Eemeli Motorsport.

Keskustelun 'Projektit' on aloittanut käyttäjä Eemeli, 4/10/08.

  1. Yamppa

    Yamppa Assault 800 &1050

    Vs: Eemelin talli. -Rojektia-

    Siinähän just käskettiin tehdä molemmat, eli lisää squishia ja lisää tilaa palotilaan.
     
  2. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Vs: Eemelin talli. -Rojektia-

    No joo, meikä nyt ei ymmärrä näistä yhtään mitään ja siksi kysynki... Eikö tuon laajemman squishin tarkotus ole nimenomaan vähentää nakutusta? Eli jos vertaa "hemi" -palotilaan. Kun squissin avulla saadaan tuota palotapahtumaa keskitettyä tulpan alueelle! Eli jos palotila on laaja ja enemmän puolipallon muotoinen, ei tulpan kipinä ehdi polttaa reunoilla olevaa polttoainetta. Tällöin hallitun palotapahtuman ulkopuolinen polttoaine syttyy puristuksen voimasta ja palotapahtuma etenee kohti sylinterin seiniä ja kantta josta paine kimpoaa kohti mäntää, aiheuttaen nakutusta!
    Kuten sanoin, mie olen ihan pihalla näistä ja perustan väitteeni star-trekistä opittuihin asioihin...
     
  3. Hemmo

    Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

    Vs: Eemelin talli. -Rojektia-

    joo väistämättähän palotilan tilavuus muuttuu skuissin myötä. Kyllähän toi .6mm otetaan koko paljealueelta että kulma säilyy vakiona. Mikä muuten tosa on vakioskuissi? Oon ollu vähän käsityksessä että catilla ne on jo muutenki kohtuu reilut ja putki tiukempi (saahan kok puristus hyväksi)
     
  4. Yamppa

    Yamppa Assault 800 &1050

    Vs: Eemelin talli. -Rojektia-

    Kun squishista tulee liian iso, niin sillo nakutusherkkyys lisääntyy. Squishin tarkoitus on, että sen alueelle jäävä seos on niin pienessä tilassa (ts ohuena kerroksena) ja niin lähellä sylinteriä ja mäntää suhteellisen suurelta alueelta että se jäähtyy hyvin eikä näin saavuta riittävää lämpöä jotta se syttyisi itsestään. Milloin tämä tapahtuu ja milloin se on liian suuri (tai riittävän suuri jotta seos sielä pääsee syttymään) riippuu taas monesta asiasta.

    Nakutushan tapahtuu kun paineen ja lämpötilan nousu palotilassa sytytyksen tapahduttua saavat reunoilla olevat seokset (end gas) syttymään ennenkuin itse palorintama ehtii niihin. Tällöin ne syttyvät siis kerrasta räjähdyksenomaisesti.

    Voisin kuvitella että ahtaminen lisää kuitenki aika paljon painetta palotilassa ja sitäkautta varmasti kasvattaa myös maximum squish velocityä eli sieltä virtaavan seoksen nopeutta joka on myös mallattava kohdalleen jotta se ei ole liian nopea eikä liian hidas. Tähän vaikuttaa muunmuassa myös squishin leveys eli prosenttisuhde porauksesta ja sen kulma. Tällöinhän sen välin kasvattaminen olisi ihan perusteltua.

    Ilman squishia olevaan palotilaan ei pysty tekemään lähellekkään yhtä suurta puristussuhdetta ilman isoja ongelmia nakutuksesta. Lisäksi se toki lyhentää tarvittavaa palorintaman etenemismatkaa ja tekee pyörteilyä joka edistää palamista ym mutta tuo lienee suurin syy sen käyttöönottoon alunperin.

    Huono puolihan tässä on silti se, että koska se seos on sielä squishissa niin pienessä tilassa ettei se syty, menee se pääosin pakoputkesta ulos palamattomana ja täten huonontaa polttoainetaloutta ja tehoa. Hyöty suuremmasta puristussuhteesta on silti niin paljon suurempi että sitä kannattaa käyttää. Tästä syystä on myös järkevää pitää se väli pienenä, koska sinne jäävällä palamattomalla seoksella on myös kohtalaisen suuri vaikutus tehoon. Jos sieltä saadaan 5% lisää seosta itse palotilaan niin se on kaikki tehonpuolesta kotiappäin jos unohdetaan kasvavan lämmön vaikutukset ym.


