Lanaus ja kaikki muu reitin tasoitukseen ja tekoon liittyvä!

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Jakelfin, 31/12/09.

 1. vinotintto

  vinotintto Lynx Boondocker re 800r e-tec -15

  80FA0A12-FC95-4648-84DD-C543D3D2C953.jpeg Nyt saa kelvata tälle talvelle. Mukavan kevyesti tulee perässä.
   
  ///AJS, K.Pukarinen, rupsu ja 1 muu henkilö tykkäävät tästä.
 2. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Hyvvää koitin tehjä...

  lana1.jpg

  lana2.jpg

  Hyvin pelittää Eurolana. On kyllä ollu jokasen euron arvoinen aparaatti. Kolme talvea olen tuota kiskonu ja ei voi olla kuin tyytyväinen. Ite en tuoho hintaan alkais ite raketaan.
  Jotain kertoo lumista se, että eilen onnistuin rikkoon ensimmäistä kertaa aisan varmistussokan. Onneksi varasokat oli tuossa aisassa elmukelmussa. Nyt niille pitää keksiä joku uus paikka.
   
  Joske tykkää tästä.
 3. nuppi

  nuppi Well-Known Member

  Tommonen herkku löyty kuusen alta on juuri sopiva meidän reiteille päijäthämeeseen kun leveyttä ei ole kun 2m 18cm jos vaav tulee lunta tarpeeks
   

  Lisätyt liitteet:

  Joske, K.Pukarinen, Hemikoo ja 3 muut tykkäävät tästä.
 4. Harri_82

  Harri_82 Ac m800 sno pro -12

  Ensimmäinen uran lanaus/polkeminen tehty tälle päivää. Yli-iin kylältä Halajärven rantaan kävin Lumikilla mutkan pyörähtään. Näin alkukaudesta poletaan urastoa tampparin jyrsimestä tehdyllä paininlevyllä. Jyrsimestä poistettu moottori ja pohjaan hitsattu 5 vai 6 millisestä kantattu levy. Tampparissa on kellunta tätä käyttöä varten nii ei tarvi koko aikaa olla säätämässä paininlevyn korkeutta. Pari kuvaa liitteeksi. Nyt oli sopivan märkää lunta nii hyvin tamppautuu.
   

  Lisätyt liitteet:

  Joske ja vectoori tykkäävät tästä.
 5. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  20190110_124751.jpg

  Kävin testailemassa tuommosta rajamiesmallin lanaa. Mahottoman hyvä vehe ja yksinkertainen. Tätä ei ole tehty ison jääpatin poistoon, mutta ennemminkin alkutalven tasailuun. Tuo keskierä on painotettu tuolla isolla jousella perästä päin. T'ämän ansiosta se pääsee antamaan periksi jos se tökkää kiveen tahi kantoon. Eli otumat ei tunnu kelkassa. Kun rakenne tuon tollainen, niin nuo sivun sukset tai tuo runko uppoaa hyvin lumeen. Näin se leikkaa itsensä lumihankeen ja tällä on helppo oikaista reuna. Eli jos uralle on ajettu yksi jälki, niin tuolla saa leikattua sen suoraksi. Nätti homma.
  Ja on kevyt vetää. Lisäksi tuo karhunterä repii pienet mättäät jne maasta ja tasoittaa jäljen entisestään.
  Itelle jos innostun rakentamaan samanlaisen, niin teen siitä vähä leviämmän. Ajattelin että sellanen 20 cm oli sopiva. Näin tuo lana kulkis pikkusen paremmin kelkan jäljen ulkopuolella. Perälevyn tekisin ihan vähän laajemma ja pistäisin siihen pienen painon. Lisäksi tekisin perälevystä pakkaavan version. Eli sellaisen portautetun.
   
  vectoori tykkää tästä.
 6. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Tässä kuva tuosta jousisysteemistä

  20190110_124758.jpg
   
 7. nuppi

  nuppi Well-Known Member

  Mitenkä se on kannattaako tohon tamppariin laitella jyrsin perään vai rakennella lana kumpi on parempi reitin hoidossa
   

  Lisätyt liitteet:

  vinotintto tykkää tästä.
 8. Nipademu

  Nipademu S-D Iron Dog 600R 2019

  Pitkä lana, hydraulisilla terillä. Jyrsin sitten seuraavalle syksyä, pajukon poistoon.
   
  nuppi tykkää tästä.
 9. Snowmare

  Snowmare Nordic 300 Viper Mtx 162"

  Paljonkohan pitäs hintaa saaha jos nelarityökelkillä lanaa latukonetta kiskos työkseen. Tunti/kilsa? Joskus tarjouksia kyselleet, ois vähä kiinnostanu lanuuhommat. Jos joku urakoitsija suuntia uskaltas kertoo ,kuluja.
   
 10. Busse-

  Busse- Yamaha sidewinder xtx 141 -19 ja Yamaha et 400 -89

  Tunti hinnoittelulla vehkeet pysyy parempana ja jälki myös.Ei tarvi kilometr
  millä kelkalla arvelit kiskoa lanaa? Oletko mitannut polttoaineen kulutusta lanan vedossa?
   
 11. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Niin no,

  Tuntihommana mukava tehä mutta kuka maksaa tunteina? Tuommosessaki puuhassa pystyy melko helpolla kuitenkin vasotteleen tunteja.
  Kulutus on nelareissa, vähä riippuen kelkasta sielä 2-4 litraa tunnissa. Kakstaheissa tuplat.
   
 12. Snowmare

  Snowmare Nordic 300 Viper Mtx 162"

  Homma vielä ajatus asteella siksi kyselenkin. Eli toinen kelkka ois tarkoitus laittaa, omiakin hommia ois. Ehkä joku rs viging tai 59/ 69 brb nelari 900 Kilometri hintoja monesti vailla olleet. Söiskö nuo sitten sen 2-4/h. Entä per kilometri? En ole itse niin paljo työhommia tehnyt ,että työkelkan kulutusta oisi voinut laskea.
   
 13. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Niin,

  Nuo ACE moottorit on kaikkein pieninkulutuksisia. Ite jos veturia ettisin, niin kattelisin käytetyn 69 Yetin ja niistä alkupään peleistä eli 600 ACE:n. Tuo 900 ACE on moneen vetohommaan oikeasti jo liianki tehokas. Ei lanahommissa tarvi tehoa hulluna. 600 ACE riittää vallan mainiosti. Toki Skandic ace tms hoitaa homman yhtä lailla. Mutta ajatuksena sanon, että 600 on parempi ku 900..

  Tuo per kilometri on liukuva käsite. Kun joskus kilometrin lanaaminen vaatii kahdensuuntaisen ajon. Eli monesti soppari on niin että kilsat on aina tupla, se pitää ottaa huomion. Mutta karkeasti voin sanoa että valmista reittiä tekee sellaisen 10-15 km tunnissa. Riippuen toki reitistä. Joskus viidenki kilsan hierominen saattaa viedä useamman tunnin.
   
  Snowmare tykkää tästä.
 14. Tuha

  Tuha Vanhan liiton Lynx

  Kelkalla latuja ajellessa tosiaan joutuu melkeimpä aina siihen kilometriin ajelemaan edes takaisin tai sitten täytyy olla pirun leveä lana/latuhöylä jos meinaa luisteluhiihto baanan tehdä perinteisenladun lisäksi.

  Itse olen tänä talvena kun lunta on aikaisempia talvia selvästi enemmän lähinnä talkoohengessä ajellut latuja tuohon lähimetsän pururadalle. Ja tulee siellä itsekin käytyä hiihtämässä. Joka kohtaan ei saa edes ajettua vapaan- ja perinteisenlatuja samaan kohtaan ja silloin olen ajanut vain perinteisen ladun. Kokonaismatkaa tuossa on 5 km verran, mutta kun on leveyttä niin melkeimpä ajomatkat noissa hommissa on olleet luokkaa 20 km, koska leveimmistä paikoista joutuu pakostikin ajamaan useamman kerran edes takaisin vaikka kuvissa olevan jyrän leveys on n. 130 cm. Tämän hetkinen lana on saman levyinen ja sillä nyt vasta kertaalleen ajanut reitin läpi ja hoitanut tuolla jyrällä tuoreen lumen piukkaan ajon.

  Tuosa perässä tuo viime vuonna hankkimani Iron Baltic merkkinen latuhöylä. Lisäksi löytyy raskaampi höylä joka mallia tee-se-itse....ja palvellut ladunajossa vuosia.

  WP_20190109_006.jpg
  WP_20190109_001.jpg WP_20190118_001.jpg
   
 15. Snowmare

  Snowmare Nordic 300 Viper Mtx 162"

  Jos alpina sherpan laittaa ,rupeisikko lana liiku:D. Oliko koe ajua lehessä millonkaan? Myökö niitä muuten kukaan tässä maassa?
   
 16. Tuha

  Tuha Vanhan liiton Lynx

 17. Nipademu

  Nipademu S-D Iron Dog 600R 2019

  Kun noita alkaa saada kymmenen vuoden päästä käytettynä, niin onhan kelkkakerhoille oivia vekottimia. Vetokykyä raskaammalle lanalle, mutta edullisimmilla käyttökuluilla ja helpommalla liikuteltavuudella.
   
 18. nuppi

  nuppi Well-Known Member

  Eihän kellään ole tiadossa tai takataskussa jyrsintä tampparin perään leveydellä ei väliä
   
 19. Snowmare

  Snowmare Nordic 300 Viper Mtx 162"

 20. Snowmare

  Snowmare Nordic 300 Viper Mtx 162"

  Nyt kaikki hc työkelkat vertailuun ,millä lana liikkuu ja halvimmalla:D
   

Suosittele tätä sivua