Kelkkailijan tärkeimmät suojavarusteet

Keskustelun 'Varusteet' on aloittanut käyttäjä FFoxi, 1/12/20.

 1. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Tälläisen mielenkiintoisen jutun lukasin: https://www.motouutiset.fi/fi/moottoripyorat/motoristit/601/Mp-röntgenlääkäri-laittaa-motoristin-suojat-oikeaan-tärkeysjärjestykseen.htm

  Kypärä varmasti myös kelkkailussa tärkein. Rintapanssaria/panssaripaitaa kuulostaa moni käyttävän. Jutussa siitä ei juuri ole hyötyä ainakaan pyörien kanssa. Kelkkailussa arvelisin antavan enempi hyötyä esim. puuosumissa.

  Niskatukia suositeltiin ja se varmaan onkin erittäin tärkeä suoja estäen kaulan vääntymiset ja saattaapi sen kypärän leukasuoja tieten katkaista solisluun aika helposti vahingon sattuessa.

  Mielellään kuulisi sellaisten kommentteja joilla on kokemuksia vahingoista ja mitä olisi voitu estää suojien käytöllä.

  Itsellä kaatui viime talvena kelkka rinteessä rintalastan päälle, kun sen keulin ympäri jääden telanuraan pää alaspäin makaamaan ja en päässyt alta pois. Tuli mieleen, että olisi ollut hyvä olla joku rintapanssari päällä, vaikka tuossa jutussa sanottiin ettei se auta ja kylkiluut menevät paineen alla poikki rintakehän painuessa kasaan. No ei onneksi noin kuitenkaan käynyt ja selvisin säikähdyksellä. Kelkka ei kuiten luojan kiitos ollut 1000cc Yamaha;)
   
 2. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Tuo juttu ei päde kelkkailuun, kuin osittain.

  Olemma tästä aiheesta kirjoitellu vuosien saatossa melko laajasti. Meillä on ollu esimerkkejäki ja lääkärien lausuntoja jne esillä.

  Rintapanssaria ei pidä sekoittaa kunnon panssariin. On selvää, että pikkunen rossipanssari ei kylkiluita pelasta. Mutta jos päällä on oikea kunnon suoja kuten TEKVEST on asia ihan eri. Tekvest estää myös sen puristumisen, sillä se kiertää koko vartalon. Tämän vuoksi olen puhunut erittäin voimakkaasti juuri Tekvestin puolesta jo vuosi kausia.
  Itellä on parin vuoden takaa tapaus, jossa matka olisi loppunut 100% varmuudella ilman Tekvestiä. Tai siis ainakin maallinen vaellus.

  On aivan sulaa hulluutta ajaa kelkalla edes avannolle ilman kunnollista panssaria. Esimerkkinä viime talvelta eräästä paliskunnasta. Ukko ajoi reki perässä pitkin jälkeä. Ei ollu ihan hereillä ja reen lumilauta tökkäsi kantoon. Rintakehä tankoon ja rinta mustaksi. Tovin kuluttua myönsi, että olo on huono. Helikopterilla sairaalaan, jossa henki saatiin juuri ja juuri pelastettua. ( sisäisiä verenvuotoja).
   
  FFoxi ja Seiti tykkäävät tästä.
 3. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Kiitos vastauksesta. Hyvä tieto että tekvest suojaa myös rintakehän puristumista. Vittumainen tapa kuolla kelkan alle puristuksiin, hyi helkatti.
   
 4. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Ja se, että tuo tekvest kiertää varatalon auttaa myös iskuissa. Kun se paine jakautuu myös selän puolelle.
   
  pezq^ tykkää tästä.
 5. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  Onko nämä molemmat mallit suojattu rintakehän puristumiselta? 96-194.jpg product_thumb.jpeg
  Paljonko kestävät puristusta. Kestääkö mennä liivin päälle seisomaan ilman että menee kasaan?
   
 6. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Ei se tietenkään ihan niin jäykkä ole, että päällä vois hyppiä. Eihä sitä pystyis liikkumaan lainkaan tuo päällä, jos se olis jäykkä ku kaminan torvi. Mutta kun tuon sivuremmin vetää tiukalle jakaantuu paino tuonne taakse asti. Tekvest suojaa myös kyljet pisto-osumilta, mitä rintapanssarit ei tee.

  Ite suosisin tuota ei vetoketjullista mallia, jossa ei ole halkiota just rintakehän kohdalla.
   
  rjm tykkää tästä.
 7. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

 8. Skippaduu75

  Skippaduu75 Well-Known Member

  Mahtuuko takin alle?
   
 9. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Yleensä mahtuu. Mutta jos on ottanu takin just naftin ja ottaa mahan kohalta jo ennestään kiinni, ei mahu. Itelle menee yleensä M-L vaatteet. Valinta on aina L jott amahtuu tuo tekvest.
   
