Ockelbo

Keskustelun 'Muut merkit' on aloittanut käyttäjä -valopää-, 18/1/06.

 1. Temico

  Temico Ockelbo 6000 1982

  Aika varmasti moottori on rotax 377 tai 503, näihin käy sama tulppa. ngk B8ES. Bensalinjasto kannattaa tarkastaa murtumien varalta ja uusia bensansuodatin. Käyntiin kun saat niin suosittelen tarkastamaan tuulettimen hihnan ettei ole poikki. Eikai siinä varmaan suurempia ole, jos vielä pari vuotta sitten on ollut ajossa. Remmien polttamiseen epäilisin syytä väsyneessä 1 varin jousessa tai koneen linjauksessa. Variaattorit kannattaa huoltaa muutenkin kunhan kelkan saat ladosta pois.
   
 2. Antti Pesälä

  Antti Pesälä New Member

  Pitääpä käydä hakemassa tuollaiset tulpatkin. Jonkinlainen muistikuva on että vois olla tuo 503 moottori. Aika osiin ajattelin purkaa koko kelkan. Tarkastan molemmat variaattorit ja putsailla. Primeri siitä on joskus uusittu kun ei menannut lähteä käyntiin. Katotanpa saako milloin kelkan tuotua ja purettua.
   
 3. ruikku20

  ruikku20 Active Member

  Alkaa 6000 olemaan kohtuullisen hyvässä kuosissa ja kun ei mitään erillistä projektitopikkia tullut tehtyä niin pistetään tänne nyt muutama kuva eri vaiheista ja lyhyt kertomus mitä kaikkea tehtiin. Lukekoot ken jaksaa. En osannut noita kuvia tähän suoraan liittää, niin täältä löytyy kaikki. Niitä ei montaa ole, kun ei tosiaan ollut tarkoituskaan mitään topikkia tästä tehdä. Keskityttiin enemmän tekemiseen kuin kuvaamiseen ;) https://photos.app.goo.gl/Jvn8h6DKwm9b0IPw2

  Eli joskus noin 5 vuotta sitten jäi okkeli seisomaan kun oli jatkuvasti jotain ongelmaa mm. söi tulppia, kävi yhdellä, sammuili ajosta, kone kilisi, olkatapin kiinnitykset petti, ja viimesenä toisesta kääntöpyörästä lähti koko keskiosa veks kun laakeri ilmeisesti leikkas kiinni. Paljoa sillä ei sillon ajeltu ja ne vähäset ajotkin oli nättiä ladunvetoa ja kun ei se niitäkään kestänyt, niin jäi sitten seisomaan ja odottamaan motivaatiota. Tällä aikaa latuhommat hoiteli Elani, ja se riitti meille.

  No nyt kun sattui kunnon talvi niin tuli tekastua tuommonen vähän järeämpi lana laduntekoon. Kyllähän se Elaninkin perässä jotenkin tuli, mutta painoa ei kärsinyt juuri laittaa päälle, eikä viitsinyt muutenkaan vanhusta kauheasti rääkätä. Oli aika kaivaa okkeli esille :D

  Koneenahan tuossa on 447 rotaksi joka kilisi ja kolisi, eli osiksihan se oli laitettava. Ja yks runkolaakeri oli aivan loppu. No kampura kävi Autiolla ja hyvin toimii. Samalla tuli vaihdettua puolaan johdot ja hatut. Aluksi vaikutti ettei tuohon puolaan voi edes vaihtaa johtoja, kun ne on velttu tuonne puolan sisälle kiinni. Vähän netin selailua, ja kyllähän joku oli tuommoseen vaihtanu johdot. Eli rälläkkään lamellilaikka ja sillä hilvottiin johtojen päät esiin ja uudet tilalle ja sikamassa päälle. Ainakin vielä toimii.

