Yamaha Exciter

Keskustelun 'Yamaha' on aloittanut käyttäjä t.k, 7/1/06.

 1. ämäxzet

  ämäxzet Member

  Tervehdys vaan kaikille. Hommasin tuommoisen 1993 vuoden ST mallisen Exciterin aika puhtaasti kultaamaan nuoruuden muistoja. Päällisin puolin on oikein siistikuntoinen, eikä mittarissakaan ole kuin reilu 9tkm. Positiivisia yllätyksiä oli se, että esim sähköstartti pelasi hyvin kun auton akulla kokeilin. Uudet bensat tankkiin ja napista käyntiin, mutta ei ota ollenkaan kierroksia yli tyhjäkäynnin, sammuu jos väkisin yrittää. Ryypyn vipua kikkailemalla saa tuon "huonon" alueen yli ja sitten lähtee liikkeelle, mutta meinaa sammua taas kun pysähtyy, jää vähän veto päälle.
  Hihnan tarkistin, se on Gatesin tarvikeremmi, josta näyttää puuttuvan hampaitakin, no sen tilalle varmaan kannattee ostaa OEM hihna, partzillasta löytyy koodikin.
  Kytkimen korjaus-sarjan näyttäisi kanssa saavan reilulla huntilla niin ajattelin senkin laittaa ihan varmuudeksi.

  Tuo kierrosten ottaminen häiritsee eniten ja mitä täältä pikaisesti luin niin voiko olla se Tors? Tästä tosin löytyy remmillinen hätäseiskytkin, joten liekkö jo ohitettu, mutta en sen puoleen löytänyt kyllä yhtään piuhaakaan, jotka kaasareille menisi, pitäisikö niiden olla ihan näkyvillä? Toinen mikä on aiheuttanut perämoottoreissa vastaavaa on polttoainepumpun kalvo, mutta kelkkaa pitää vissiin purkaa, että siihen pääsee käsiksi. Yritin tähän etsiä googlella korjaus-sarjaa tai uutta pumppua, mutta en löytänyt, osaako joku kertoa tähän oikean tyypin?
   
 2. Hulluhaminalainen

  Hulluhaminalainen Lynx RS E-tec, 3xET340, Winha 31, SnoSport...

  Tors piuhat menee kaasareihin.
  Jos ei mene lienee jo poistettu käytöstä.
  Myös tuo erillinen tappokytkin siihen viittaisi.

  Mitä tuohon polttoaineen saantiin tulee niin haiskahtaisi kyllä, että on pääsuuttimet tukossa tms. kaasareissa.
  Kaasarit pöydälle ensimmäisenä ja putsailemaan, jos eivät ole vielä olleet.
  Sitten vasta etsimään muita mahdollisuuksia.
   
 3. ämäxzet

  ämäxzet Member

  Kaasareiden aloin juuri irrottamaan, voi olla vanha bensa tosiaan tukkeena.
  Huomasin samalla kun tässä on kaikki varoitustarrat yms vielä tallessa niin virtalukon vieressä lukee "kiinnitä moottorinsammutusnaru turvallisuuden vuoksi vaatteisiisi tai ranteeseen" joten tuo voikin olla alkuperäinen varuste. Tässä ei ole myöskään tors tekstiä mittaristossa.
   
 4. ämäxzet

  ämäxzet Member

  Eilen kerkesin toisen kaasarin jo purkamaan ja pohjakupissa oli rökäleitä sekä jokapaikka oli ohuen töhnän peitossa, joten jätin osat yöksi likoomaan aineeseen. Samalla kurkkasin kytkimeen tarkemmin niin se akselin pinta, joka on lautasten välissä pohjalla, oli paikoittain syöpynyt. Muuten en nähnyt aukaisematta mitään hälyttävää, mutta tuskimpa sitä ilman aukaisua näkeekään. Onko tuo lautasten pohjalla oleva pinta vaihdettava,joku holkki tms. eli tuleeko kytkimen korjaus-sarjan mukana? Se nyt olisi sama purkaa ja fiksata kun muutenkin on levällään. Entäs se jousi, samalla uusi?

