Metsästyskortin omaavat kelkkailijat!

Keskustelun 'Vähemmän kelkkailuun liittyvä jutustelua' on aloittanut käyttäjä PG, 22/7/06.

 1. Lyynetec

  Lyynetec Well-Known Member

  Vs: Metsästyskortin omaavat kelkkailijat!

  http://www.lahdeniemi.fi/Sivut/kayt-kiv.htm

  Tuossa aseliike Tampereella. Suuret määrät käytettyjä aseita, joista suurin osa asiakkaiden myyntiin tuomia. Tuolta saatat bongata omaasi vastaavia hinnoiteltuna.

  Baikal ij-18 12/70 haulikon olen ostanu tuolta näkemättä asetta. Myyjä kertoi puhelimessa aseen kunnon ja oli kyllä kerrotun kaltainen, ehkä jopa parempi.
   
 2. alapinlampi

  alapinlampi Elani

  Vs: Metsästyskortin omaavat kelkkailijat!

  Sotilaskivääri 1 ja 3 taitaa nykyään olla 100-200€ jos eivät ole mitään malli harvinaisuuksia. Käyttämättömiä puolalaisia saa muistaakseni 200€lla.

  No. 6 myynti voi nykyään olla kahdessa osassa. Muistelen asesepän sanoneen että piippu ei vaihdu aseeseen ilman muutoslupaa. Tai voi vaihtua, mutta vanha piippu jää sepälle jos sille ei ole myös lupaa hankittuna.

  Kävästiin kilpparilla riekkoja pyytämässä. Tosi arkoja olivat, ei saatu yhtään. Näkyi kyllä paljon.
   
 3. PoederJunkie

  PoederJunkie Well-Known Member

  Vs: Metsästyskortin omaavat kelkkailijat!

  Joo piipulle pitää olla oma kantolupa, jos irtonaisena esim kaapissa säilyttää. Samoin sitten ostaessa pitää olla ostolupa, vaikka kauppa koskisikin vain pelkkää piippua. Parhaillaan tuommoseen yhdistelmäaseeseen voi olla 5 tai 6 lupaa, koska kaikille piipuille pitää olla omansa.

  Omasta mielestäni aivan järjettömältä tuntui, kun vaihdoin .308:n piipun .243 win piippuun. Ensin käytin asesepällä kiväärin piipunvaihdossa, jonka jälkeen piti käyä poliisiasemalla hakemassa uusi kantolupa ko. aseeseen, jonka .308 win kaliiberin lupa minulla olikin ollut jo. No sekään ei vielä riittänyt, vaan koska jätin piipun itelle kaappiin, niin piti sillekkin ottaa uusi kantolupa. Tuo .243 win:n piippu tuli aikanaan asekaupan yhteydessä ja sillon se "irtopiippu" oli merkitty vain kantolupaan vaihtoehtoisena kaliiberina tuolle aseen runkonumerolle. Täyttä rahastusta siis.
   
 4. PKE

  PKE Well-Known Member

  Vs: Metsästyskortin omaavat kelkkailijat!

  Kiitos kaikille hyvistä vinkeistä noiden aseiden hintapolitiikan luomisessa. Laitoin muutamaan aseliikeeseen sähköpostia, katotaan mitä tarjoilevat, jos tarjoilevat...

  Lisääkin saa laittaa tietoa hyvää tulemaan, olen kiitollinen jeesaamisesta.
  Saadaan kenties noista saaduilla rahoilla kustannettua isäukolle edes hiukan parempi loppuelämä/hoitopaikka. Se kausi ei vaan taida olla kovin pitkä. :-\
   
 5. alapinlampi

  alapinlampi Elani

  Vs: Metsästyskortin omaavat kelkkailijat!

  Täysin arvelua, mutta vanhoja Mosberg merkkisiä pulttilukkoisia haulikoita olen nähnyt pari kappaleta. Ukillani oli myös Pulttilukkoinen 16 kal Mosberg irtolippaalla johon meni 2 panosta ja supistin oli kiertämällä säädettävä. Tuo no. 9 on kyllä vanhemman näköistä tekoa.

  Valmet 20 taitaa olla Valmet 212 ja 412 esiaste. Käsittääkseni ihan perusvarma pikkunäppärä haulikko?
   