  Sitten itse kelkan kimppuun, ja aivan osiksihan se piti laittaa. Telaston akselit aivan mutkalla ja kuluneet, repeämiä telatunnelissa jne. No vähän kulma/lattarautaa ja siitä tuli aivan kohtuullinen. Eli kaikkien akselien kiinnityskohdat tuli nyt lattaraudasta, ja vetoakselin viereen tuli kulmarautaa, kun näytti olleen sen verran kovalla rasituksella. Akselit tuli ihan umpirautatangosta. Tietysti kaikki alustan laakeritkin meni vaihtoon. Tai oikeastaan koko kelkkaan ei jäänyt kun kiertokangen laakerit vanhaa, kun olivat Aution mukaan aivan hyvät vielä. Eli laatikkokin kävi osina, kun se sillon aikanaan jotenkin jurisi aivan niinkö ois joku ratas hajoamassa, mutta ei sieltä kyllä mitään vikaa löytyny. Eli oisko tuo siirtäjä sitte päässy jotenkin liikahtamaan vapaalle tms :confused:

  Tässä vaiheessa aloin katselemaan noita olkatappien kiinnityksiä, kun molemmilla puolin olivat pettäneet. Muistui mieleen että oli melko kiikkerä ajaa, joten piti sitten laittaa vähän "överiksi" ja leventää saman tien raideväliä noin 30cm :oops: Olkatapit tuli kanssa tehtyä uudet. Hieman pystympään ne laitoin verrattuna alkuperäiseen, ettei aivan niin paljon ala sisäsuksi kanttaamaan kun kääntää.

  Sitte rälläkkä käteen ja lamellilaikalla pohjat, ja pensselillä maali päälle. Eli kun on käyttöön menossa ja muka kiirekkin on, niin en alkanut sen kummemmin hifistelemään pohjien kanssa. Ihan kohtuullinen siitä tuli, eri asia kauanko nuo maalit tuossa pysyy.

  Sitten kokoamista, ja sitähän riitti. Sähköjäkin piti katsella kun poltti lamppua jatkuvasti, ja jotain rosvoliitin virityksiä oli siellä ja täällä. Uudella jännitteensäätimellä tokeni, ja ainakin toistaiseksi on tälläkin puolen kaikki toiminut. Tuota nopeusmittaria mistä aiemmin kyselin, niin en nyt sitten laittanut ollenkaan, kun ei ole sitä tappia tuohon vaihdelootaan, ja mittarikin vaikutti jotenkin aikansa eläneeltä, eli alumiinista pelti päälle johon katkasiat kiinni.

  Katteisiin piti tehdä tietysti reiät raidetangoille, ja muutenkin hieman kuiduttaa, kun olivat elämää jo nähneet. Tässä vaiheessa oli jo keretty katselemaan paljon kuvia netistä vanhoista okkeleista, ja onhan tuo oranssi aika hieno väri :p

  Kohta ensimmäinen tankki ajettu, ja tuntuisi toimivan jopa yllättän hyvin. Raidetangot oli aluksi liian hepposet, mutta kun pisti jotain 15mm umpirautaa niin johan on jäsyt. Huomattavasti vakaampi ajaa, ja kääntyykin hyvin, kun teki harjateräksestä ohjainraudat. Vuotsolaisia ehkä kuitenkin kaipaisi eteen jossain vaiheessa. Variaattori kaipaisi vielä jonkin verran huomiota. Eli ottaa mahottomasti kierroksia, mutta nopeus ei hirveästi nouse. Remmiäkin syö jonkin verran. Olisko jouset kuoleentunu jo molemmista vareista? Tosin remmi on sen yli viis vuotta vanha, eli voi olla jo aikansa elänyt. Uus remmi penkin alla niin ei matka siihen tyssää. Jarrut on kans vielä kesken, eli sylinteri vuotaa nesteet pihalle, ja se toinen jarruhässäkkä nyt on vaan aika heikkotehonen, vaikka on muka säädöissään. No eipä tuolla kiire ole mihinkään, eli ei noita jarruja hirveästi kaipaa, mutta hyvähän niiden ois toimia.

  Tulppiakaan ei enää syö. Tarkalleen en tiedä mikä oli syynä, mutta varmaan tulpanjohdoilla, tulpanhatuilla ja neulaventtiilin vaihdolla on ollut osuutta asiaan. Aiemmin melkeen joka käynnistyksessä poltti toisen, ja kävi yhdellä ennenkö sai kunnolla kierroksia.

  No eihän tämä lyhyenä pysynyt, mutta menkööt.

  Sellainen kysymys nyt tuli mieleen, että kuin tiukalla pitää ketjun olla vaihdelaatikossa? Nyt se on aika löysällä. Eli pitääkö olla semmonen jonkin verran napakka, vai riittääkö tuommonen että se jonkun verran painuu kun luukusta sormella koittaa?
   
  vectoori tykkää tästä.
 4. Temico

  Temico Ockelbo 6000 1982

  Asiaa, komean pelin olet tehnyt! Jotenkin tuntuu että ummella kyseisen kulkineen ohjaaminen tapahtuu nimenomaan kallistellen. Menikö raskaaksi ajaa ummella?

