Sähköauto ja kelkkakärryn vetäminen

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Arsi, 10/3/23.

 1. epeli

  epeli Active Member

  Itellä sama kuvio, Ioniq 28 ja e-tron joita vuorotellen latailen työpaikalla 30€ kuukausimaksulla :D
   
 2. jp10

  jp10 Well-Known Member

  5c per kwh siirto...aivan varma
   
  vetkulilm tykkää tästä.
 3. perttuni

  perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

  Tuohan on tietysti kätevä jos työpaikka tarjoaa sähköt. Omalla työpaikalla tuskin sellaista onnea on näköpiirissä. Kainuun päässä Kajavella esim. siirto yleissähkölle 5,43c/kWh ja siihen sähkövero 2,79c/kWh niin 8,22c/kWh maksaa vaikka olis sähkön hinta 0€. Sitten jos ei jaksa pörssisähkön kanssa kikkailla niin määräaikainen sopimus on tällä hetkellä luokkaa 8-9c/kWh. Käytännössä siis kotilataajalle 17c/kWh. Tämä tekee vaikkapa 5000kWh sähköauton vuosilatauksella 850€ vuodessa.
   
  Viimeksi muokattu: 23/10/23
  janzka tykkää tästä.
 4. Rantalankila

  Rantalankila DS 3900 -22 & GL 3900 Syncro

  Paljonko se pitäs maksaa?
   

  Lisätyt liitteet:

  Viimeksi muokattu: 23/10/23
 5. janzka

  janzka -24 Ski-Doo Freeride 146" TurboR, SW 162"

  Ja tuohon vissii vielä 2.7 snt kwh sähköveroa?
   
 6. Rantalankila

  Rantalankila DS 3900 -22 & GL 3900 Syncro

  Vero näkyy jo tuossa laskussa eli ei.
   
 7. JiiKoo

  JiiKoo Kelkkojen SAAB med PPS

  Näkyyhän nuilla pärjäävän talvellakin kärry perässä kun ei kiire ole:rolleyes:

  " Viime yönä ajettiin Nurmijärveltä Teslalla, -38 ja sen sellaista näytti mittari mutta tarkeni siinäkin ilman takkia mainiosti. Toki kun oli kuomukärry perässä ja tuollainen pakkanen niin kulutus oli noin tupla verrattuna ”luvattuun. Eli noin pikkasen yli diesel litra ekvivalenttia/30kwh/100km eli ladata piti noin 200km välein eli aika tökkimistä meno pitkässä matkassa… "
   
  andyman tykkää tästä.
 8. Yamaha enticer

  Yamaha enticer SxViper

  Se ei kuulemma hidasta yhtään, koska muutenkin pitää pysähtyä 150 km välein aina tunniksi syömään... ainakin jos on teslajoneja uskominen.

  Näkyy facebookin teslaryhmissä olevan tällä hetkellä ekan kerran valitusta siitä, että latauspaikoille pitää jonottaa? Sehän se vielä olisikin, että ensin joutuu jonottamaan jotta pääsee pikalataamaan 30 minuuttia.

  Onhan se aivan mahdottoman helppo fossiilia tankatessa saada parissa minuutissa 800 km rangea. Tulevaisuus lienee sähköautojen, mutta kyllä mä vielä odotan hetken ennen kuin hyppään mukaan.
   
  Mickelson, k0lli, Tjp- ja 2 muut tykkäävät tästä.
 9. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Ei kyllä kauhiasti pikakokeilussa kärry haitannu patteriautoa. Sprintteri jääty pihaan ja piti Ivaloon viiä kelkka. Patteriautolla siis reissuun. 8-9 kwh nousi kulutus. Tullessa saariselällä 17 min laturissa, jonka aikana kävin paskalla ja tilasin paninin. Pakkasta oli 27.
  Mutta, tokiha nää on automallikohtasia hommia. Ei tietenkään onnistu kaikilla. Osasta puuttuu kunnon akun lämmitykset jne, joten ovat meidän oloihin vielä keskeneräsiä vehkeitä.
   
