Yamaha Exciter

Keskustelun 'Yamaha' on aloittanut käyttäjä t.k, 7/1/06.

 1. otto14

  otto14 Well-Known Member

  Mistä mittarinvaijerin löytäisi? Poikki näkyi olevan, käykö Phazerista? Exciter -93 sx kyseessä. Orggis osaa ei saanut ainakaan. Jos nurkista löytyy, voi tarjota.
   
 2. jutila

  jutila Jamaha ei pamaha

  Onko tietoa saisko exciteriin vielä jostain suomenmaasta uusia penkinpäällisiä, vai onko suunnattava ebayhyn?
   
 3. Ronkainen

  Ronkainen Yamaha RS Vector -05 Ja Yamaha Exciter Deluxe -89

  Vanhaa topiccia ylös. Tuli hankittua - 89 vuojen Exciter startilla. Minkälaisella ulosvetäjällä saan kytkimen ja 2 variaattorin irti? Sattuisko kukaan tietämään saatika myydä sellaista? Ja kuuluuko 2 variaattorin pultissa olla jotain shimmi prikkoja? o_O
   
 4. jaskap

  jaskap AC m800,RX1, Venture700, Exciter2 ja Esla

  Kytkin: keskipultti pois. Kytkimen kierteeseen sopivan pultin hankinta( en muista kierrettä, joku varmaan muistaa, taisi olla M18x1,5mm ). Kelkka kallelleen, kyseisen pultin kierteisiin huolella putkiteippiä, kytkimen pultinreikään vettä ja sitten kiertämään. Poks posahtaa irti "hydraulisesti", jos kierreteippi on laitettu huolella. Pultti ei siis ole sama, millä kytkin kiinnitetään kampiakseliin. Toinen vaihtoehto on virallinen ulosvetäjä, joka runnoo raa'an mekaanisesti. Kytkintä ei tarvii irrottaa, jos et ole aikeissa vaihtaa sitä tai vaihtaa isoa puslaa jne. Kannen irroituksella näet muut liikkuvat osat ja kannattaa varautua järkytykseen....
  Kakkosvari lähtee käsin vetämällä, kun pultti on irti. Siinä kuuluu olla shimmi prikkoja ja booreissa vahvasti vaseliinia, mutta kuuluu liikkua hieman akselin suunnassa eli on kelluva kampe.
   
  Viimeksi muokattu: 9/2/21
  Ronkainen tykkää tästä.
 5. Ronkainen

  Ronkainen Yamaha RS Vector -05 Ja Yamaha Exciter Deluxe -89

  Kiitos todella hyvistä neuvoista! Kävin tosiaan testilenkillä ja kyllä se voimansiirto tuntuis pelittävän. Ajan saatossa vaan hieman pinnat hapettunut niin ajattelin että niitä olis hieman putsannut. Vai kuluttaako hihna ne lautaset puhtaaksi kun vaan ajelee? Eli kytkin periaatteessa saa jäädä paikalleen, mutta avata sen ajattelin jotta tietäisi tarviiko sieltä jotain huoltaa. Vai annanko vaan olla kytkimen kasassa ja kovaa ajoa? :D

   
 6. jaskap

  jaskap AC m800,RX1, Venture700, Exciter2 ja Esla

  Ne hapettumat lautasista voi hioa varovasti vesihiomapaperilla, jos on oikein paha. Tai jonkin liuottimen kanssa. Kytkimen sisään älä laita voimakkaita liuottimia, puslat on päällystetty liukuvalla aineella.
  Kannen allahan on jousi, painonvarret ja rullat, joita painonvarret painaa. Ne rullat voi monesti olla aika loppu, jos on vaan ajettu eikä puhdisteltu välillä. Maksavat muuten kivasti, jos niitä edes saa (vanhempaa kapeampaa rullaa ei saa, pitää tehä ite. Löytyy ohjeet foorumilta tekemänäni). Huomaa, että kannesta löytyy rasti, samoin vastakappaleesta eli pitää laittaa tasapainon takia samaan asentoon.

  Voi sitä vain ajellakin, mutta ainakin itse kurkkaisin palikat, ettei hajota lisää. Varsinkin jos sattuu muuten olemaan Mint-kunnossa.
  Tuolla muuten verkkoversio korjausoppaasta (ladattavakin löytyy takuulla jostain): 1989 Yamaha Exciter 570 Snowmobile Service Repair Manual (slideshare.net)

  PS. Se tuorevoitelu taitaa saada voimansa vesipumpun hihnalta. Kannattaa tarkastaa kunto ja letkut. Itse olen kyllä tehnyt ruunauksen ja ajellut seosbensalla. Mutta toki toimii, jos on kunnossa ja ilmattu. Tuttavapiirissä vain monella on leipassut Phazer/Exciter öljyn saannin takia.
   