  Ketjukysymykseen manuaali sanoo suunnanvaihtaja malliin 5-10mm ja vaihdelaatikko malliin "voimansiirtoketjun tarkistus ja säätö on annettava ammattimiehen tehtäväksi" mutta epäilisin että tuo sama sääntö koskee myös 2+1 lootan ketjulle.

  Selkänojaahan sulla ei tuossa ole, minulla löytyisi ylimääräinen. ;)

  Mutta hienoa työtä kaikinpuolin! Minullakin tässä ollut 6 tonnisen näpräys käynnissä. Jos kevät hangille saisi kohtuu kuntoon ja kesäntullen purkaisi ja maalaisi rungon ym.
   
 5. ruikku20

  ruikku20 Active Member

  Kiitoksia vain! Eihän tuo totta puhuen mikään kaunis ole kun lähemmin tarkastelee, mutta hommat hoituu ja se riittää.

  Tosihan se on että tuota ei ainakaan meikäläisen elopainolla (Alle 80kg) enää kallistella, ja se kyllä oli tehdessä mielessä että kääntyyköhän tuo enää ollenkaan ummella. Täytyy tunnustaa että sillon kun joskus viis vuotta takaperin tuolla ajelin, niin olin sen verran poikanen ettei se meikäläisen painolla kääntynyt oikeastaan yhtään mihinkään, ja isäkin sai aivan tosissaan roikkua että se meni minne halus :DSen verran oli kuitenki muistijälkeä jääny että kovalla ajaessa siinä oli sukset melkeen ilmassa. Tästä johtuen laskin nuita olkatappeja muistaakseni pari senttiä alaspäin, että sais suksipainetta vähän enemmän. Ja niinkun ylempänä kirjoitin niin pistin ne olkatapit vähän pystympäänkin siinä toivossa että peruuttaminen ehkä helpottuisi. Ja kyllä se mielestäni kääntyy ummella aika nätisti, kun pistää sukset linkkuun ja pikkusen nojaa. Tieten riippuu varmaan lumen laadusta ja määrästä että miten se kulloinkin kääntyy. Täällä on noin 60cm lunta ja koostumus aika normaali, ei mitään kauheeta höttöä kuiten. Pitää katsoa jos jonkulaisen videon tuosta kuvais, niin näkis itekki minkänäkönen se on ajossa ;)

  Löytykö tuo kiristysohje sieltä ruåttinkielisestä manuaalista? Yritin sitä itsekin katsella muttei sattunut sitten silmään jos se siellä oli. Pitää se kuitenki tarkastaa.

  Ja selkänoja on kyllä jossain mutta ei ole ainakaan vielä kerennyt paikalleen. Eikä ole kyllä kukaan toistaiseksi uskaltautunut kyytiin :D

  Koitahan saada okkeli kuntoon. Monta kertaa kyllä ajatteli tätäkin tehdessä että mitähän järkeä koko hommassa edes on. Rahaa ja aikaa vaan menee. Toisaalta nyt kun tuo on valmis ja toimii, niin voi aika rauhallisin mielin ajella, kun tietää ettei mitään suurempaa pitäs tulla ihan hetkeen. Ja yksi pääsyy oli myös se että matto vaikutti erittäin hyväkuntoiselta, eli sen puolesta varmaan mennään vielä pitkään.

  Onkos porukka muuten seuraillut yhtään paljonko tämmöset tai muut vastaavat vie bensaa? Nyt tuolla on mennyt joku vajaa 10 litraa alle 30km matkalla. Enimmäkseen ei mitään perässä umpista/jälkeä noin 50/50. Ei nyt mikään älytön ehkä, mutta luulisi että hieman pienemmällä menisi. Hyvältä kyllä kuulostaa tuo kone ja kiertää nätisti ja tulpat lähellä kahvinruskeaa, eli ei pitäisi kovin rikkaalla olla. Ei viitsi alkaa säätämään ettei vain mene liian laihalle ja leivota koko konetta. Muutenkaan tuo 447 ole minkään kestävän koneen maineessa. Seuraillaan tilannetta.
   
 6. Temico

  Temico Ockelbo 6000 1982

  Ihan suomenkielisestä omistajan manuaalista katsoin, tuli kelkan mukana paperit, manuaali ja jotain mainos lappusia mikä on aika harvinaista näiden vanhojen kanssa.

