Kelkkakärry ??

Keskustelun 'Varusteet' on aloittanut käyttäjä TOMBOLA, 28/2/08.

  1. Petr

    Petr Rene BCX 600

    Vs: Kelkkakärry ??

    En oikein ymmärrä tätä keskustelua kelkkakärryn lämmityksestä.
    2 t -vehkeitä en ole koskaan sulatellut talven aikana, ellen ole käyttänyt niitä huollossa tai asennellut joitain systeemejä lämpimässä tilassa.
    Reissun jälkeen kun kopsauttaa kalikalla astinlautoihin, niin alustan jäät tippuu pois, ja tela ylös. Muutamat tsekkaus-/rasvaus-/säätöpaikat
    sulatan tarvittaessa kuumailmapuhaltimella. Siinäpä vehkeet pärjää pihalla pressun alla tai kuomukärryssä "Ready to go".
     
  2. M.E.A

    M.E.A Lynx

    Vs: Kelkkakärry ??

    Juuri näin. Normi putsaukset ajon jälkeen ja sillä hyvä. Huoltoja sun muita varten tietennii sulamaan ensin.
     
  3. Jack796

    Jack796 Kelkaton

    Vs: Kelkkakärry ??

    Kai sitä tullut varovaiseksi, ei sieltä lumen ja jään peittämältä näe että alustassa on kaikki O.K
    Ennen ajoon lähtöä tarkistan alustasta "vakio" paikat..
     
  4. xtrimmi

    xtrimmi xtrim 800 re

    Vs: Kelkkakärry ??

    onko porukalla tietoa kuinka paljon ja miten tuossa juncari kuomussa alkaa tila kapenemaan sisäänpäin takaata katsottuna.
    Kun tuohon 325 pitkään muuliin menis mun laskun mukaan tuo x-trim, mutta mahtuukohan kuomu menemään kiinni? Ei jaksais ajella etu tahi takalauta auki pitkää matkaa kaikki paska kärryn sisässä...
     
  5. Petr

    Petr Rene BCX 600

    Vs: Kelkkakärry ??

    Tuo malli menee aika tarkalle. Jos on J-vetokoukku, niin pitää vetää x-trim lunksi linkkuun, ettei hinkkaa perästä reikää kuomuun?
     
  6. Nipademu

    Nipademu Lynx RE-23, XTRIM STD 600ACE 2020

    Tälläkin palstalla on kiistelty useammassakin topicissa noista rekisteriotteeseen merkatuista massoista ja niiden merkityksestä kortin tai kantavuuden riittämisessä. Nyt löytti ainakin yksi esimerkkitapaus, josta voi tiettyihin tilanteisiin ottaa mallia tulkintaan.

    http://www.iltalehti.fi/autot/2015022719272753_au.shtml

    Jännäähän tässä on se, että tuolla tulkinnalla aika monen auton perässä kulkee jarruton kärrykin laittomana. Kannattaiskohan tuosta hakee korkeimmasta oikeudesta ennankotapaus, niin loppuis se ainainen arpominen.

    Lähetetty minun GT-I9295 laitteesta Tapatalkilla
     
  7. Hentte

    Hentte Polaris 155" 9R

    Vs: Kelkkakärry ??



    Jarrutonta kärryä saat kyllä vetää vaikka se 3500kg ylittyisikin.
    Lainaus Trafilta : B-luokan ajokortilla voi kuljettaa ajoneuvoa, jonka massa on enintään 3 500 kg ja johon on kytketty maksimissaan 750 kg painava perävaunu. Tällöin yhdistelmän kokonaismassa voi olla korkeintaan 4 250 kg.
     
  8. Jeme

    Jeme Khaos Slash 850 /Expedition Extreme 900T

    Vs: Kelkkakärry ??

