Lanaus ja kaikki muu reitin tasoitukseen ja tekoon liittyvä!

Keskustelun 'Jutustelua' on aloittanut käyttäjä Jakelfin, 31/12/09.

 1. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  upload_2023-11-10_9-23-49.png

  Kyllä se jonki verran kerää. Välissä liianki kanssa. Me ei tätä lanaa suunniteltu ultimaattiseksi ojien täyttäjäksi. Tämän pointti on toimia näin alkukaudesta pohjien teossa. Kun terä on joustava, ei tarvi jännittää kiviä ja kantoja. Eikä tämä töki jäisistä mättäistä. Toisaalta tällä on hyvä oikassa possujunan jälkiä sitten talvemmalla. Jäiseen pattiin tämä lana ei todennäköisesti pure järin hyvin, mutta siihe meillä on muut vehkeet.
   
 2. Jakelfin

  Jakelfin Nytro MtxT & RTX 136 PPS - RX1 4100 BD Edition

  Eihän kelkalla muutenkaan saa jäistä uraa kunnolla rikki. Meillä on sen verran paljon huonosti pohjattua reittiä että tarvii sitä täytettä keräillä kaikenmoisien esteiden takia. Miettiny jotain pikkusta tampparia kyllä mutta ei ole vielä sen vertaa bisnestä sille niin jäis lähinnä omiksi iloiksi ja kuluiksi. Tuo kaareva muovilevy kyllä ihan mukavasti keräilee lunta ja kun niitä on kolme ja lana on pitkä niin tulee suoraa jälkeä. Se on vain reunoista kiinni niin se saa ihan rauhassa sielä hetkua ja kyllä se pomppii kivistä ja kannoistaki yli. Tuolla suoralla keruulevyllä sais sen kannon tai kiven päälle paremmin tavaraa ja jos sen takana on heti suksi tai muu pintaa myötäilevä taso niin se ei leikkais sitä lunta kuitenkaan heti esteen jälkeen pois ja siihen jäis vähän enemmän tavaraa. Toki tommonen rengaslana toimii siinä kivikko/kannikossa paremmin, mutta tänäkin syksynä jängät on semmosta puolen metrin patikkoa kun lumi tuli sulaan maahan ja vedet oli tosi korkealla joka paikassa niin tuolla jäykällä lanalla on saanu edes vähän loivennettua niitä heittoja. Pitää tuo toinen lana tosiaan tehdä suorilla jousitetuilla terillä niin saa verrokkia siitä.
   
 3. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Eipä tuota ole meilläkään paljoa pohjailtu. Ite olen tässä muutaman vuoden aikana kehittäny parhaat käytännöt tänne. Eli ekalla kerralla poljemma tuommosella rengaslanalla tai putkirehkileellä. Se jättää lunta hyvin tehrävien pattien lähelle. Samoin kivien jne. Toinen veto sitte lanalla. Pohjan ku saa tasaiseksi, niin ura pysyy kunnossa koko talven. Tai ainaki siihen asti, että possujuna pilaa kaikkien bileet :D
   
 4. Jakelfin

  Jakelfin Nytro MtxT & RTX 136 PPS - RX1 4100 BD Edition

  Samaa oon harrastellu täälläpäin jostain -06 vuodesta. Ihan tuolla samantyyppisellä lanalla mikä oli mulla kuvassaki vaan käyny alkutalvesta vetämässä pohjat. Possujunailijat vähenee huomattavasti ko pohjat tekee, tosin jos ne on ehtiny käyä ennen lanaa niin sillon on aika huono enää tehä ihmeitä, joutuu moneen kertaan ajamaan eikä silti taho tulla hyvää ennenku tamppari pääsee tekeen ihmeitään.
   
 5. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  upload_2023-11-16_18-10-26.png
   
  Viikinki ja Nipademu tykkäävät tästä.
 6. jp10

  jp10 Well-Known Member

  Missä noin paljon lunta?
   