  Tuohon varihommaan suosittelen kyllä perehtymään, remmin kulutus loppuu kun vaihdat ne jouset. 75€ kustantaa molemmat jouset. Ainakin itsellä jousien vaihdon jälkeen rupesi vauhtia löytymään niin että hirvitti ja kiihtyvyyskin oli ihan eriluokkaa mitä aiemmin. Minullakin ilmeni variongelma remmin kulumisella ja nuoskakelillä ei tahtonut sitten enää vähän tiukemmasta paikasta liikkeelle.

  Veikkaan että on melko mahdoton kallistettava sen jälkeen kun vuotsolaiset nakkaat keulalle. Mutta eikös nämä muutenkin mene ihan hangen pinnalla. :D
   
 7. Reuhka

  Reuhka Ockelbo 600

  600 okkelista puuttuu matto. Onko joku sovitellu tuomoseen jotaki toista mattoa? Voidaan tarpeen vaatiessa vääntää vaikka liukualusta alle jos on siitä kiinni. Ei ihan joka nurkan päästä vaikuta löytyvän orkkismattoja. Stenmarkilla vissiin on, mutta ovat hinnoissaan.
   
 8. Acf6

  Acf6 Member

  Tervehdys!
  Mulla on kohta maalaamolta tulossa tollanen 1 pyttynen 600 ockelbo. Vuosiluvusta ei varmaa tietoa mutta muutama juttu puuttuu vielä. Eli mistä löytyisi valokatkaisin kun paikalla rikkinäinen 5 napainen Ja 3 asentoinen veto katkaisin. Onko oikea katkaisin vai pappa vainaa laittanut jonku minkä löytänyt? Ja mistä voisi löytää oikeanlainen katkaisin?
   
 9. Mik4--

  Mik4-- Freeride 146"

 10. giuzeppi

  giuzeppi Winha 32, Elan, Indy SKS, Lynx 420, 520, 535, 5900

  Jos on tarjoitus saada korkeintaan uloin lautanen ja jousihässäkät irti, niin ensin pultti irti ja sitä "lehmänkelloa" sopivalla työkalulla pyörittäen (vastapäivään) pitäisi aueta. Jotkin kierteet siellä on. Koko kytkin tai sisempi lautanen on sitten öljyllä tai vedellä ja irrotuspultilla irrotettavaa mallia.
   
  Mik4-- tykkää tästä.
 11. T-Cat

  T-Cat Well-Known Member

  Sachissa olen tehnyt näin. Sopiva köysi tulpanreiästä sisään, mäntä jumiin,pultti auki. Hakea taas konetta pyörittämällä mäntä jumiin, kuminuijalla tai puunuijalla kytkimen koppa auki.
   
  Mik4-- tykkää tästä.
 12. Mik4--

  Mik4-- Freeride 146"

  Joo pelkkä ulompi riittää että pääsee vähän puhdistelemaan.
   
 13. Mik4--

  Mik4-- Freeride 146"

  Niin se vain kytkin irtosi ohjeiden mukaan.

  Etupään kumijouset ovat aika valmiit. Onko nuihin mitään markan patentteja valmiina vai jostakin museosta hommattava uudet kumit? Tai koko keula jäykäksi.
   
 14. MJo_75

  MJo_75 New Member

  Morjens!
  Itsellänikin on Ockelbo 6000:nen vm -90, Appiukolta periytyneenä. Puun ajossa tuota on tullut käytettyä ja siihen se onkin hyvä.
  Viimetalvena aloin kuunnella ylimääräistä kilinää ja löysin lopulta vaihdelaatikosta täysin hajonneen laakerin kakkosvariaattorilta.
  Muut kiireet viimein hellittäneet, niin pääsin tuon kimppuun.
  Googlaamalla löysin huoltokirjan ja räjäytyskuvat, ne tosin on ruotsiksi(jollain oli vissiin kotimaisella kirjoitettua, olisko jossain ladattavissa?).
  Sieltä selvisi, että laatikkoon olisi pitänyt vaihtaa jokavuosi öljyt.
  Tuskimpa appiukkokaan tuota tiesi, itse en ainakaan ja sen seurauksena lootan sisällä oli sellaista kuravesipaskaa.
  Kumma kun laakerit ei kestä.. :D
  Ajatuksena oli ensin vaihtaa kaikki laakerit, mutta..
  Maton vetoakseli näyttää aika hankalalta purettavalta, joku kokeneempi voisi laittaa vinkkiä, kuinka se tehdään.
  Purin sitä jonkinmatkaa ja pääsin näkemään, jotta telatunnelin puolella on segerirenkaat, ne vissiin irti ja sitten akseli pääsisi liikkumaan sivuttain.
  Samalla huomasin, jotta laakerit näyttävät suojatuilta => sinne ei kuravelli ole sisälle päässyt => jätämpä vaihtamatta.
  Mitäs kokeneemmat on mieltä, pitäisikö tuo maton akselin laakerikin(laakerit) vaihtaa samalla?
  Paikallisesta löytyi kaikki muut laakerit paitsi ketjun kiristimen neulalaakeri.
  Vinkkejä mistä tuon sais?
  Ulkohalkaisija 38 mm, sisä 32 mm ja leveys n.25,8 mm, rotaxin numero 432 080.
  Oikean puoleinen jarrukahvakin sai osumaan puuhun viimetalvena..

