laskette sähköautoilun maksavan ihan kaikkineen 25tkm ajolla? Jos autoa pitää vaikka 4v?
   
  janzka, Seiti, vetkulilm ja 5 muut tykkäävät tästä.
 7. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Sellaiset sähköautot joilla kelkkakärryä ajattelee vetävänsä ei ole todellakaan mitään halpoja. Säästöön jäävää rahaa, kun lasketaan niin on muuten santussa sen verran pitkä ja paksu häntä, etten ehkä mistään säästöistä puhuisi mikä jää muuhun käyttöön, kun ei tarvi diisseliä tankata. Vielä ei ole sen aika, että sähköauto mitenkään halpa olisi, varsinkaan kelkkakärrynvetäjä sellainen.

  Päästöistä kun puhutaan, niin jää auton valmistuksessa syntyvät päästöt monesti täysin käyttövoiman vihreän hypen peittoon (senkin vihreydestä voi olla monia mieliä, ydinvoima... jne). Mitäs se sähköauton valmistus saastuttaa verrattuna bensa/diesel koneisen? Ei kukaan puhu mitään siitä.

  Hyvä että kehitys kehittyy, mutta onko nyt ihan oikeasti vielä kyse säästöistä tai edes vihreydestä?

  Yksi mistä tiedetään kehityksen menneen tarpeeksi pitkälle on sähköauton käyttöön lätkäistyt käyttövoimaverot. Sitten voidaan aleta puhua pikkuhiljaa vihreydestä ja säästöistä. Kansa maksaa kyllä, kun aletaan olla siinä pisteessä. Siihen asti se on jotain muuta. Päällikköhomoilua. Oli muuten näpäkästi ilmaistu ;)
   
 8. epeli

  epeli Active Member

  Itellä kun tulee 50tkm vuoteen niin sama lyhentää sitä autoa polttoaineen säästön verran ja itse asiassa jää vähän enemmän käteenkin... Päästöillä yms ei oo itelle vitunkaan väliä, raha ratkaisee tässäkin:D
  Työkaverille laskeskeltiin vasta niin kyllä se tarvii n.30tkm vuoteen että kannattaa sähköautoon vaihtaa (XC60 vs Tesla Y)
   
  Jakelfin tykkää tästä.
 9. SilverHawk

  SilverHawk Member

  Vertailukohdat eivät ole relevantteja mielestäni, jos verrataan vaikka 10 tonnin vanhaa dieseliä ja 80 tonnin autoa. Dieselikin pitäisi maksaa 80, että niitä voisi vertailla. Tämä mielestäni.
   
  Jakelfin tykkää tästä.
 10. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Ei se ihan noin yksioikoisesti mene. Sähköauto maksaa suhteessa enemmän kuin diesel tai bensa. Jos ne saman hintaisia olisi, niin sähköautohan se kannattaisi heti ostaa. Trafin vertailulaskussa sähkö vs bensa on 40% hintaero. Kustannushöydyt tosiaan korostuu paljon ajavilla. 14000km vuoteen ajavalla sähköauton hintaero bensaan on kuitattu noin 11v aikana. En tiedä onko näihin laskettu korjauskuluja ja kuinka 11v vanha sähköauto pitää hintansa vs bensa. Akun vaihto ikään en ole tarkemmin perehtynyt. Kallis se on.

  Dieselistä ei löytynyt noin hyvää tietoa. Liekö se paljon ajavilla sitten loivempi tuo ero ja sitä ei ole haluttu tuoda esille. Traficom tukee sähköautoilua ja se näkyy jutuissakin.
   
 11. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Hitto ku tuppaa välissä unohtuun, että jos nettiin kirjottaa huumoria, pitää siihen perään kirjottaa isolla HUUMORIA tai laittaa 20 hymiötä.