 7. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Sodankylässä @jp10
   
  jp10 tykkää tästä.
 8. Salvelinus

  Salvelinus Well-Known Member

  Onko kukaan rakentanut lanaa kävelypolkujen tekoon? Olen vetänyt pelkkää kuormalavaa kelkan perässä ja kyllä silläkin ihan käveltävää polkua syntyy. Mutta jos jollain sattuisi olevaan hyviä vinkkejä, niin sellaiset kelpaisi.
   
 9. Nisu

  Nisu Member

  Kerkesin olla jo siinä uskossa, että meikäläinen ainut hullu, joka kiskoo kelkalla eurolavoja ympäriinsä :D
  Minkälaisia ominaisuuksia käveltävällä polulla on? Nuo tässäkin ketjussa useampaan otteeseen näkyneet autonrengasviritykset nyt ainakin on helppo ja halpa vaihtoehto jos ei halua jotain hienompaa ruveta kasaamaan.
   
 10. Salvelinus

  Salvelinus Well-Known Member

  Lapissa parille mökille olen polkuja tehnyt, siis auratulta tieltä mökille, mökiltä saunalle, saunalta rantaan, rinteeseen lapsille mäenlaskupaikan, järvelle kelkkaradan lapsille jne. Polkuja ei kannata lapioida tai lingota auki, koska paikat ovat niemellä ja järveltä tuuli juoksuttaa lunta tukkien polut. Aluksi ajoin polut vain kelkalla, mutta jykevä eurolava kelkan perässä tekee jo paremmat polut. Lähinnä tasaisemmat ja kantavammat. Pelkällä kelkalla ajaen poluista tahtoo tulla keskeltä syvemmät, sellaiset kourumaiset.

  Mietin sellaista rumpuputken pätkää lavan perään. Jos valaisi sen betonia täyteen, niin saisi painoa siihen. Onko parempi, että putki pyörii (laittaa jonkun akselin) vai on pyörimätön?
   
 11. Jusevaan

  Jusevaan Kelekkaukko

  Pari talvee oon Siilinjärvellä vetäny kävelyreittejä omatekoisella lanalla. Rautarunko, tasainen pohja 10mm nylon-muovia nii ei jäädy pohjasta ja kulkee liukkaasti. Muovit oli 40cm leveitä valmiita soiroja niin ei tarvinnu taivutella. Pohja edestä loiva ylöspäin jotta tamppaa lumen alleen. Ehkä lapissa kun lunta sataa enemmän kun meillä päi, ois syytä olla joku aura hässäkkä jotta syytää lumen sivulle jotta polku pysyy kovempana mut näillä leveyksillä toi alle tamppaaminen/tiivistäminen näyttäs riittävän. Sivuilla lattaraudat ohjurina nii ei vutkuile perässä siville päin kaltevissa kohdissa niinku autonrenkaat ja trukkilavat. Lana on 100cm levee, noin 150cm pitkä ja aisan pituus jotain 150cm. Muovi vanhan hakekulettimen hihnan alta, raudat romurautaa eli kuluja ei tullu. Paikat myös parille pihalaatalle mut ei oo ollu tarvetta kun painoo jo lie 60-80kg ite lanalla. Perässä oli välillä uraterä tekemässä jälestä karheempaa mut otin pois jotta voi pakittaa lanan kaa mut eipä noi reitit silti oo liukkaita ollu. Nyt onnistuu pakitus lumisella tiellä hyvin. Kiinteä aisa saranalla. Nytkälle ei tarvetta. Tosi kevyt vetää ja menee hyvin myös sohjossa. Runko on syytä olla tarpees jämäkkä nii kärsii kiviin ja kantoihin vetellä huoletta kun lana vaan pomppaa yli. Kerran oon saanu jäälle jumiin kun oli kaks jäätä päällekkäin ja välissä 10 cm vettä. Tuli sohjoo nii paljo lanan kyytii et pito loppu. Lana aisasta vääntäen nurin jotta sohjon sai pois ja matka taas jatku (kuva).

  Mukavaa touhua tuo kävelyteittien lanailu kun ruuhkavuosina kelkkailu tahtoo jäädä muuten tosi vähäises ja vaimo ja lapset tykkää kun pääsee liikkumaan muuallekkin kun hiekkasia jalkakäytäviä pitkin. Einiten noista kävelyreiteistä varmaan hyötyy koirien ulkoiluttajat :D Vähemmän kävelevät laduilla kun on kävelyreitit samoilla seuduilla.
   

  Lisätyt liitteet:

  Viimeksi muokattu: 19/11/23
 12. Mikaitos

  Mikaitos Active Member

  Itellä köykäsen lanan perässä halkaisialtaan n. 65cm:n muoviputki. Kokeiltu sekä pyörivänä, että pyörimättömänä ja kyllä mutu tuntumalla arvioituna kovempi jälki tulee, kun ei putki pyöri. Satakunta kiloo painotusta tuolle putkelle, niin aika rapsakkaa kävely/pyöräily polkua tulee kelillä kun kelillä.
   
 13. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Pyörivänä noissa on yksi ongelma. Jos se uppoaa navan yli, niin se rumpu alkaa jarruttaan aivan pirusti.

  Yks mikä kannattaa näissä muistaa, on lumen prosessointi. Se on polkemista tärkeämpi. Eli kun sitä lunta saa "möyhennettyä", niin sieltä lähtee ilmaa pois väleistä. Tämän jälkeen lumi kovettuu merkittävästi paremmin. ( Syy miksi tampparin murskaimen perästä latu on kivikova).
   
 14. Hemikoo

  Hemikoo Sidewinder xtx se 137", Phazer FX GT

  Näin erään lanan mikä oli tehty vaan harjateräs verkosta ja huonekaluputkista, sivuilla huonekaluputket ja samoin vetoaisa kolmiona tehty siitä, vetäjä sanoi että välillä vaan pyöräyttää toisin päin ettei ihan banaanilla ole putket. Jälki oli todella kovaa mitä oli tehnyt. Aiemmin samalla kuskilla oli ollut pelkkä verkko koukussa ja sanoi että hyvä jälki tuli silläkin.
   
 15. Petr

  Petr Rene BCX 600

  Pohjois-Ruottissa ukot veti Ockelboilla vanhoja jousihetekoita, ja hyvää jälkeä tuli niilläkin.
   
 16. Salvelinus

  Salvelinus Well-Known Member

  Hyviä ideoita! Täytyypä käydä ostamassa palanen raudoitusverkkoa. Nopealla googletuksella 6 mm vahvuus oli paksuin, mitä sai pieninä palasina (saneerausverkkona). Esimerkiksi 6mm 1,2 m x 2,35 m maksaa noin 20 euroa. Painoa sillä on reilu 8 kg. Jos tekisi siihen kakkosnelosesta sivut, taittaisi verkon niiden ympäri ja naulaisi vaikka hakasilla kiinni. Vetoköyden tai vaihtoehtoisesti aisaputket saisi samoin kiinni noihin kakkosnelosiin.
   
 17. Hemikoo

  Hemikoo Sidewinder xtx se 137", Phazer FX GT

  Kakkosnelonrn tai kskkoskakkonen on hyvä kun puulla ei ole muistia kuten raudalla. Aisaputketkin vaikka lankusta, naulauslevyä ja muutama pultti niin tulee saranoitu.
   
 18. Altavastaaja

  Altavastaaja Xterrain 3900 Ace turbo

  Itte haalannu parikin eri kokosta rauotusverkko.. tais olla 10mm tavarasta.. pitäa vain jaksaa värkätä runko nuile.. toinen 3 metrin siivu ja toinen reilun metrin.
  Jos näistä jonku semi oikasevan sais tehtyä. Täsä toramon kuppeesa ni mätikköä että tympii kävellä koiran kans tuola jängälä

  Rengaslanaaki pääs testaan. Auki leikattu puoli kyllä ottaa melko hyvin näillä lumilla jos ei ole kova jälki alla.
   

  Lisätyt liitteet:

  Viimeksi muokattu: 26/11/23 klo 15:14

Suosittele tätä sivua