  Laatikon jälkeen pitäisi varmaan avata kone.
  Näyttää tihkuvan öljyä siihen malliin, että ainakin kampiakselin sdefa vuotaa.
  Samaan remppaan purkaisi tuon koneenkin.
   
 15. Mik4--

  Mik4-- Freeride 146"

  20190107_134922.jpg

  Minkälainen tuon ympyröidyn nivelen pitäisi olla. Jäykkä ei varmaankaam tuon alemman osan reijät ovat hakkautuneet muodottimiksi ja jotakin pitäisk kehitellä sinne. Jos perus pultinreijät jättää ja kirii pultit tuohon alumiiniin niin sehän menee tönkkiin koko linkku ja joustaessaan löysää pultit. Onkohan siellä ollut sellaiset pultit joissa on kannan puolella ikäänkuin holkki ja tuo alempi linkku kääntyy sen päällä?
   
 16. karjal

  karjal Well-Known Member

  Jos joku tarvitsee 8000 osia niin allekirjoittaneelta löytyy koko kelkka osina. O4O-7644601
   
 17. Kurtti

  Kurtti New Member

  Millanen vehe tuommonen Okkeli 6000 on ajaa jne? Ois tutulla pari tuommosta, aika rujossa kunnossa ja tässä harkitsen ostamistao_O Muutaman paikan oon tsekannu ja varaosia tuntuu saavan ainakin ihan kohtalaisesti, taitaa olla enemmän semmonen pilkkikelkka tms. mutta ei kai se menoa haittaa. Jos vuosien aikana sais nuo kaikki kolme kasaan, tai ainakin osan niistä. Onko tuommosilla mitään muuta arvoa, kun tunnearvoa? Kovasti polttelis ostaa, varmaan aika kovasti sais hitsiä näyttää jne. :cool:
   
 18. giuzeppi

  giuzeppi Winha 32, Elan, Indy SKS, Lynx 420, 520, 535, 5900

  Jos edes jossain on hyvä telamatto niin sitten ehkä voi ostaa. 60cm telan löytäminen vaikeaa. Muun tekniikan saa kyllä räävittyä kasaa. Okkeli on yllättävän ketterästi kääntyvä kelkka, jos ohjainraudat on kunnossa. Mitään racing -vauhteja sillä ei ajeta jousituksen huonouden / puuttumisen takia. Arvosta en tiedä mutta aika kovia hintoja ehjistä ainakin pyydetään.
   
 19. HooÄr

  HooÄr Well-Known Member

  Mistähän saisi 8000seen variaattorinjousen? Entä onko jollain tietoa miten nuo jatkoperän kumilenkki hässäkät pitäis säätää? Ja vaihdelaatikon öljy ja öljymäärä kiinnostaisi?
   
 20. jallu80

  jallu80 Well-Known Member

  Tulipa ostettua pihan koristeeksi -90 Fighter. Kytkin pitää hentoista kilkatusta ja koetin etsiä siihen lääkettä. Tuloksetta... Mikähän kytkin noissa on ja mistä siihen saisi jonkinlaisen korjaussarjan? Pusla tms. on mennyt väljäksi ja siitä kuuluu se kilinä.
  Muuten vaikuttaisi varsin kopsakalle pelille. Kilometrejä on kertynyt vasta 3600 ja suunnilleen kaikki toimiikin.
   

Suosittele tätä sivua