    Itsekin olen kyllä tuon Trafin tulkinnan perusteella kuvitellut että tyhjää jarrullista saisi vedellä B:lläkin, kunhan todelliset massat pysyvät laillisissa luvuissa.... Toisaalta laissa kyllä lukee että kokonaismassojen (eli siis ne mitkä lukevat rekisteriotteessa?) mukaan määräytyvät ajokorttivaatimukset. Ja lakiahan poliisit kai tien päällä kuitenkin lukevat, eivätkä Trafin tulkintaa.

    Lainausta ajokorttilaista (https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20110386):
    "5) B, johon kuuluvat:

    a) ajoneuvot, joiden kokonaismassa on enintään 3 500 kg ja jotka on suunniteltu ja valmistettu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enintään kahdeksan henkilöä;

    b) ajoneuvoyhdistelmät, joissa on B-luokan vetoauto ja joissa hinattavan ajoneuvon kokonaismassa on enintään 750 kg;

    c) ajoneuvoyhdistelmät, joissa on B-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa ylittää 750 kg mutta ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa on enintään 3 500 kg;

    6) BE, johon kuuluvat ajoneuvoyhdistelmät, joissa on B-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa on enintään 3 500 kg;"


    Edit:Kirjotusvirhe korjattu
     
  9. ruiseri

    ruiseri Voiko kelkassa olla liikaa varusteita?

    Vs: Kelkkakärry ??

    Eihän noissa ole mitään kiistelemistä kun ne ovat ihan selvää pässinlihaa. Ajokorttia ajatellen (kokonais)massat katsotaan aina rekisteriotteesta, niin kärryn kuin autonkin osalta.

    Kantavuutta ja kytkentämassoja ajatellen massat katsotaan (tarvittaessa) puntarilla, eli siellä vaikuttaa todelliset painot.

    Tarkoitit varmaan B:tä? BE:llä kun saa ilman muuta vedellä aina, niin lastattuna kuin tyhjänäkin.

    Kyllä se on niin, että kuorma tai sen puuttuminen ei vaikuta ajokorttivaatimuksiin yhtikäs mitään, laki on varsin yksiselitteinen ja selkeä.
     
  10. Jeme

    Jeme Khaos Slash 850 /Expedition Extreme 900T

    Vs: Kelkkakärry ??

    Joo, juurikin näin siis.
     
  11. SaPeKa

    SaPeKa Well-Known Member

    Vs: Kelkkakärry ??

    Vähän ot. Jos en ihan väärin muista, niin silloin kun ajokortin ajoin 90-luvun alussa, salli pykälät ajaa (tilapäisesti?) esim. C-kortilla tyhjää linja-autoa tai rekkaa.
     
  12. HannuIk

    HannuIk Well-Known Member

    Vs: Kelkkakärry ??

    Saahan kuorkki kortillakin siirtää linja-autoa, jos kyydissä ei ole matkustajia, tai ainaki ennen sai.? ???
    Onhan tuo ihan hanurista jos kärry on tyhjä la lisenssi lähtee.
     
  13. Tikkersson

    Tikkersson Ei kelkkaa - harrastus ohi toistaiseksi...

  14. ruiseri

    ruiseri Voiko kelkassa olla liikaa varusteita?

  15. Tikkersson

    Tikkersson Ei kelkkaa - harrastus ohi toistaiseksi...

    Vs: Kelkkakärry ??

    Kiitos, kyllä luin. Tuo oli tarkoitettu lähinnä todisteeksi näille epäileville tuomaille, jotka jaksaa vielä höpöttää tyhjästä kuormasta. Olen äärimmäisen pahoillani kun en vääntänyt rautalankaa ja lainannut viimeistä viestiä. Ilman lainausta viesti nyt vaan tulkitaan olevan kommentti siihen edelliseen. Kuten nytkin. Mulkosilmiö.
     
  16. MakeT

    MakeT Lynx Boondocker 600 -13

    Vs: Kelkkakärry ??