 10. Arsi

  Arsi Well-Known Member

  27,8 kWh/100km kulutuksella meni Majavan kuomukärry, jossa Lynx Rave 850. Autona Tesla Model Y LR 2023. Pelkällä autolla ilman kärryä arvioisin, että kulutus olisi ollut noin 17-18 kWh/100km.
  Todellinen matkanopeus 85km/h ja keli nollan tuntumassa ja vähän pakkasella välillä. Tie myös märkä/paikoin loskainen.
   
  lapiska tykkää tästä.
 11. JiiKoo

  JiiKoo Kelkkojen SAAB med PPS

  Y-malli liekin parempi kuomukärryn vetoon.

  Peilaten kokemukseen missä vedin kuomukärryä 1.6 100hv nissan almeralla ja sitten 1.6 100hv skoda roomsterilla.

  Koppimaisemman auton perässä sama kuomukärry huilasi (imussa) vähemmän väkinäisen tuntuisesti entä normi matalan henkilöauton perässä tuntui sama kärry ikäänkuin jarruvarjolta.

  Noin pienikoneisissa autoissa eron todellakin tunsi, varmasti myös kulutuksessa eroa roomsterin hyväksi mutta ei tullut seurattua..
   
 12. mikada

  mikada Yamaha Sidewinder 2017

  Näitä juttuja kun lueskelin, niin sähköautolla kärryn vetäminen on melko insinöörin hommaa. Itse kun kävin Kiimingistä Rukalla Mitsun L200:lla reilulla pakkasella kuomullisen kelkkakärryn kanssa, niin homma oli kyllä paljon yksinkertaisempaa. Perjantai iltana autolla samalta istumalta Rukalle. Vaunu nostamaan lämpöä ja itse saunaan olusen kera. Seuraavana aamuna kelkkailemaan ja emäntä lähti kylille L200:lla. Lauantaina kelkkailun jälkeen saunomaan. Sunnuntaina kärryn kanssa taas samalta istumalta Kiiminkiin ja kenelläkään käynyt mielessäkään koko viikonlopun aikana rangen loppuminen eikä ällä yrittänytkään jäätyä. Maanantaina työpäivän jälkeen vasta kävin ällän tankkaamassa. Helppoa kuin heinän teko :D
   
 13. JiiKoo

  JiiKoo Kelkkojen SAAB med PPS

  Juu.

  Mutta jos ajaa työkseen paljon siis varsinkin yli 50tkm vuoteen niin sähköauto on toistaiseksi ihan fiksu valinta rahassa (työnantajan maksamat km - korvukset) miettien.

  Itse ajan 2000 vuoden A3 Audilla, se on minun käyttöön( ajot 5 - 10tkm vuoteen ) ja lompakolle sopiva:)
   
 14. janiok

  janiok Well-Known Member

  Jos työkseen ajaa vaikkapa 60-80 tonttua vuoteen, niin on mielestäni ihan sama millä ajaa. Rahaa tulee niin paljon , että valitsee mukavimman. Ihteeni ei kiinnosta seurata, mihin pääsee lataamaan, tai toimiiko joku laturi tai jotain muuta muuttujaa ja en tosiaankaan jaksa notkua huoltiksella paria kymmentä minuuttia.
   
  Fudge tykkää tästä.
 15. Arsi

  Arsi Well-Known Member

  Pudasjärven aakkosasemalla on helppo ladata kärryn kanssa, kun ajaa laturien nurjalle puolen tien reunaan. Onnistunee monessa muussakin lokaatiossa, vaikka noita latausasemia harvoin on ajateltu yhdistelmille.

  Uusimmat ABC laturit on useassa paikkaa läpiajettavia, lieneekö juuri tästä syystä, mutta hyvä parannus.