    Kaikki vaikuttaa toki kaikkeen ja korjatkaa ihmeessä jos jotain meni pieleen. Toisaalta kun kattoo noita tehdastekosten kamppeiden palotiloja niin ei ne oo vissiin sieläkään oikeen päässy varmuuteen mikä on paras ;D
     
  5. Wainajala

    Wainajala Hardcore

    Vs: Eemelin talli. -Rojektia-

    Minusta alkaa taas tuntuun siltä että mie tarvin (tai oikeammin Eemeli) pitkästi lujaa köyttä kun puhutaan kaikenmaailman skuisheista suuntaan jos toiseen.
     
  6. Eemeli

    Eemeli AC M9ss 162", SnoPro1T, F5/8mod WC, Sabercat

    Vs: Eemelin talli. -Rojektia-

    joo vähän ampuu jo yli. ;D

    1.49mm on vakio squishi.
    tuo CPC:n ehottama 2.09mm kuulostaa jo melko isolta.

    Nelarien kans ainaki auton koneissa halutaan pysyä alle 1mm paljealueessa. Isompi herkentää nakutusta.
     
  7. Hemmo

    Hemmo Paluu Tulevaisuuteen -

    Vs: Eemelin talli. -Rojektia-

    Mutta tosiaan niinku yamppa meinotteli, tuo ahtopaine voi muuttaa asioita melekolailla, varsinkin jos ahdin alkaa puhaltamaan jostain kytkennän yläpuolelta. Eli ns vaparina ei juurikaan pirssillä ajella. Ite kyllä tekisin kuitenkin ohjeen mukaan, tuskimpa ehotonta faktaa löytyy ennen ekoja testejä.
     
  8. Yamppa

    Yamppa Assault 800 &1050

    Vs: Eemelin talli. -Rojektia-

    Niin tuo ahtopaine varmaanki muuttaa aika paljon asioita. Sen tarkempaa faktaa ei oo mutta ihan maalaisjärjellä ajattelin :eek:. Tohon tuskin pätee sitte myöskään suoraa mitkään laskuohjelmat kun se paine sitä sekottaa. Väittäisin kuitenki, että ei ne jätkät oo arvannu tota juttua mitä sanovat.

    Meillä on alieni muutamalla erilaisella palotilalla testaillu tota omaa turboverttiä, ja muistaakseni sielä tällähetkellä on kuitenki aika lähelle vakiokokoset paikallaan. Ukko ite varmaan kertoilee tähän jos hoksaa. Vaikka siinä on se muuttuvasiipinen aerochargeri käytössä niin siltikään se paine ei nouse ihan alhaalta ja kovin iso palotila tekee kamppeesta sitte tosi kuolleen kun paineilta pudotaan pois.

    Itse mittasin assaultista vakiokannesta (joka noihin takuuseen tuli löysempi) 1.78mm squishin eikä siinä ole nyt seokset kohdallaan ollu nakutusongelmaa joten suoraan toi ei sitä kerro. Tosin siihen kyllä teetän nyt muun hiplailun ohessa uuden kannen jossa toi pudotetaan jonku verranki pienemmäksi muiden muutosten ohella.
     
  9. perttuni

    perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

    Vs: Eemelin talli. -Rojektia-

    Asiasta sen enempää tietämättä niin tuon esille tulppien mahdollisen vaikutuksen nakutukseen. En tiedä miten vaikuttaa 2-tahdissa, mutta tuossa mitä OAMK:lla mittailivat erään NOS moottoripyörän konetta moottoripenkissä niin tulpan vaikutus oli aika valtava. Normi kärkitulpilla kone nakutti jossain vaiheessa teki mitä tahansa, johtuen siitä, että tuo tulpan kärkielektrodi alkoi hehkua ja sitä kautta nakutus lähti käyntiin. Sitten koneeseen vaihdettiin ns. kärjettömät ( pintapurkaustullpa tms.) niin nakutusraja siirtyi eri sfääreihin ja koneesta saatiin reilusti enemmän irti.
     
  10. Jäpälä

    Jäpälä Well-Known Member

    Vs: Eemelin talli. -Rojektia-

    Meleko isoja on noi squissit. Verrokkina omassa 800R mokkulassa on tällä hetkellä 1,1mm
     
  11. Jakelfin

    Jakelfin Nytro MtxT & RTX 136 -RX1 4100 -Titan Adventure

    Vs: Eemelin talli. -Rojektia-

    Kaikki vaikuttaa kaikkeen, kovastihan sitä nykyään tyrkytetään nuita pinnotteitaki, saahaan taas nakurajaa siirrettyä paremman lämmönhallinnan avulla. Helppo kuvitella mielessään ko aattelee että ahtopaine tavallaan kasvattaa koneen kuutioita, isompi paine, isommat kuutiot. Samalla koneen fyysinen koko on kuitenki sama niin jouvutaan sitä isomman seosmäärän palamista miettiin uuelleen. Tietenki sytkältä vaaditaan enemmän ja se on taas testattava että mikä tulppa on sopivin, ennakotki pitäs arpoa johonki.. Onko kukkaan kokeillu plasmasytkää?