    On tuo vähän muuttunut http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2013/20130001

    "2 §

    Ajo-oikeuden laajuutta koskevat poikkeukset Suomessa

    Ajo-oikeuden haltija saa, sen lisäksi mitä ajo-oikeuden laajuudesta ajokorttilain 7 §:ssä säädetään, kuljettaa Suomessa muualla kuin Ahvenanmaan maakunnassa muita ajoneuvoja seuraavasti:

    2) ajoneuvojen huolto- ja korjaustyötä tekevä, jolla on C-luokan ajo-oikeus, saa huolto- tai korjaustoimenpiteen taikka katsastamisen sitä edellyttäessä siirtää tai koeajaa D- ja D1-luokan ajoneuvon ilman matkustajia ja E-luokan ajoneuvoyhdistelmän ilman kuormaa; huolto- tai korjaustoimenpiteeseen liittyvässä koeajossa ei matkustajaksi katsota muuta henkilöä, jonka läsnäolo koeajossa on tarpeen ajoneuvon toiminta- ja ajokelpoisuuden selvittämiseksi;"
     
  17. Maco81

    Maco81 Well-Known Member

    Vs: Kelkkakärry ??

    On kyllä ihan muistin varassa, mutta sama mielikuva itselläkin. Vissiin kiellettiin sen jälkeen, kun kuljetusliikkeet alkoi siirtää noita tyhjiä kärrejä C-kortillisilla ihan ammattimaisesti, kun Suomessa tavaraa kulkee toiseen suuntaan enemmän, kuin toiseen, niin tyhjiä kärrejä siirrellään terminaalien välillä aika paljon. Tällähän ei taasen ole merkitystä, noiden pikku-e juttujen kanssa...
    Kyllähän se ennen tosiaan on tuo tilapäinen siirto ollut voimassa vähän aikaa piti kyllä googletella
    http://www.lvm.fi/tiedote/820265/c-kortilla-ei-saa-siirtaa-bussia-tai-yhdistelmaa

     
  18. MakeT

    MakeT Lynx Boondocker 600 -13

    Vs: Kelkkakärry ??

    Tuohon Be korttiin ja autoon liittyen, kortti ja kokonaismassat kulkee aina käsikädessä ja se mitä autoon kytketään menee sitten toteutuneiden massojen mukaan. Sehän on jokaisella oikeus suorittaa se "pikku" E niin ei tartte kitistä, itekkin olen sen maksanu aikonaan. Onhan tuo nuiden kevytkuorkkien kohalla vähän järkeistynyt, nykysin saa c1e kortillakin vedellä itteä painavampaa. Kun ennen omamassa rajoitti typerästi.
     
  19. kuusto

    kuusto Well-Known Member

    Vs: Kelkkakärry ??

    Saahan sitä, mutta auton ja kärryn yhteen laskettu kokonaismassa ei saa ylittää 3500kg eikä perävaunun kokonaismassa saa olla suurempi kuin vetoauton omamassa. Esim. kokonaismassaltaan 1500kg jarrullinenkärry ja omamassaltaan 1600kg/kokonaismassa 2000kg auto on laillinen B-kortilla.
     
  20. Jeme

    Jeme Khaos Slash 850 /Expedition Extreme 900T

    Vs: Kelkkakärry ??

    Totta tuokin.
    Itse topikkiin liittyen siis:
    Kahden kelkan kuljettaminen kärryllä useimmilla henkilöautoilla pelkällä B-kortilla on siis varsin helposti hoidettavissa:
    -Yhdistelmän kokonaispaino (rekisterioitteissa lukevat) ei ylitä 3500kg
    -Kärryn kokonaispaino on pienempi kuin vetoauton
    -Kärryn kantavuus riittää kahdelle kelkalle

    Toisaalta eipä se BE-kortin hankkiminen pitäisi olla mikään ylitsepääsemätön suoritus. Ainakin jokunen vuosi sitte kun itse ajoin sen, taisivat kustannukset olla kokonaisuudessaan luokkaa ~100-200€.
    Teoriakysymyksiä oli kymmenen, lisäksi peruutuskoe sekä ajokoe kylällä.
     

Suosittele tätä sivua