 10. Mika_R

  Mika_R Klonks rave enduro 600r, Yamaha RS Vector -06

  Onkohan tuosta tekvestistä ja sen suojaavuudesta ihan oikeaa dataakin olemassa,? Itsellä kyllä mielikuva (siis täysin pelkkää mutua) ko. suojasta, että suojaa hyvin kyljet, rinnan ja selän pistemäisiltä iskuilta, kun jakaa iskusta johtuvan energian leväelle alalle, eikä jää pistemäiseksi. Mutta ei se kyllä pahemmi suojaa miltää puristumiselta, esim jos kelkka kaatuu päälle. Päälle kaatumisessa estää ettei ohjaustangonpää painu kuskin konehuoneeseen, mutta kyllä tekvestikin litistyy, tai oikeammin itse kuski litistyy kyllä tekvestin sisällä. Ei tekvesti kuitenkaan mikään keskiaikainen haarniska ole.
  Ja itselläni on käytössä tekvesti ja oma mietintöni tuohon tekvestiin perustuu omaan kokemukseeni ko. suojasta.
   
 11. LRacing

  LRacing Well-Known Member

  näistä suojista säännöllisesti puhutaan mikä on tietenkin hyvä että asian tärkeys on tiedostettu silloin. Päällä oleva suoja on aina parempi kuin ilman mitään mutta ei ne anna suojaa kuitenkaan kuin tiettyyn rajaan asti. Kerran ohjaustankoon pikkuvauhdista rinnan lyöneenä on rintapanssari/tekvest pysynyt kyllä päällä sen jälkeen, on se sen verran kipeä kun sinne tällin saa. Mikään haarniska ei tekvestkään ole mutta enemmin sen kanssa jään kelkan alle kuin ilman jos saa valita :) .
  Itse pidän kyllä lisäksi niska, kyynär ja polvi suojat kun ne suojaa kyllä monelta pienemmältä tälliltä hyvin ja monta mustelmaa jää saamatta ja voi vain pyyhkiä lumet pois laseista vaikka vähän jotain tilannetta joskus olisi ollut :).
   
  Mika_R tykkää tästä.
 12. Jäpälä

  Jäpälä Well-Known Member

  Vähän on ollu mielessä et pitäis joku panssari hankkia. Mut pitäis olla kyllä tosi ohkanen et tämmönen punkero vois sen kans tolskata umpis hommissa. Tuohon tekvestin puristus kestävyyteen en kyllä jaksa uskoa pätkääkään et kestäis jonku Jamahan alla makoilla niin ettei ala harmittamaan:D
   
  Jannne tykkää tästä.
 13. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  Elekää käsittäkö väärin. Ei se puristusta tietenkään kestä :D MUTTA, se jakaa sitä painetta koska on remmeillä ympäri. Oon sen verta usiasti ollu kelkan alla tuon kans, että kokemusta on :D Ja kuten sanoin, sitä kävi lähtö lähellä kertaalleen joten tieto suht akkurat.

  Ite käytän umpishommissaki tekvestiä. Joskus Scottin Commanderia. Kyllä toho tekvestiinki tottuu umpisella. Tuo crossover olis paras, kun se on keviä ja siinä on reikiä. Toinen ihan hyvä vaihtoehto on tuo EVS https://www.loukko.com/vaatteet-var.../evs-sv1-race-kelkkarintapanssari-p-2602.html
   
 14. möykkä

  möykkä Well-Known Member

  Viimetalvena ajoin reitillä kelkan ympäri ja oli tommonen musta Tekvesti niin ei menny ku 5 kylkiluuta,pernassa ja maksassa sisäinen verenvuoto ja rintarangasta painu 2 nikamaa kasaan.... Toki lääkäri sanoi että jos ei ollu panssaria niin multaa lapioitas päälle.
   
 15. Hemikoo

  Hemikoo Sidewinder xtx se 137"

  Onko tuo Tekvest yhtä komura kuin EVS, kerran käytin päällä EVS:ää ja en tiedä oliko väärää kokoa mutta Forcefield Fliten jälkeen oli kyllä kankea kokemus.
   
 16. Jani Sipola

  Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

  On komura tietenki. Mutta siihen tottuu ajan kans. Ite näkisin niin, että komuruus jää painoarvossa suojaavuudelle. Vetäähä sitä jotku paljaaltaankin kun suojaus ei ole kiva. Seuraukset voi sitte olla mitä vaan.
   
 17. LRacing

  LRacing Well-Known Member

  tytöllä on EVS SV1 ja se on puolet kevyempi varmaan kuin tekvest mutta ehkä tytön +50kg painoon nähden sekin toki tuntuu joten valitsimme sen. Tekvestiä ei päällä huomaa kun siihen tottuu :) