Kelkkakärry ??

Keskustelun 'Varusteet' on aloittanut käyttäjä TOMBOLA, 28/2/08.

 1. Rusty

  Rusty Well-Known Member

  Säädin siten että ensin sieltä jarrukilvestä säädöstä perussäätö niin tiukalle ettei rengas pyöri ja sitten löysemmälle. Renkaat ilmassa tietenkin. Tosin tuo uudet jarrukengät sisältävä vasen puoli on ihan helvetin tiukka ja laahaava vaikka säätö on minimissä. Oikea puoli ihan vähän kuluneilla jarrukengillä toimii paljon paremmin. Sitten säädin vaijereita vähän kireämmelle. Kummankin puolen vaijerit liikkuu hyvin. Oikeapuoli vanhoilla kengillä menee lukkoon. VAsen uusilla kengillä ei kuten ei aiemminkaan. Pitää kokeilla säätää siten että vaijeri vetää enemmän tuota ei lukkoon menevää vasuria.
   
 2. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Mulla oli sama savotta viime vuona. Alko pelaan kunnolla vasta kun vaihoin vaijerit ja joka ikisen osan uusiin. Eipä tarvinu enää sen jälkeen arpoa.
   
  ParCatti tykkää tästä.
 3. Rusty

  Rusty Well-Known Member

  Purin taas tuon vasemman ongelmallisen puolen auki. Noin niinkuin lähtökohdiltaan tässä on jotain outoa, ihan pelköstään säätö minimissä löysällä vaijerilla tuo laahaa erittäin paljon ja säädön ollessa pyöritettynä minimiin tuo ylempi jarrukenkä johon se vaikuttaa, ottaa jo aiemmin reunaan kiinni ja säätörattaan hahlo karkaa siitä jarrukengän reunasta, joka taas aiheuttaa sen ettei säätö enää sen jälkeen toimi. Aivan kuin tuon jarrukengän pitäisi olla jo alkujaan alempana ja edempänä. Uudet kengät on identtiset vanhojen paikallaan olleiden kanssa. Vaijerin otin irti ja se toimi sujuvasti mutta varulta laitoin siihen glykolia. Vaijerihan on tässä muovipinnoitettua teräskaapelia muovikuoren sisällä. Linkku joka levittää vaijeria ei jumita. Näissähän ei ole kuin muutama liikkuva osa ja ne kaikki liikkuvat hyvin. Liinalla voi testata tuolta työntöjarrulta (joka kyllä on melkein sama asia kuin käsijarrulla tuota koeistaisi.)
   

  Lisätyt liitteet:

 4. Mazaa

  Mazaa Lynx rave re 600,800

  Jokuhan sielä jumittaa tai ei ole kunnolla paikallaan tai on väärä osa tuon kengän kuuluisi pysyä tuossa urassa ja vieläpä kohtuu tiukasti. Liinallahan se kannattaa koestaa kun käsijarrulla antaa enemmän jarru voimaa niin voi tulla se harhaluulo että pitää mutta pohjaa kuitenkin ja hylky tulee, riippuu toki millä laitteilla/menetelmillä testaavat.
   
 5. Rusty

  Rusty Well-Known Member

  JOs olisi kapeampi jarrukenkä kuin 50mm niin silloin ei lepäisi tuossa jarrukilven muodon päällä vaan tuon säädön päällä. Näihin BPW jarruihin on myös 35mm leveää ainakin....On olemassa S2035-7 malli https://www.prinova.se/axel-broms/bpw/bpw-20035-s2035-7/ jonka osat on muutoin samanlaiset mutta kapeammat jarrukengät....

  Jarru rummussa numerosarjat 01 271 11 0 ja 03 271 11 0

  Googlen haulla "03.271.11" löytyy että olisi BPW 200x50 5x112 jarrurumpu. Pitää vielä tutkia tarkemmin tuota jarrukilpeä, siellä kuulemma saattaisi olla merkintöjä.

  Edit: jarrurumpu ja kengätovat yhteen sopivia. Viikonloppuna taisi saada osat loksahtamaan oikein...ei mitään käsitystä mitä muka tein erilailla. Nyt uusilla kengillä ei laahaa minimisäädöissäkään ja kärsii veivata säätöjä eikä nyt ainakaan karannut säätö jarrukengältä. Jarrutkin ottaa suunnilleen yhtä lailla. Vielä vähän mietityttää että missä kohtaa työntöjarrun alkaessa mennä päälle jarrujen pitäisi alkaa jarruttamaan ja millä teholla.... Jarrudynoon pitäisi päästä. Kajaanissa ei taida olla tällaisia tarjouksia https://www.vaunushop.fi/perakarryhuolto/ 1-akselisen Kausihuolto, 69e, sisältää: Jarrujen avaus, putsaus ja säätö, laakereiden tarkastus, sähköjen avaus ja voitelu. Toki tuohon päälle tarvittaessa osat+työt ja katsastuskin.

  Edit2:Oltaisiin paikallisella ammattikoululla mitattu jarruja, mutta kärry oli liian leveä jarrudynamometriin. Menin sitten siitä suoraan katsastuskonttorille tänään ja leimahan sieltä onneksi tuli. Mitä omin silmin kattelin niin aika lailla heti ne jarrudynon viisarit nyt lähti nousemaan ja hyvinkin tasaisesti. Nyt, eri katsastusmies, testasi autoa peruuttamalla. Aiemmin toinen katsastusmies liitteen kuvan mukaisella välineellä. Saa nähdä joko taas rempataan viimeistään parin vuoden päästä vai pääseekö katsastusvapautus yllättämään.
   

  Lisätyt liitteet:

  Viimeksi muokattu: 30/10/19
 6. vinski

  vinski Ranger PRO600 etech -20 & Summit 152 SE

  Ite en kans pidä hyvänä asiana. Katsastus saisi tulla samalla myös jarruttomiin. Meillä käy paljon asiakkaita kärryjensä kanssa hakeen tavaraa ja kun osalla ei ole edes valojohtoa tai valoja kärryn perässä. Ja muutenkin suurin osa melkoisia pommeja.
   
 7. teme-

  teme- Well-Known Member

  Kyllä tuolla liikenteessä näkee melko hirveitä kapistuksia, jäykkä askelisia jeesuksen aikasia joissa joku tuikku palaa perässä, Sitten kun tuommosta vetää vielä uudempi kallis sitymaasturi niin vähän herättää ihmettelyä että menikö kaikki raha siihen autoon että ei ole varaa ostaa uutta kärriä...
   
  jiilii tykkää tästä.
 8. jarde

  jarde Member

  Onko kellään kokemusta, saako Respoon helposti jotain kevennystä kuomun nostoon? Kyseessä on 1350inline malli. Kuomun koko alkaa olla sitä luokkaa, että vähäinenkin lumimäärä kuomun päällä tekee noston melko raskaaksi.
   
 9. SamiH75

  SamiH75 Active Member

  Kaasujouset kun vaihtaa, niin ei ole enää ongelmia. Tehokkaampia saa esim. koneliikkeistä, vanhasta otat vain mitan ylös..
   
 10. Petr

  Petr Rene BCX 600

  Noiden kuomun kaasuiskareiden kanssa piti aiemmin värkätä jatkuvasti 15 v, kun ne poksahti aina -20 asteen alapuolella.
  Talvella soli jatkuva ongelma, enkä löytänyt mistään ns. kestävää mallia.
  Uuteen kärryyn laitoinkin sellaisen kuomun, jossa on jousiavustus avauksessa - toimii, mutta kyllähän siinäkin reilu sose-/jääkuorma painaa.
   
 11. jarde

  jarde Member

  Kärry on siis ihan uusi. Eikä siinä ole kaasujousia, pelkät jouset vaan. Jaxalin kuomu. Pitäiskö tuohon viritellä joku kaasujousikaveriksi?
   
 12. JMO

  JMO ProRmk -20

  Niihinhän saa lisäjousiaki.. Omassa muulissaki 2 per puoli.. Kolmannet ootellu varastossa pari vuotta asennus innostusta :D
   
 13. MikaL

  MikaL Active Member

  Moi
  Noi Bpw:n jarrut ei ole ihan yksinkertaiset, niissä on yksi juttu mikä pitää tietää, tai homma ei onnistu koskaan.
  Otetaanpa vähän perusteita ensin peräkärryn jarruremonttiin :
  1. Jarrukengät vaihdetaan samalle akselille aina kummallekin puolelle, vaikka ois miten hyvännäköistä ehjemmällä puolella. Jarrukenkien mukana tulee aina jousisarja. Käytä vain orkkis kenkiä, tarvikkeet on niille ketkä on hukkaamassa kärryä pois. www.teohydrauli.fi, tuolta olen tilannut ja saa neuvoa tarvittaessa.
  2. Vaijerit pitää liikkua kaikki yhtä herkästi
  3. Jarrukenkien levittäjät pitää olla kunnossa, siis liikkua herkästi.
  4. Säätöosat pitää toimia ja olla hampaat tallessa, sinullahan nuo on nyt uudet, säätörattaan lukitusjousi on näköjään vanha, tarpeeksi lörppä kun on, niin säätö pyörii itsestään auki.
  Kun alat säätämään niin:
  1. Löysytä kierretanko mikä tulee työntöjarrulta vaijereille, vaijerit pitää olla aivan löysät (ei kanna)
  2. LUKITSE PERUUTUSAUTOMATIIKKA. Tämä on se akilleen kantapää bpwn jarruissa, tätä jos et tee niin säädöt menee aivan miten sattuu. Jarrukilvestä kun katsot siitä 8mm säätöpultin vierestä noin 3-4cm päästä löytyy pieni n.5mm reikä, tuohon reikään työnnät 4" naulan tai muun erikoistyökalun niin että se uppoaa kunnolla sisään (2-3cm). Tätä voi treenata/tutkia silloin kun rumpu on vielä auki, näet miten se tulee peruutusautomatiikan kielen läpi ja lukitsee sen, muuten ei jarrujen säätö onnistu.
  3. Kun Lukitustappi on paikoillaan (ja rumpu tietysti) säädä 8mm säätöpultista kireämmälle pykälä kerrallaan kunnes pyörä lukkiutuu. Paukuta rumpua/kilpeä vasaralla (kengät hakee paikkansa) ja jos/kun pyörä lähtee pyörimään kiristä lisää. Nyt pyörä on lukossa. Tärkeintä on että teet joka pyörän samalla tavalla.
  4. Anna lukitustapin olla paikallaan ja avaa säätöä 8mm avaimella 2-2,5 kierrosta (8-10 napsua). Paukuta rumpua/kilpeä vasaralla ja pyöritä pyörää , pitäisi pyöriä suht kevyesti ja kuulua kevyt kahnaus, jos on raskas niin avaa 2 napsausta lisää, jos on vieläkin raskas niin joku asia on pielessä. Kun säätö on valmis:poista lukitus tappi ja siirry seuraavan pyörän kimppuun .
  5. Kun kaikki pyörät on valmiit säädä työntöjarrun välys (kierretankoa kiristämällä)niin että työntöjarruun tulee 1cm välys ennenkuin vaijerit alkaa kiristymään . Vaijereista itsestään ei saa säätää mitään, tai liikeradat loppuu kesken.
  Nyt pitäisi olla jarrut säädöissä. Viimeinen indikaattori on käsijarruvipu, kun vedät sen päälke, niin vipu pysähtyy max 90 asteen kulmaan, jos menee yli niin välykset on väärät.
  Seuraavaan kärryyn valkkaat sitten KNOTT jarrut, tuo BP W on liian helppo sössiä.
  Ps. Kuvassa missä näkyy säätöratas ja jarrukenkä, niin onhan tuo säätötapin hahlo upotettuna jarrukenkään, nyt näytti olevan neljänneskierroksen pielessä, elikkä kenkä ei uppoa hahloon.
   
  Latez, teme-, Kojontti ja 4 muut tykkäävät tästä.
 14. Nipademu

  Nipademu S-D Iron Dog 600R 2019

  No nyt tuli asiantunteva vastaus. Tuon kun löytäs vielä vuosienkin päästä, kun joskus tulee tenkkapoo.
   
 15. Rusty

  Rusty Well-Known Member

  MikaL kun viittasi ymmärtääkseni noihin minun kuviin niin... Hoksasin tuon peruutusautomatiikan lukituksen myös eräästä Youtube videosta ja viimeisimmässä säädössä tökkäsin pienen ruuvimeisselin siitä reiästä kun säädin. Vanha säätömutterin lukituspelti oli jämy, mutta vaihdoin senkin uuteen. En hoksannut paukutella että sijautuisi. Tuo jarrukengän "kärki" ei tuossa yhdesäs kuvassa ole uponneenna säätömutterin hahloon, koska siinä demosin tilannetta kun tuo jarrukengän reuna osuu jo aiemmin tuohon jarrukilven pintaan ja kantaa siihen eli siis säädön sai periaatteessa pyöriteltä niin että säätö "karkasi". Sain tuonkin asettumaan jotenkin oikealla tavalla niin että tuo jarrukengän asento oli jotenkin eri eikä se ottanut enää tuohon reunaan kiinni.

  Mutta viime viikolla katsastin kärryn. Jarrut mitattiin konttorilla. Kiitoksia ohjeesta, pitää kopioida ja jemmata arkistoon. Nettihän on täynnä ohjeita, Youtubessa muutama videokin. Joissakin on hieman erilaisia säätötapoja. Ihan varmasti saa olla vähintäänkin säätämässä seuraavaan katsastukseen ellei tekemään kokonaan remonttia uudestaan. Varsinkin jos dynolla tehdään jarrujen testaus. Kaikkialla ei kuulemma niin tehdä.
   
 16. Nipademu

  Nipademu S-D Iron Dog 600R 2019

  Uusi kelkkakärry liipaisimella, johon kaipaisin vähän kokemuksia. Vaihtoehtoina Akun 410 1-akselinen, perinteinen rakenne ja 125 cm kuomu. Kokonaismassa 1600kg. Toinen vaihtoehto Respo Inliner, jossa siis renkaat kapeammalle raidevälillä ja mukkulat pohjassa. Mitä kokemuksia tästä Inliner toteutuksesta? Respon laatu vakuuttanut nykyisen kärryn kohdalla. HT Truckilta myös tarjous tulossa. Muitakin voi suositella, jos hyviä mielessä. Lavakoko 185x410 ja kokonaismassa 1400 +.
   
 17. teme-

  teme- Well-Known Member

 18. ParCatti

  ParCatti Arctic Cat M / El Tigre / SKS 850

 19. Nipademu

  Nipademu S-D Iron Dog 600R 2019

  Muuten hyvä, mutta miksi nämä inline mallit on aina matalalla laidalla ja pienellä kantavuudella? Itsellä tarjouspyyntö sisässä, että saisi inline mallin, normaaleilla laidoilla ja isommalla kokonaismassalla. Ei loppuisi kantavuus heti lankkunipun kanssa kesken.
   
 20. Skiippaduu

  Skiippaduu Well-Known Member

Suosittele tätä sivua