    Kyllähän se pitäs dyno olla käytössa aina ko konetta rakentaa tai teki mitä vain.

    Toisaalta pitäs testata livenäki että miltä ne muutokset ajossa tuntuu ko dyno kertoo vain numeroita.

    Kakstahissa voi kyllä pelata putkellaki, ei tartte niin yläkireää putkea ko se puhallin hoitaa sen yläpään hengityksen vähän niinku väkisinki. Tekis alavääntösen putken ja jättäs loppukartion vähän loivemmaksi niin ei ahista niin paljon putken tehoalueen yläpuolella..

    Lopputuloksena on että ostaa valmiin sarjan eikä mieti turhia. ;D
     
  12. Harvi

    Harvi ReissujaRemontti

    Vs: Eemelin talli. -Rojektia-

    http://www.youtube.com/watch?v=widsO90awAs&feature=related

    kissa kevennys
     
  13. T-Cat

    T-Cat Well-Known Member

    Vs: Eemelin talli. -Rojektia-

    Tässä tuon meidän 1400 vaparin mukana tullut lappu, mitat Brucen myötä tuuman osina :)

    [​IMG]
     
  14. Reimond

    Reimond Cleated tracks

    Vs: Eemelin talli. -Rojektia-

    Yampalla hyvin selostettuna asiaa. Mutta aika jännä homma vaan, että kun tehollinen puristussuhde kasvaa niin MSV pienenee.
     
  15. Jakelfin

    Jakelfin Nytro MtxT & RTX 136 -RX1 4100 -Titan Adventure

    Vs: Eemelin talli. -Rojektia-

    Ohan se pyöränrenkaaseenki hittaampi pumpata ilmaa jos sielä on jo 4 baaria ko että rengas ois tyhjä.. ;)
     
  16. Yamppa

    Yamppa Assault 800 &1050

    Vs: Eemelin talli. -Rojektia-

    Joo tuohan on kyllä totta. EMpä tiiä mikä ajatushärö siinä tuli. Mutta en edelleenkään usko että ne tota on arvanneet, kyllä siihen joku syy on johtanut että tollasta suositusta antavat ???
     
  17. Bearcat-97

    Bearcat-97 Well-Known Member

    Vs: Eemelin talli. -Rojektia-

    Eemeli - pistäppä superchargeri lataileen sitä alapäätä niin irtuaa viivastaki kumpparit pölisten ;D
     
  18. Alien162

    Alien162 RMK 800 TURBO 2003 vertical escape 162-2,5

    Vs: Eemelin talli. -Rojektia-

    Vertin kansissa squishi on noin 11mm leveä ja squishin korkeus on noin 1,1mm. Vakio kannet on n.48cc, nyt on 52cc. 56cc testattu, oli hieman herkkyyden puutetta alakierroksilla.
    0,7bar paineilla testattu tavan 98 oktaanisella ja silloin nakutuksen rajoilla. Alkaa tulemaan juuri silminnähtävää pistettä squishi alueelle, eli just sillei niinkuin "hyvä".
    Ahtimen saa myös herkemmälle muuttamalla siipikulmaa ruuvista. Vaatii vaan säätämistä.
     
  19. Eemeli

    Eemeli AC M9ss 162", SnoPro1T, F5/8mod WC, Sabercat

    Vs: Eemelin talli. -Rojektia-

    Paljos tuossa on nyt puristussuhde?

    Tuossa tonnisessa tais vakio olla 12.1:1 (todellinen 6.41:1)
    Foorumeita ku lueskelin nii jenkit tuntuu käyttävän merenpinta pumppugaso turboissa noin 10.1-10,5:1 ja squishit vaihtelee siellä 1.8-2.1mm välillä
    Lisäksi jotku käyttää 2asteen syttykiilaa väärinpäin. eli 2astetta myöhäsellä. Mut tässä CF:ssä ei varmaan tarvi ku on jo muutenki 3astetta myöhäsemmällä vrt. M1000
     
  20. Alien162

    Alien162 RMK 800 TURBO 2003 vertical escape 162-2,5

    Vs: Eemelin talli. -Rojektia-

    Ei ole puristussuhteesta tietoakaan. Kannen tilavuus sama kun slp:n tuplaputkille tarkoitetut.
    Vertissä vakio sytty, ainakin Amerikan maalla hyväksi testattu. Mutta laitteethan on ihan erit, Cateista en tiedä juuri mitään. Snowestin Cat turbo osiota kun lueskelee.
     

Suosittele tätä sivua