  Ronkainen ja Vesukka tykkäävät tästä.
 7. Ronkainen

  Ronkainen Yamaha RS Vector -05 Ja Yamaha Exciter Deluxe -89

  Mistähän niitä rullia kannattais kattella jos joutuis uusimaan? Ja mistä löydän niiden teko-ohjeet? Tuorevoitelu tossa ainakin oli ohitettu että öljyä vaan bensan sekaan. Ja ei ole kyllä mintti kunnossa tuo vekotin, mutta pääasia itelle että liikkuu eteenpäin :D

   
 8. jaskap

  jaskap AC m800,RX1, Venture700, Exciter2 ja Esla

  Lähimmältä ystävälliseltä Yamaha diileriltä tai sitten nettikaupoista esim Partzilla.
  Tosiaan vanhan mallin rulla voi olla tiukassa. Täällä foorumilla on tekijöitä esim Hanski, joka on joskus kaupannut ja tekee varmaan mitä haluaa.

  Tässä vanhempaan kytkimeen ohje. Tuosta ohjeesta poiketen osien sovite saa olla tiukka, eli ei kannata liukulaakeria liikaa työstää.
  http://kelkkalehti.com/keskustelu/index.php?threads/apua-kytkin-ongelman-kanssa.144785/

  Tässä sitten uudempaan kytkimeen
  http://kelkkalehti.com/keskustelu/index.php?threads/kytkimen-rullat-ja-nylonshimmit.145135/
   
 9. Fiiberi

  Fiiberi Wintage Weikko

  Yamahan varaosien myyntitiskiltä menet ja tilaat rullat, n. 50€ kappale, löytyy Hollannin varastosta.
   
 10. Ronkainen

  Ronkainen Yamaha RS Vector -05 Ja Yamaha Exciter Deluxe -89

  Nonii, pitääpä tutustua! Kiitoksia vinkeistä!

  Jaa no nepä on arvokkaita :D Monta noita rullia menee?

   
 11. wasted years sleds.

  wasted years sleds. Well-Known Member

  Laita kuvaa kytkimestä niin tietää onko se 89 alkuperäinen yamahan pz kytkin vai joku muu? pz kytkimessä on eri rullat kuin yxr exciter 2 kytkimenrullat.
   
 12. Ronkainen

  Ronkainen Yamaha RS Vector -05 Ja Yamaha Exciter Deluxe -89

  Nyt sen saa tämän parempaa kuvaa. Kait se alkuperäinen on.

  Exciter Kytkin.jpeg
   
 13. wasted years sleds.

  wasted years sleds. Well-Known Member

  Moi.

  Joo alkuperäinen yamahan pz kytkin tuo on. Oletko koskaan purkanut kytkimiä? Nuissa on sitten tasapaino x merkit jokaisessa osassa eli kun kasaat ne x pitää olla kohdakkain. eli siinä spiderissa missä on ne rullat kiinni on myös x ja tuossa kannessa on sisäpuolelle se x. kun irroitat tuon kannen niin ota ensin kolme pulttia auki tasaisesti ja sitten ne vierestä kolme niin kansai avautuu tasaisesti ja saat sieltä sen kytkimenjousen pois. Painojen tapit ei ole lukittu vaan kannessa olevat olakkeet lukittaa ne niin kun purat niin tapit saattaa pudota. painojen ja rullien sivuilla on myös ohuet nailoni shimmirikat mitkä pitää olla paikolillaan. kaneessa on pyöräytettävä pallolaakeri liukulaakerina ja liikkuvassa lautasessa on keskihela samanlainen,toki liikkuvanlautasen keskihelaa ei voi kotona vaihtaa se vaatii spiderin irroittamista kiineteästä lautasesta ja siihen pitää olla erikoistyökalu. Osat nuihin maksaa hunajaa jos painot on kuluneet kololle ja rullat on väljät je nailonimuovi liukukappaleet väljät ja takertelee liikkuvassa lautasessa ja keskihelat väljiä niin ei kannata korjata. cv tech ibc block p50 kytkin teo lehtimäeltä tai exciteriin käypäinen käytetty sellainen kytkin ois hyvä vaihtoehto jos ei löydy ehjää käytettyä ja harvoin löytää. Niitä välyksiä tunne ennen kuin purkaa kytkintä,siksi käytetyn yamahan kytkimen osto on aina riski. Toki tuo p50 uutena maksaa 500€ että onhan se kallis investointi käytettyyn exciteriin joka itsekkään ei paljoa juuri tuon arvokkaampi ole.Yamahan kytkimen osat maksaa rullat 55€ kpl niitä kertaa 3 sitten painot jos kololla niitä ei enää edes saa uutena niitäkin kolme. Rullien ja painojen akselit 6kpl. niiden nailoni shimmirikat 12kpl. 3kpl niitä nailoniliukukappaleita en tiedä saako enää edes uusia. Keskihelat ja kannen hela niin maksaa varmasti enempi kuin 500€ yamahan varaosahinnoilla jos edes saa uutena. ja jos vielä lautasissa kulumaa niin sitten vielä ne pitäis uusia. liikkuvalautanen jo maksaa yli 400€ ja oliko 200€ kiinteälautanen. Tuohon käy myös exciter 2 uudempi kytkin jos jollaikin sellainen käytetty ehjä kulumaton silloin vain pitää käyttää uudemmanmallin leveämpää variaattorinhihnaa. 34mm leveää. Yamahan oem hihnana 89l tai 87x. tarvikkeena en muista numeroita.
   