  Kyllähän sitä jos haluaa säästää, niin ostaa 93 vuosimallin E Carinan. Menee leimasta nuin vain läpi. Syö kuus litraa ja maksaa tonnin. Mitä sitä hullua ihmiset ostaa uusia autoja, kun hyviä 90-luvun autoja on maa täynä. :D

  Eikait sähköautoa kukaan osta säästämisen takia? Mitä sitä hulluutta. Tai ylipäänsä uutta autoa? Kyllähän sähköauto on justiinsa yhtä hyvä sijoitus säästön kannalta kuin maalämpö. Eli eihän sillä hankintahinnalla ole väliä kuha per kk säästää kympin pari :D

  Tässä topikissahan ei sinänsä ollu aiheena "näin säästät sähköautolla" , vaan voiko vetää kärryä. Joten tekassaan uus topikki juupaseipäs keskusteluun.

  Mutta jos säästöstä puhutaan, niin pitää verrata pottuja pottuihin, eihän se yhtälö muuten toimi. Jos ite vertaan vastaavaa bensa-autoa tohon meille tulevaan sähköpirssiin. Lähin samoilla tehoilla, nelivetona, bensakoneella jne olis maksanu about tuplat uutena. Vastaavia bensamalleja käytettynä saa samaan hintaan kuin tuon sähköauton. Mutta ne on 8v vanhoja voimakoneita, jokka hajoo hetkenä minä hyvänsä.
  - Kiinnostiko säästäminen autoa valitessa. Ei pätkän vertaa.
  - Kiinnostiko päästöt autoa valitessa. Ei pätkän vertaa.
  - Kiinnostiko 4wd, 540 hv, M jne autoa valitessa. Melko paljon.

  Joten palataan tässä topikissa aiheeseen. Sitä on kuitenkin aika paljon kelkkailijoita, joilla on syystä tai toisesesta sähköauto. ( työsuhde, työliisari, halu kokeilla uutta jne). Ja totta se on jokasen asia miten rahansa käyttää. Joten keskustellaan nyt siitä, kuinka se kärryn vetäminen onnistui.

  Teen toisen topikin kohta näille juupas eipäs jutuille, niin saatte avautua oikeen sydämmen kyllyydestä miksi sähköautot on saatanasta ja se 90 luvun Hiace on vielä yliveto auto :D
   
  jms1601, Arsi, Insinöörimajuri ja 5 muut tykkäävät tästä.
 12. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

 13. Deecee

  Deecee Well-Known Member

  Minul on jonkin verran kokemust kärryn vetämisestä sähköautol. Ei kyllä poikee sen suuremmin normaalil autol vetämisestä. En oo kyl pitkää reissuu vetänyt. Mökille lähinnä pikkukärryl oon vetänyt kelkan pari kertaa ja kesäl pientä venetrailerii. Kyllähän se kulutus nousee, mutta niinhän se nousee bensa-autollakin. Vaimon "käskäi" Nissani syö 6-7 litraa satkulle normiajos, kärryn kans yli kympin. Siinä nousee mun mielest suhteessa paljon toi kulutus.
  Minul tää auto on työsuhdeliisari. Bensat pitäis maksaa itse. Mut saan lataa työpaikalla ilmaiseksi. Kotona minul on pörssisähkö, niin laitailen silloin kun sähkö on halpaa. Ei tol per km kyllä ajo paljoo maksa. Mutta enpä oo kyl ajatellu säästön kannalta tätä hommaa sen suuremmin.
   
 14. Rantalankila

  Rantalankila DS 3900 -22 & GL 3900 Syncro

  Reilu pari vuotta takana Model Y:llä. Auton päivitys oli ajankohtainen ja laskin ettei ole mitään muuta järkeä kuin sähkö. Osoittautunut kyllä todeksi. Lisäksi paras talviauto tähän mennessä. Jokunen eurokin on käyttökustannuksissa säästynyt. 60tkm ajettu ja reilu 2v käyttöä. Huoltokustannukset pyöreä nolla.
  Screenshot_20231021_121330_Tesla.jpg

  Kärryä on tullut kiskottua kelkan kanssa ja muutenkin. Matkaan joutuu laskemaan hieman lisää mutta semmosta se on. Ilman kärryä menee matka-aika täysin samaan dieselin kanssa.
   