  Itse itselleni vastaten, eipä näytä olevan vaihdettava holkki vaan kokonainen spider (osa 4) https://www.partzilla.com/catalog/yamaha/snowmobile/1993/exciter-ii-st-ex570stt/primary-sheave
  Samoin katsoin tuota hihnaa, mitä Partzilla tarjoaa, ei löydy kotimaasta täsmälleen samanlaista samalla tuotenumerolla. Onko mikään tarvikehihna hyvä vastine tuolle 89L-17641-01-00 hihnalle?
   
  Viimeksi muokattu: 14/11/23
 5. jaskap

  jaskap AC m800,RX1, Venture700, Exciter2 ja Esla

  Jep. Se on tuo kaula, joka voi vähän syöpyä. Ei ole vakavaa, kunhan iso pusla on kunnossa. Kaulaa voi vähän vaikka vesihiomapaperilla sutaista. Jos joskus meinaat avata spiderin, se vaatii tiedot ja oikeat työkalut. Ei kannata yrittää ilman. Aika monesti kytkimen rullat ovat huonossa hapessa. Kannattaa tarkistaa, on jo vaarallinenkin, jos ajetaan vain ja painovarsi pääsee lyömään lautaseen.
  Tuo kytkimen korjaussarja. Jos on joku sno x tarvikesarja, jätä suosiolla hyllyyn. Se on todennäköisesti oikeasti huono.

  Tuolta vinkkiä rullahommiin, jos originaalien hinta hirvittää.
  Tekemisessä sitten omavastuu.
  https://kelkkalehti.com/keskustelu/index.php?threads/vmax-500-kytkimen-osat.148798/

  89L on hyvä hihna, suosittelen sitä. Toimii toki myös esim. Carlisle Ultimax 138-4416, mutta taitaa olla kalliimpi ja kehnompi.
   
  Viimeksi muokattu: 15/11/23
 6. ämäxzet

  ämäxzet Member

  Kiitos, hyvä tietää, että osaan välttää tuon Sno-x:n tarvikesarjan. Ei se kaula pahasti ollut syöpynyt niin pyöräytän vesihiomapaperia siinä niin eiköhän se siitä parane. Tuota varia on edeltävä omistaja voidellut, mutta käsittääkseni näihin ei just kannata öljyä työntää. En huomannut kykimen rungossa ollenkaan välystä vaikka kuinka vääntelin, mutta yksi tai kaksi rullaa mitkä näkyvät ulospäin olivat ehkä sisäreiältään väljiä. Eli voisiko tässä selvitä sillä, että aukaisee vain sen kannen, puhdistaa sisuskalut ja vaihtaa vain nuo pitkularullat uusiin?
  Jos näille joku tekijä ilmoittautuu niin saa laittaa YV:tä.

  Kakkosvari kannattaa vissiin samalla käyttää auki ja voidella se akseli jos olen oikein ymmärtänyt.

  Tuon alkuperäisen mainitsemani Yamahan hihnan löysin Sodankylän K-raudasta -50% hintaan, he mainostivat lopettaneensa Yamahan myynnin ja myyvät loppuja hihnoja puoleen hintaan pois.
   
 7. jaskap

  jaskap AC m800,RX1, Venture700, Exciter2 ja Esla

  Joo, ei öljyjä ja kovia liuottimia Yamahan kytkimeen tai kakkosvariin. Siellä on liukasteet omadta takaa ja tekee vain hallaa. Kakkovari kannattaa ottaa irti ja laittaa vesivaseliini niihin booreihin, ei muualle. Tuo on tärkeä huoltotoimi.
  Rullien vaihdolla ja puhdistuksella voi tosiaan selvitä. Likaantuessaan jumivat ja kun eivät pyöri niin rulla menee pilalle.