 6. Java

  Java BD 3700

  Vs: Metsästyskortin omaavat kelkkailijat!

  Valmetin piipun kyljessä pitäisi näkyä valmistus kk/v (löytyy sarjanro:n läheltä) saattaa tuo Vallu olla 312:nki joka on edeltäjä tuolle 412:lle
   
 7. PKE

  PKE Well-Known Member

  Vs: Metsästyskortin omaavat kelkkailijat!

  Lisäsin vielä muutaman kuvan. Ei vaan tuo vanha kännykkä tuottanut parasta mahdollista laatua...

  Toi päivitetty Dropbox linkki löytyy ed. sivultakin, mutta tässä myös:
  https://www.dropbox.com/sc/7elxdspsp6qvgxl/b4REmE4QoN
   
 8. PKE

  PKE Well-Known Member

  Vs: Metsästyskortin omaavat kelkkailijat!

  Tuossa 404 alkuisen sarjanumeron vieressä on leijonanpää ja jonkilainen kolmio -leimat, sekä 20/75 GA ja F ja M ympyrän sisällä.

  Ja Tikka 308 olikin tyypiltään M65. (Ei M55 kuten tuolla aiemmin. Korjasin sinne myös)
  Onkos tää kuitenkin samaa hintaluokkaa?

  Haulirihla Tikka kyljessä lukee: 12-70 .222 REM
   
 9. TA

  TA Well-Known Member

  Vs: Metsästyskortin omaavat kelkkailijat!

  Onnistuin liittymään tähän joukkoon eli sain suoritettua metsästäjätutkinnon ja nyt odotellaan korttia postista.

  Metsästysasetta pitäisi alkaa hankkimaan. Kokeneemmilta kysyisin neuvoa haulikon hankintaan eli minkälainen kannattaisi ostaa ensimmäiseksi ja ehkä ainoaksi haulikoksi. Metsästystä en varmaankaan tule kovin paljoa harrastaneeksi mutta jonkun verran nyt kuitenkin. Omissa metsissä näyttäisi ainakin pyytä olevan, jonkun kyyhkysenkin olen lähistöllä nähnyt ja metsäkauriitakin on lähistöltä ammuttu. Mökin lähistöllä olisi myös paikkoja, joissa voisi vesilinnustaa päiväluvilla. Koira on mutta seurakoira eli ilman koiraa metsästän. Eli siinä lähtöasetelmat harrastukselle.

  Haulikko (tai ase yleensäkään) ei edusta minulle minkäänlaista statusta vaan se on lähinnä työkalu. Saa se olla toimiva mutta merkistä en välitä maksaa. Siltä varalta, että se jäisi ainoaksi haulikokseni (mikä johtuisi siitä, että käyttöä on vähän) niin se saisi olla halpa ja käytetty. Jos hommaan jää koukkuun niin voin siinä tilanteessa harkita toisen hankintaa ja jos niin käy niin siihen voi satsata hieman enemmän. Mutta nyt alkuun pitäisi saada sopiva ja halpa.

  Eli perusteltuja neuvoja kaivataan. Kaliiberi lienee joka tapauksessa 12 mutta mitä muuta:
  - rinnakkaispiippuinen?
  -päällekkäispiippuinen
  - pumppu?
  - puoliautomaatti?
  - vaihtosupistajat vai kiinteät? Jos kiinteät niin mitkä?

  Eli sitten niitä hyvä neuvoja.
   
 10. Anonyme

  Anonyme Well-Known Member

  Vs: Metsästyskortin omaavat kelkkailijat!

  Onneksi olkoon metsästyskortin suorittamisesta! Mahtavaa hommaahan tämä on, helposti jäät koukkuun.

  Itse, kun aikoinaan sen suoritin, onhan tuosta jo kohta kahdeksan vuotta, niin ostin ensimmäisen haulikkoni paikallisesta Prismasta käytettynä hintaan 300€. Ammuttu alle 500 laukausta. Toimii edelleenkin ja viimeiset kolme vuotta kiekkoja rätkitty, metsästys siinä sivussa. Tosiaan merkki on Sarasquetta, vaihtosuppareilla. Tykästyin tuohon aika hyvin, eikä näillänäkymin ole häipymässä talosta minnekään, vaikka uutta kiekkoasetta olenkin haaveillut.

  Merkkiä sulle on vaikea suositella, kannattaa lähteä liikkeelle perus kotimaisista torrakoista. Esimerkiksi vanha kunnon Valmet 412, kiinteillä putkilla, painaa kuin synti mutta mitä mahtavin ase ampua. Varsinkin isokokoiselle ihmiselle. Nuo vain tahtoo olla harvassa nykypäivänä.

  Rinnakkaispiipuista ei ole, kuin käsituntumalla kokemusta ja niillä perusteilla en ottaisi. Jotenkin ei vain iske, aloittelijalle varmaan päällekkäispiippuinen/puolari vois olla hyvä vaihtoehto. Pumppu on mielenkiintoinen ammuttava toki, sorsametsällä varsin hauska laitos.
  Kannattaa käydä liikkeissä ja mahdollisuuksien mukaan tuttavilta lainaan (radalle, metsään, pellonreunaan etc etc) kokeilemaan miltä se tuntuu.

  Ja pieni varoituksen sananen. Hankit nyt haulikon, ensisyksyksi "vaimolle" pystykorvan ja itselle kiväärin, sitä seuraavalle kaudelle rihlakon. Kohta sullon ajokoira, hirvikoira, noin kymmenen eri asetta eri metsästystilanteisiin ja kohta huomaatkin olevasi noin eläkeiässä ja opettaneesi lapsillesi kaiken metsästyksestä.

  Metsästäjän elämänkerta tiivistettynä. ;D
   
 11. xtrimmi

  xtrimmi xtrim 800 re

  Vs: Metsästyskortin omaavat kelkkailijat!

  kortti ollu taskussa 20 vuotta. uutta haulikkoa vois alkaa hankkimaan...
   
 12. pezq^

  pezq^ 162HCevo & foxi

  Vs: Metsästyskortin omaavat kelkkailijat!

  Jos jotain neuvoisin, nii mene isoon asekauppaan ja kokeile aseita pidellä ja miltä ne tuntuu käsitellä. Kun hyvän tuntonen ja käteensopiva löytyy, on malli tiedossa, ja eikun lupaa hankkamaan.

  Kaliiperi on sama olla 12/89 tai ainakin /76. Vaihtosupistajat on kätevät 1 piippusessa. Päällekkäispiippusissa metsästyshaulikoissa on lähes aina puolisuppea alapiippu ja täyssuppea yläpiippu.

  Ensimmäiseksi pyssyksi suosittelisin päällekkäispiippuista tai puoliautomaattia, vaikka itellä onki kaks pumppua, ensimmäinen haulikko oli päällekkäispiippunen. Mutta jos haluat panoskapasiteettia ja vähä teknisyyttä ampumiseen nii ehdottomasti pumppu.
   
 13. TA

  TA Well-Known Member

  Vs: Metsästyskortin omaavat kelkkailijat!

  Mites tuo täyssuppea yläpiippu sopii teräshaulien kanssa? Jostain luin, ettei suositella kuin maks. puolisuppeaa teräksen kanssa? Vai pitäisikö vesilintujen kanssa käyttää jotain sinkkiä tms?

  Panoskapasitetti ei ole kriteeri ainakaan toistaiseksi. Siinä mielessä 2 piippuinenkin riittää ja puolari. Olen vähän sitä mieltä, että jos kahden laukauksen (tai kolmen) jälkeen jatkaa lentoa tai juoksua niin on ansainnut mennä. Ei minulla ole mitään pakkoa saada saalista eli ajatus on ampua vain paikkaan, josta pitäsi pudota jos osaa ampua.

  Teknisyyttä en vierasta, melkeinpä päinvastoin.

  Ja haasteellisuutta tähän vielä, että kuvittelisin hankkivani haulikon hintaluokassa 200-300 euroa eikä sekään haittaisi vaikka jäisi jopa alle tuon. Raha sinällään ei ole ongelma mutta ei tämä minulle niin tärkeää ole, ainakaan vielä. Jos enemmälti innostuu kuin vain satunnaiseen metsästelyyn niin toiseksi aseeksi voisi harkita jotain arvokkaampaa.

  Kävin eilen yhdessä aseliikkeessä katselemassa käytettyjä ja esim. yhtä Remington 11-87 puolaria katselin. Olihan siinä päällä käytön jälkiä, pieni kolhu tukissa ja sinistyksessä pikkurillin pään kokoinen kirkas kohta mutta piippu näytti hyvältä ja teknisesti vaikutti ehjältä. Kaliiberi oli kai 12/76 (piipussa luki use 2 3/4 or 3 inch shells) ja vaihtosuppari oli piipun päässä. Hintaa oli vain 150 euroa. Onko tuon tyyppisessä lähtökohtaisesti jotain miksi se ei sopisi aiemmin kuvailemaani käyttöön joltain osin? Näytillehän se ei ole tulossa.
   
 14. pezq^

  pezq^ 162HCevo & foxi

  Vs: Metsästyskortin omaavat kelkkailijat!

  Ei kuulosta pahalta tuo katsomasi haulikko. Remingtoniin saa lähes rajattomasti lisäosia esim, midway suomi nimiseltä sivulta.

  Vaihtosupistajiakin kymmeniä erilaisia. Rautahauleille on erikseen supistajia, jotka ovat väljempiä ku vastaavat esim lyijylle..

  Nimenomaan rautahauleilla vesilintuja ampuessa on hyötyä siitä että patruunapesä olis vähintää se 76mm, koska rauta on niin kevyttä että haulien kokoa joutuu kasvattaa ja samalla lukumäärä vähenee. Sinkki ja kupari ym kannattaa unohtaa heti kättelyssä:)

  Ite perustelen sitä patruunakapasiteettia raanakko tilanteissa, ja esim jos riekkotokasta tai sorsaparvesta ampuu heti vaikka 4 lintua alas, voi osa yrittää luikkia pakoon, mutta ku putkessa on kuteja, ehtii neki kätevästi lopettaa, ennenku koira noutaa..
   
 15. Nykerö

  Nykerö Tällä hetkellä ainoastaanWater formula3

  Vs: Metsästyskortin omaavat kelkkailijat!

  Päällekkäispiippuisella on itekki lähetty liikkeelle. N. 10 vuotta meni ennen ku laitoin puoliautomaatin. Avokkia puras kans joku mettäkärpänen jokunen vuosi sitte. Sillä on nyt linnustus aseina mun päällekkäispiippuinen sarasketa sekä hänen oma 308 tikka kiväärinä. Niin ja liikkeessä ku testailee asetta, kannattaa nostella poskelle nopeasti ja kuvitella metsästystilanteita. Ainaki ite löytäny sillain sopivat haulikot. Heti ku heittää poskelle niin on tähtäimet kohallaan. Ei tarvii noston jälkeen enää hakea tähtäimiä kohalleen.....
   
 16. edge 340

  edge 340 Well-Known Member

  Vs: Metsästyskortin omaavat kelkkailijat!

  Inertiatoiminen puoliautomaatti BERETTA.ja toista ei sitten tarvikkaan ikuna ostaa.
   
 17. TA

  TA Well-Known Member

  Vs: Metsästyskortin omaavat kelkkailijat!

  Varmaankin on hyvä ase mutta onko minttän perustetta miksi se olisi minun käyttööni sopivin valinta?

  Löytyykö noita käytettynä tuohon 200-300 euron hintaluokkaan? Ja minkälaisia mallimerkintöjä näillä on jos kysyisi googlelta?
   
 18. wolle

  wolle Speedot '15

  Vs: Metsästyskortin omaavat kelkkailijat!

  Baikal IJ27, siinä on edullinen ja toimiva torrakko. Maksaa käytettynä noin 200 ja jos tukki passaa omiin mittoihin suoraan, niin ihan ok myös ampua. Omasta modasin tukinpään uusiksi. Tuollasella tuli puoteltua hanhet ja mettot nuorempana. Kaliberi oli 12/70 ja käytin federalin semiä.
   
 19. xtrimmi

  xtrimmi xtrim 800 re

  Vs: Metsästyskortin omaavat kelkkailijat!

  Totta puhut.
   
 20. pezq^

  pezq^ 162HCevo & foxi

  Vs: Metsästyskortin omaavat kelkkailijat!

  Samat sanat, kaapista löytyy ij-27 ja 2kpl mp-133,
   

Suosittele tätä sivua