  Jakelfin tykkää tästä.
 15. Jakelfin

  Jakelfin Nytro MtxT & RTX 136 -RX1 4100 -Titan Adventure

  Käytännössä sitä tulee pysäheltyä joka tapauksessa muutaman sadan kilsan välein, sähkärillä ne pysäykset tulee automaattisesti latureille niin ei ole rangen kans ongelmia enää. Toista oli vielä kaksiki vuotta takaperin mennä tuolla yläperillä, hitaita latureita ja huonosti toimiviaki. Norjassa pääsee jo teslalla oikein hyvin, ei tarvi juurikaan muita latureita edes käyttää.

  Säälittävää. Tämä on varmaan niitä kavereita jotka on jääny valoihin sutimaan ku nykyaika on menny ohitte. Vetää sillä 1.3 corollalla sen veneen jouluna ja juhannuksena Helsingistä Hettaan ilman kusitaukoja 110 lasissa ilman tankkauksia. Näitä riittää. Ei ole ikävä öljynvaihtoja, remmisulkeisia, kiristimien vaihtoa, lämpöjen kyttäämistä, kylmiä tankkauksia tuulisella asemalla, aamulämmityksiä, webaston tyhjentämiä akkuja, kuuraisia laseja, hidasta lämmitysajoa pakkasilla, eikä hitaasti toimivaa ajonhallintaa.. Nykyaika on ihan kivaa. Sama homma se on näissä kelkoissaki. Eipä tule ekana mieleen lähteä -87 phazerilla makkaranpaistoon huonolle reitille muitten uusien vehkeitten kanssa.
   
  Viimeksi muokattu: 21/10/23
  Arsi, karjal ja juketsu tykkäävät tästä.
 16. Opk

  Opk Member

  Sannoo äijä joka ei oo hoksannu, että kelkkamaailmassaki nykyaika huitassu nytroista ohi?
  On se vaan niin että elämä on liian lyhyt kököttää abcllä piuhan päässä..
   
  rainbow6, JiiKoo, FFoxi ja 2 muut tykkäävät tästä.
 17. Deecee

  Deecee Well-Known Member

  Kulutuksesta sen verran. Miul vei edellinen diesseli noin 10 litraa sadalle toi venetraileri perässä. Eli näil hinnoil se maksoi sen reilun 20 euroo per satku. Tää sähköauto vie trailerin kanssa sellaisen 30 kwh satkulle. Jos laskee, että osa ladataan kotona ja osa noilla julkisilla. Keskihinnaksi joku sellai ( osa kotoo 8 sent kwh ja osa yleisistä) 35 sent khw, niin satkun ajamisen hinta on suunnilleen kympin luokkaa.
  Tää nyt siis vaan toi ajamisen hinta.
   
 18. janzka

  janzka -24 Ski-Doo Freeride 146" TurboR, SW 162"

  Mistä noin halpaa sähköä? Täällä Carunan siirron alueella jos sähkö on 5snt nii siirtoineen se on 15snt ja sillä tuo 7062kwh tekis yli 1000€.
   
