Lanaus ja kaikki muu reitin tasoitukseen ja tekoon liittyvä!

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Jakelfin, 31/12/09.

 1. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  No halvimmalla se liikkuu leviätelaisella jossa on ACE 600 moottori. Se on kokeiltu moneen kertaan.
   
 2. LittleSnowman

  LittleSnowman Well-Known Member

  Kysäiseppä tuolta sattuisiko olemaan nurkissa jyrsintä..
  Petteri Ollila
  [email protected]
  puh. 0400 - 690 872
   
  nuppi tykkää tästä.
 3. Snowmare

  Snowmare Nordic 300 Viper Mtx 162"

  Näin varmasti onkin ,jos kelkalla homman hoitaa. Mutta jos esim kerta ajulla meinaa kelkkareitin vetää, niin alpinakin vois ainakin käytettynä olla vaihtoehto.
   
 4. Hemikoo

  Hemikoo Sidewinder xtx se 137", Nytro 141"

  Samanlainen mörkömoottori ja painoahan löytyy myös RS Vikingistä ja aina on ukot kehuneet vetokykyä.
  1200 Lynxi, Loukolla alvillisena myynnissä?
   
 5. T-Cat

  T-Cat Well-Known Member

  Onhan Viking ja Alpina sentään ihan eri sarjan vehkeitä tuossa hommassa. Ainakin minun pienessä mielessä.
   
 6. Nipademu

  Nipademu S-D Iron Dog 600R 2019

  Ehkä enempi vertaisin telamönkijää ja Alpinaa. Paino/teho suhde samaa luokkaa. Kelkat on 40 pinnaa kevyempiä. Lanan vedossa tuo paino on vetokykyä. Kelkkailussa ei kuulema ylipaino ole ylivoimaa, mutta lanauksessa se on...
  Kunnes jää kiinni.:D
   
  Akimatic ja Mika_R tykkäävät tästä.
 7. Hemikoo

  Hemikoo Sidewinder xtx se 137", Nytro 141"

  No onhan se, painoa on ja tehty vetämiseen alunperin.
  Tuossa lainaus jutusta:
  Vetovoimaa Sherpassa on, mittasimme suurimmaksi arvoksi 550 kg, mutta kunnollisen vetovastuksen puuttuessa emme saaneet tehtyä kolmea samanlaista vetoa, koska uralla oli jäistä pintaa. Yamahan Vikingillä saimme samoissa oloissa parhaimmillaan tulokseksi 340 kg. Alpinan osalta vetovoimaa kovalla alustalla rajoittaa suuri telaston pinta-ala, sillä pintapaine jää pieneksi, eikä pito siksi ole paras mahdollinen.
  Eli on siinä plussia ja miinuksiakin, vetohommissa pinta muuttuu ja pienimmän mahdollisen pidon mukaanhan sitä pitää mitoittaa.
  Itse kokeilin isoa telamönkijää kertaalleen lanaustouhussa niin sillä on kyllä mutkissa eri helppoa vetää, voi ajaa mutkan huoletta pitkäksi eikä upota kulma kun paine on sisäpuolella lanan takia, toki en tiedä mitä se olisi tämän vuoden pölylumella mutta eri helpon tuntuisia tiukat mutkat oli mitä kelkalla joka kampeaa ihan erilailla, Alpinan tuplatelalla helpompaa?
   
 8. T-Cat

  T-Cat Well-Known Member

  Olen lukenut saman jutun, maahantuojahan "lupaa" jopa 1000kg vetokyvyn. Lanan vedosta ei ole kokemusta mutta 6x6 canan mönkijä on töissäja siinä telat talvella. Kova kampe vetämään mutta eihän tuo käänny kuin jalkapallokentän kokoisella alueella.
   
 9. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Iso telamönkkäri on kyllä hyvä. Mutta mönkijä pitää olla isolla mosalla noissa vetohommissa. Vedin ykspyttysellä lanaa ja totesin että se on ihan liian hengetön. Joutuu huudattaan isoilla kierroksilla, bensaa palo enemmän ku kelkassa. Mutta mönkijä teloilla on siitä hyvä, että se polkee hyvin sitä uraa. Tulee tosi tasainen jälki perässä. Kun lana tasoittaa sitä telojen välistä pattia. Lana kulkee myös suorassa.
   
 10. juketsu

  juketsu Re850 Re800

  Meillä kelkkakerho tekee kotikunnalle kyläkoulun pihaa sekä yhen pururadan latuja. 45€/h saadaa kunnalta latuhommista. Tuo 2-4 litran kulutus taitaa olla utopiaa ku veturina meillä 1200cc ranger alpine. Se ei nii tykkää tosta hiljasesta möyrimisestä:D
   
 11. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Nuo isot nelarti kiskoo lanahommissa lähes saman ku kaksitahdit. Suurin kulutus mitä olen lanahomimssa mittaillu oli Polariksen 550 fööni. Siinä meni kait yli 10 litraa tunnissa. Mutta nuo jäähyttää bensalla ittiään, niin onko se kumma.

  Tayga Patrul v800 meni kans vähällä bensalla, se söi 2.3 per tunti, muistaakseni. Mutta siinä oli lämpöjän kans jotaki hässäkkää jatkuvasti. Tai no, vissiin se oli siitä kiini että en tajunnu että se yks nappi kytki flektin pois päältä :D
   
  Mara tykkää tästä.
 12. juketsu

  juketsu Re850 Re800

  Miusta tuntuu et tuo kulutus on hyvin vaihteleva. Kumiterälanalla ku päässy kovempaa ni kulutuski tippuu... tolppakeulasta lynksii ei kyl ikävä tuu lanahommis:D 900ace varmaa ois hyvä jos tuo vielä joskus vara vaihtaa..
   
 13. tika73

  tika73 Active Member

  Mönkkäri lanauksessa 650 cana kyllä riittää ja vetovoimaa on kelkaan verrattuna reilusti. Kulutus on n.50km tankilla. Mönkkärillä voi auralla avittaa ojien ja tuiskupattien kanssa. Toisaalta on paljo raskaampi ajjaa mitä kelkka.
   
 14. Stella Polaris

  Stella Polaris Lynx Boondocker RE 850 E-tec, PistenBully 100

  Kelkkareittien hoidossa ja tampparikäytössä jyrsin/murska kannattaa unohtaa kokonaan, sillä ei oikaise patteja vaikka kivan näköinen jälki tuleekin perään. Ainoa järkevä ratkaisu on oikea lana joka on riittävän pitkä (ainakin 5m), terävät terät ja kunnon painatuslevy takana. Säätöinä vähintään painatuslevyn tulokulma sekä keulan korko, mielellään myös renkaat. Lanan paino sitten tampparin vetokyvyn mukaan.

  Lanan vetäminen on paljon taloudellisempaakin kun jyrsimen käyttö, jyrsin vie paljon voimaa koneelta ja lanan vedossa jyrsimen pyörityspumppua ei tarvitse käyttää ollenkaan.
   
  nuppi tykkää tästä.
 15. Maikkoli

  Maikkoli Well-Known Member

 16. Maikkoli

  Maikkoli Well-Known Member

 17. Snowmare

  Snowmare Nordic 300 Viper Mtx 162"

  No ei hinnan kirossa. Minkälaisia lie nuo v800-1000 yetit kulutus/ kestävyys halvempia ko föönit.jos uskaltaa vaan 10-20000 ajetun ostaa?
   
 18. tika73

  tika73 Active Member

  Jos on öljyt muitettu vaihtaa ja nesteet pidetty koneessa, niin ovat pitkäikäisiä pelejä. Kulutus 1000 reilu 20l lananvejossa ja 800 alta 20l. Kummallakin mallilla ajettiin yli 20000km.
   
  Snowmare tykkää tästä.
 19. Tuha

  Tuha Vanhan liiton Lynx

 20. Nipademu

  Nipademu S-D Iron Dog 600R 2019

  Jollain oli tosi tarve lanalle. Minusta tuntui vähän kalliilta :rolleyes:
   

Suosittele tätä sivua