 14. Ronkainen

  Ronkainen Yamaha RS Vector -05 Ja Yamaha Exciter Deluxe -89

  Noniin nyt on kelkkaa testattu enempi ja voimansiirto tuntuis pelittävän loistavasti ilman ongelmia, joten en aio tänä talvena ainakaan toistaiseksi koskea kytkimen ja 2 varin sisälmyksiin.

  Heräsi sellainen kysymys että millä tavalla tuon tuorevoiteln ohittaa oikealla tavalla? Tähän minun kelkkaan edellinen omistaja sen on ilmeisesti tehnyt, mutta kaasuvaijerissa on edelleen kiinni yksi vaijeri joka menee ilmeisesti tuorevoitelun pumpulle jos en ihan väärässä ole? Täytyykö se olla sielä paikallaan vai saako sen vaijeri irroittaa? o_O
   
 15. jaskap

  jaskap AC m800,RX1, Venture700, Exciter2 ja Esla

  On kaksi tapaa.
  1. Antaa olla pumpun ja säiliön paikallaan ja säätää öljypumpun syötön pienelle. Säiliössä pitää olla kuitenkin öljyä, jottei pumppu hirtä kiinni. Letkut toki pitää olla kunnossa, jottei revi ilmaa. Ja sitten ajelee seosbensalla jaMUISTAA tämän. Joissain malleissa esim. Phazerissa oikeastaan ainoa tapa, koska öljy voitelee muitakin paikkoja- kiekkamittari.

  2 Repii säiliön, pumpun ja vaijerit juurimultineen irti, tulppaa öljynsyötön letkut ja ajelee seosbensalla. Exciterissä tämä on helppoa, koska öljynsyöttö meni muistaakseni t- liittimellä bensaletkuun ja ö-pumppu on vesipumpun kyljessä kahdella pultilla kiinni.

  Kolmaskin tapa toki on. Kunnostaa tuorevoitelujärjestelmän ja pitää huolta siitä ( letkut, suodattimet, ilmaus). Taisipa kerran olla yhdellä peruskorjattu Phazerin moottori, mutta pumpun ilmaus unohtui...kilk crash boom...( ei minulla).Tämä on monen mielestä se paras tapa, mutta pitää tietää mitä tekee.
   
  Viimeksi muokattu: 15/2/21
 16. Ronkainen

  Ronkainen Yamaha RS Vector -05 Ja Yamaha Exciter Deluxe -89

  Säiliö tuosta on revitty irti, mutta pumppu on paikallaan. Joku letku siellä menee, mutta molemmat päät on pumpussa kiinni.. Olisko paras vaihtoehto nyt siis repiä koko pumppu pois, vai annanko olla paikallaan vaan ja ajan seosbensalla? Jos pumpun irroittaa, niin miten se tulpataan?
   
 17. jaskap

  jaskap AC m800,RX1, Venture700, Exciter2 ja Esla

  Itse ottaisin pumpunkin pois. Turhaan siellä pyörii. Varmaan täytetty öljyllä ja siellä se sama öljy pyörii. Tulppaus= bensaletku suorana kaasareihin joka varmaan on jo tehty.
   
 18. Ronkainen

  Ronkainen Yamaha RS Vector -05 Ja Yamaha Exciter Deluxe -89

  Okei no pitääpä kattoa ottaako sen irti. Sen verran ainakin se vaijeri siinä ärsyttää että varmaankin kätevin se on sieltä repiä pois. Onko se pumppu erillisenä siinä lohkon kyljessä kiinni ettei tarvi tulpata mitään aukkoja?

  Sellainen kysymys myös tuli mieleen tuosta TORS:sta. Johdot killuu kaasarista vapaana ja mietin vaan missä niiden vastakappaleet mahtaa olla? Missä ne pitäis olla kiinni vai saako ne vaan roikkua siellä vapaana? :D
   
 19. jaskap

  jaskap AC m800,RX1, Venture700, Exciter2 ja Esla

  Tuo ohje koskee ex570 malli, jossa pumppu on samalla akselilla vesipumpun kanssa. Niitä hihna pyörittää. Voi siis nostaa vain irti. Uudemmista en sitten tiedä.
  Jos Tors kytketty irti kannattaa hätäkytkin kuiten laittaa. Et ehdi kissaa sanoa, jos kaasu hirttää ja kone lähtee. Jos ottaa kierroksia normaalisti, johdot saa olla villinä ja vapaana.
   
 20. Ronkainen

  Ronkainen Yamaha RS Vector -05 Ja Yamaha Exciter Deluxe -89

  Asia kunnossa. Hätäkatkaisija on tilattu ja tässä etsiskelen ohjeita miten se asennetaan :) Kiitokset hyvistä ja nopeista neuvoista! :)
   

Suosittele tätä sivua