 19. Jakelfin

  Jakelfin Nytro MtxT & RTX 136 -RX1 4100 -Titan Adventure

  On se vaikeata. Uus expeditioni on liikkeessä oottamassa ja muutaman vuojen vanhaa kömpijääki on pihassa, ei ole onni eikä autuus tullu vaikka tuoreillaki ajelee, eikä se harrastuskampe suinkaan kato ikää, yhtä hauskaa se on siltikki, onpahan vähän tehoaki peukulla eikä pelkkää lammasten määkinää. Muutaman miljoonan istunu ratin takana niin on vähän tuota näkemystä autoilustaki. Kolme vuotta on sähköilty ja reilut 100tkm ja muistaakseni kahesti on joutunu ihan oottamaan että saa riittävästi virtaa, aina on ehtiny perille. Yleensä tulee hoppu lähteä ko lataus on jo valmis enneku ehtii vessassa juosta ja kahvia napata. Uuemmissa latausnopeuet on jo kolminkertasia ja rangetki liki tuplaantuneet mitä tuossa meiän kotterossa. Keskikulutus ollu 22kwh, siitä yli 90% kotona ladattu. Keskihinta siirtoineen ollu noin 15c/kwh tuohon kulutetulla sähköllä, auton käyttövoimavero vajaa 200e vuosi. Auton remontteihin menny tähän mennessä n.1300,- kun lämmittimen vastus vaihettiin teslahuollossa toissa talvena, kesärenkaita kolmas setti menossa, n.350 sarja. Siitä voi laskea. Sen verran oli puntarissa hankintaa harkitessa että sillosella diisselillä oli kuukausittaiset kulut polttoaineineen ja noin 6,5l keskikulutuksineen n.900+€, siihen ei edes sisälly huollot eikä renkaat. Jakopää, laatikkohuolto ja haldexi+perät olis ollu lähiaikoina kartalla, yhteensä reilu tonnin huolto, siirtopumppuki sopivasti sippas ko auto oli liikeen käytössä. Siinä saa ihan rauhassa kiskoa sähkärilläki koppia perässä eikä vieläkään olla pahoilla kustannuksilla ko vertaa vastaaviin polttiksiin.
  Joskus 90 luvulla vielä oli hitaat ja laiskat diisselit vielä voimissaan ja sillon oliki essonpaarissa vänkäämistä bensalenkkarien ja diisselimiesten kesken. Sittemmin yleisty nykymallin tdi vehkeet ja alko se diisseliki liikkumaan bensavehkeitten tahtiin. Sama oli sähkövehkeitten kanssa, nehän oli naurettavan paskoja tekeleitä ennenku tesla näytti jatsin mallia. Nyt se on sitten sitä uutta ja mahtavaa ko isot saksalaiset alko tekkeen samantyyppisiä ratkasuja niin alkaapa perus bensalenkkareillaki pikkuhiljaa kiinnosteleen. Meni vain yhen kymmenen vuotta että aika alko olla "kypsä" samanlaisille ratkasuille. Ite olin viimiseen asti sähkäreitä vastaan ja olin samanlainen naureskelija ja vastarannankiiskinen, kannatti se vain hypätä tuntemattomaan niin sai silmät auki. Sen jälkeen onki useasti hymyilyttäny tämmöset kommentoijat..
  Voishan sitä vielä ajella 20v vanhalla bensapaskalla ja kitistä ko kaikenmaailman patteriautoja pyhkii ohitte, kuunnella ylen uutisia ja äänestää kepua tai kokkareita ja rutista persujen perseilystä samalla ko käy tankila viisasteleen että toista se oli vielä sillon ko sai markalla litran ysiysiä oikean lyijyn kanssa. Jaa mutta toiseksi tuorein auto pihassa on -03 bensavolvo jos työautoa ei lasketa... toki volvo on taas remontissa ko se ei kuitenkaan ole se 1.3 corolla..
  Saispa jo kunnollisen sähkökelkan alle.

  Alkuperäseen topicciin liittyen hyviä kulutusvertailuja eri autoilla ja vaunuilla.
  https://www.youtube.com/@bjornnyland/search?query=towing
   
  Arsi, ruupanen ja epeli tykkäävät tästä.
 20. Rantalankila

  Rantalankila DS 3900 -22 & GL 3900 Syncro

  Pörssisähkö kotona, Rovaniemen verkon alueella tekee noin 5snt siirrot, käyttövarmuusmaksut ja verot energian lisäksi. Jos lataan kotona, niin vain yöaikaan, joten energia on nykyisellä sähkönhinnoilla lähellä nollaa eli käytännössä vain siirtomaksut joutuu maksamaan. Katsotaan mitä talvi tuo tullessaan. Taloudessa kakkosautokin on tuommonen sähköinen piinattu Rellu.

  Pääsääntöisesti lataan töissä, Tesla vaan ei tunnista DC-laturia työpaikaksi, joten siksi kohdassa Muut. AC-latauksen kyllä tunnistaa. Työpaikkaalataushan on verovapaata ainakin v. 2025 loppuun asti. Työnantaja ei veloita käytetystä sähköstä.
   

Suosittele tätä sivua