  Hyvä alennus Sodiksessa. Kannattaisi useampikin 8dn hihna ostaa varastoon ( se lujin)
   
 8. ämäxzet

  ämäxzet Member

  No nyt ne käyntihäiriöt todennäköisesti löytyivät. Vasen kaasari oli likainen joo ja sen puhdistin, mutta kun aukaisin oikeanpuoleisen kaasarin niin ihmettelin, että mitä sieltä tippui kouraan? No toinen kammion täyttöventtiilin torni oli poikki ja vielä se jossa se poikkitapin kanta on kiinni. Ei ihme jos vähän raskaasti otti kierroksia ja savusi tyhjäkäynnillä. Toinen ihme on se, että yritin sitten irroittaa sen tapin siitä tornista niin ei meinaa irrota ei sitten millään. Liekköhän tätä jo yritetty joskus vähän väkivalloin irrottaa?? Mutta noita valuosia lie aika mahdoton hitsata tms. kasaan niin kaasarin etsimiseksi menee. Prkle......
   
 9. jaskap

  jaskap AC m800,RX1, Venture700, Exciter2 ja Esla

  Tuo on sitä motorsporttia.
  Ikävin on tosiaan nuo iloisten tunareiden tekemien " korjausten ja parannusten" ennallistaminen.
  Onneksi tuossa taitaa olla aika hyvin saatavilla oleva VM Mikuni?
   
 10. ämäxzet

  ämäxzet Member

  Millä ykkösvarin/kytkimen uskaltaa putsata? Kelkka oli seissyt tovin ja sinne oli suihkutettu jotain sprayöljyä. Uskaltaako sen putsata brackleanilla vai puranko sen kannen ja rullat irti ja käyn ne sitten kuumalla vedellä läpi?
  Kakkosvari näyttää siltä, ettei ihan hetkeen avattu ja pinnat hapettuneet yms.
  Saattaa muuttua paremmaksi jo noiden läpikäynnillä ja putsaamisella.
   
 11. jaskap

  jaskap AC m800,RX1, Venture700, Exciter2 ja Esla

  Kansi auki vain. Huomaa kasatessa laittaa oikeaan asentoon, rasti löytyy molemmista puoliskoista.
  Asetonia en sinne suihkisi, löytyy muovia ja pinnoitetta. Ehkä moottoripesuaine, kuuma vesi ja paineilma paras.
  On ollut seppä, jos sprayöljyä suihkinut.
   
 12. wasted years sleds.

  wasted years sleds. Well-Known Member

  Joku on mennyt lyöntituurnalla tai vasaran päällä lyömään siihen tapin päähän ja näin se "torni"murtuu. Oikea tapa on naputtaa varovasti puukonterä siihen tapin meistipään ja "tornin" väliin näin se tappi liikahtaa taaksepäin ja sitten voi vaikka siitä meistipäästä pyöräyttää tappia niin irtoo silleen ettei se kaasarinrunkovalu hajoa.
   
 13. ämäxzet

  ämäxzet Member

  Joo näin sen kaasarin kanssa on käynyt tai sitten tippunut kädestä tms, eli voi olla toki tahatonkin tapahtuma, sitten lyöty läjään ja voinutkin pelata ennenkuin torni lähtenyt tärinästä, kukapa näistä tietää. Kaasarin kasasin yhdellä tornilla, se akseli pysyy kun on painettu kunnolla pohjaan ja toiseen päähän stoppariksi laitoin sellaisen puristeholkin joka ei lähde akselista ihan pienellä voimalla kävelemään. Ostan sitten kun löytyy sopivan varakaasarin odottamaan jos tuo patentti pettää.

  Otin kakkosvarin irti ja näky oli sinällään lohduttava, että boorit siistit, ne muovinappulat lähes uudenveroiset eikä siinä helixissä vai mikä onkaan, ole juuri minkäänlaisia jälkiä. Vanhat vaseliinit oli nipin-napin elastista, muuten kaikki näytti hyvältä. Sitten vain kunnollinen puhdistus ja booreille laitoin Yamahan venevaseliinia.
  Jousi oli asennossa C-2, eikös sen pitäisi olla asennossa A-2? Eli jousen alapää siihen A-koloon ja yläpäästä reikään nro.2. Sitten painetaan se helixi siitä kohdalta booreille ja pyöräytetään painamalla kunnes saadaan sokka takaisin?
  Nyt pelaa todella herkästi verrattuna ennen puhdistusta. Akselilla on nyt välystä muutama milli akselin pituussuunnassa, onko tämä ok? Pitäähän varin päästä aukeamaan, mutta ei tietoa paljonko tuo tyhjä pitäisi olla, nyt se on ehkä n.3mm.

  Ykkösvaria tutkin tarkemmin päällisin puolin niin ei niissäkään rullissa ole oikeastaan ollenkaan klappia muuten kuin ihan olemattomasti pultin pituussuuntaisesti, tämä varmaan ok. Tässä taitaakin selvitä nyt ihan kunnollisella puhdistamisella.
   
  Viimeksi muokattu: 21/11/23
  Hemikoo tykkää tästä.
 14. ämäxzet

  ämäxzet Member

  Tänään sain kelkan tulille. Hyvin lähti käyntiin ja käyntiongelmat näyttää hävinneen eli se kohokammion neulaventtiili + lika olivat ongelmien takana.

  No kun yksi ongelma poistuu niin toinen tulee tilalle. En osaa sanoa mitä voimansiirrolle tapahtui puhdistuksen ja uuden oem hihnanvaihdon yhteydessä. Nyt tasakaasulla kun kelkka yrittää lähteä eteenpäin alkaa se nykyttämällä/humppaamalla. Isommalla kaasulla pelaa. Lisäksi siitä kakkosvarin luota alkoi samaan humppauksen tahtiin kuulumaan klonksahdus. Voiko tämä johtua siitä n.3mm välyksestä akselin pitkittäissuunnassa? Mielestäni kasasin kyllä kaikki prikat ja shimmit takaisin just siinä järjestyksessä kuin purinkin. Nämä tarkistin vielä purkukuvasta, että ovat oikein.
   
 15. Tomppa82

  Tomppa82 Well-Known Member

  Kyllä se pieni akselinsuuntainen liike on ihan normalia kakkosvarille. Jos välystä olisi pyörimissuuntaisesti, niin sitten voisi olla huolissaan.
   
 16. ämäxzet

  ämäxzet Member

  Joo välystä ei ole pyörimissuunraisesti, vain akselinsuuntaisesti ja toki se nyt erottuu kun vari on puhdas ja booriakseli voideltu, niin pääsee liikkumaankin.
  Tuota nytkyttävää liikkeellelähtöä en silti ymmärrä, voiko uusi hihna tehdä sen vai mikä muu?
   
 17. Tomppa82

  Tomppa82 Well-Known Member


  Vaikeapa se täältä on sanoa, että mikä sitä nytkyttää. Tutkiahan tuo pitäisi. Vaan eipä ole tuo sun kelkka täällä. Kakkosvarin sivuttaisliike sitä tuskin kuitenkaan aiheuttaa.
   
 18. ämäxzet

  ämäxzet Member

  Joo etänä diagnoosin tekeminen on vaikeeta Epäilen, että siinä kakkosvarin säädössä on nyt joku pielessä tms. Sivuttaisliike sitä ei aiheuta kun sitä pitääkin olla vähäsen.
  Käytämpä huomenna varin auki ja katson menikö siinä ajoittamisessa jokin pieleen.
   
 19. hanski-58

  hanski-58 Well-Known Member

  Vari liian löysällä.
  nuo tiukkuudehan tais mennä niin että A1.B1,C1, A2,B2 jne.
  Jousen päät koloihin ja kierto jousen kiristyksen suuntaan yhden helixin kulman verran, paino alaspäin ja liukuprikka sekä lukkosokka paikoilleen.
   
  jaskap tykkää tästä.
 20. ämäxzet

  ämäxzet Member

  Siirsin jousen kohtaan B2 ja nyt pelaa. Tuntui heti kädessä jämäkämmältä vs A2. Perän kun nostaa ilmaan niin kädellä tai sormella kevyesti avittamalla lähtee tela ryömimään. Noin 4000rpm lähtee kelkka liikkeelle.
   

Suosittele tätä sivua