  Kuvat Pudikselta:
  upload_2024-2-27_21-34-6.jpeg

  upload_2024-2-27_21-34-54.jpeg
   
  HannuIk ja Reverend_ tykkäävät tästä.
 16. Reverend_

  Reverend_ Nytro #PPS, X-Rs 850 137", Rene 900R

  Kokemukseni mukaan hyvin pitkälti kaikki ihmiset jotka eivät pidä sähköautoa soveltuvana johonkin käyttöön x eivät ole sähköautolla ajaneet. Toinen missä mennään helposti harhateille ajatustasolla, on että sillä yritetään ajaa samoin kuin polttiksella. Sähköautoissa on enemmän asioita paremmalla tolalla nimenomaan nyt tähän keskusteluun liittyen talvikäytössä kuin polttiksissa.
   
 17. JiiKoo

  JiiKoo Kelkkojen SAAB med PPS

  No se on tietysti sallittua jos haluaa maksaa enemmän veroa valtion kassaan kuin on pakko (polttoaineveroa ym.)

  Mutta kuten kirjoitinkin että RAHASSA mitattuna on fiksua ajaa sähköllä jos työnantaja maksaa km korvauksia ja työajokilsoja tulee oikeasti paljon eli 50tkm ja yli.

  Mukavuus ja laadun tunne ym..seikkoihin en ottanut kantaa niin älä sotke sinäkään niitä vastaukseesi jossa vastaat viestiini :)

  Itse ajan edelleen 24 vuotiaalla rupisella Audilla :D
   
  Viimeksi muokattu: 28/2/24
 18. Arsi

  Arsi Well-Known Member

  Se lienee perin suomalainen piirre, että mieli pahoitetaan siitä mitä valintoja joku toinen tekee. Kuten nyt vaikka tämä sähköllä ajaminen.

  Ylläpitäjä avasi hienosti sille oman palstan ”Sähköautoilu ja paha mieli” tuonne vähemmän kelkkailuun liittyviin aihealueisiin - kannattaa siellä käydä päästeleen patoumia

  Itsellä ei sähköautoa ostaessa tullut mietittyä kelkkailua kovin paljoa, vaikka se talvella onkin tärkeä asia. Teslassa tiesin olevan koukku vakiona, joten ajattelin, että sillä kokeillaan kelkkakärryn vetoa ja jos se ei ole mielekästä niin hankin kelkkahommiin polttomoottoriauton (esim. paku, jolle on muutakin käyttöä välillä). Nyt on tullut todettua, että kyllä sillä kelkkakärryäkin vetää ja itse vetohommat soveltuu erittäin hyvin, kun tehoa on paljon ja neliveto. Range ja latailu kärryn kanssa on seikka, joka laittaa valitsemaan vielä polttomoottoriauton pidemmille kelkkareissuille tai lomasesongin aikaan, kun latureilla muutenkin varmasti ruuhkaa.

  Sähköauton valintaa ylipäätään kohdallani puolsivat: uusi mielenkiintoinen käyttövoimatekniikka, ajamisen edullisuus ja huoltovapaus, jolla iso painoarvo, kun työ liikuttaa pitkiä matkoja lähes viikoittain. Myös edullinen hinta suhteessa varusteisiin, tiloihin ja suorituskykyyn uusia autoja vertailtaessa toisiinsa. Kieltämättä 0-100km/h 5 sekunnin suorituskyky reilusti alle 60k€ vaikutti puntarissa ehkä liiankin paljon suhteessa siihen miten paljon sitä on tarvinnut, mutta kärrynvedosta se tekee toisaalta vaivatonta.

  Vaikka sähköauto löytyy niin en minä sitä sen vannoutuneemmin kannata kuin polttomoottoriautoa. Eri käyttövoimat puoltavat paikkaansa, kun tarpeita ja käyttöasteita on erilaisia. Voisin edelleen ostaa kyllä myös polttomoottoriauton ja nauttia sen hyvistä puolista, kuten ”kusematta Lappiin”. Toisaalta kusemistauot on ihan kivoja - saa jaloitella, ostaa kaffet tai kaakaon ja taittaa matkaa vähän rennommalla otteella. Se on tosi, että sähköauto ei vielä sovellu siihen, että raivolla ajetaan Suomen halki mahdollisimman nopeasti. Sähköautolla ajo on erilainen ja sen tajuaa vasta perin pohjin, kun on jonku kuukauden tehnyt sitä ja kilometrejä on alla tuhansia. Ja sitten kun tajuaa sen ajamisen erilaisuuden niin ei se niin kamalaa ole kuin ennakkoluulot antaa ymmärtää - se on vain erilainen ”elämäntapa” ja omassa lajissaan ihan hauskaa! Laturien toimimattomuuteen sen verran, että mulla on takana 35.000 sähköistä kilometria ja yhtään kertaa ei ole latauksen kanssa ollut ongelmia tai rikkinäinen laturi - toki lataan käytännössä vain Teslan ja ABCn latureista ja niissä taitaa olla laturimaailman parhaimmat laitteet (Teslalla oma ja abc:lla Kempowerit)

  Tuohon km-korvaus ajon edullisuuteen pitää huomioida, että vertailu pitää tehdä saman hintaluokan sähkö vs. polttomoottori, koska arvonalenema ottaa osansa tienesteistä. Sähköauto on usein edullisempi kuin vastaavan hintaluokan polttis kaikkine käyttökuluineen, mutta kyllä se kaikista halvinta olisi työntää työnantajalle kilometrejä jollain 1000€:n rottelolla, jos vain rahalla on merkitystä. Paljon ajavalla tahtoo merkitä jotain myös turvallisuus, luotettavuus, ajo-ominaisuudet, jne., jota arvonsa menettänyt auto harvoin tarjoaa.
   
  karjal ja Vesukka tykkäävät tästä.
 19. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Keskustelupalsta, joten olisi ilmeisesti tarkoitus keskustella. Se on vähän huono keskustella, jos ei saa eriäviä mielipiteitä esittää ollenkaan. Tuossa itänaapurissa harrastavat enemmänkin tälläistä keskustelua ja pääsee osoitettuun paikkaan mielipiteidensä kanssa, jos ne eivät miellytä. Täällä se paikka on tuo pahamieli topikki.

  Toimiva tyyli toki, jos ei halua kuulla soraääniä.

  Tuossa kuitenkin samaan viestiin puhut vanhoista bensa-autoista ja otat kantaa polttomoottori vs sähkö ominaisuuksiin, eli itse ei tarvi kuitenkaan pidättäytyä pelkästään aiheessa sähköauto, kun se sattuu omaan ajatukseen sopimaan.
   
  Viimeksi muokattu: 28/2/24
  rainbow6 tykkää tästä.
 20. JiiKoo

  JiiKoo Kelkkojen SAAB med PPS

  Juu tonnin pommilla pärjää oikeastikin pikkuajossa kuten minä.

  Melko sissi saa olla jos sellasella taittaa kuukaudessa samanluokan kilsoja kun minä vuodessa vain kilometrikorvausrahoja miettien:rolleyes:

  Saattaa työnantajakin jo puuttua asiaan jos firmaa "edustaa" jollain tonnin ruostekasalla:D

  Mitä nuita sähköllä paljon ajavia muutama sattuu lähipiiriin niin laskin kädessä on päätös dieselistä sähköön siirtymiseen tehty.

  Ja vielä yläkanttiin arvioidun kotilataussähkön hintakehitykseen varautuen.

  Eivät ole tonnin parin dieselillä ennenkään ajaneet vaan useamman kymppitonnin peleillä koska kilsoja paljon ja turvallisuuskin merkkaa kun "asuu" maantiellä kelissä kuin kelissä.

  Onneksi on käyttövoimalle vaihtoehtoja (varsinkin jos on rahaa):rolleyes:
   
  Viimeksi muokattu: 28/2/24
  Vesukka ja Arsi tykkäävät tästä.

Suosittele tätä sivua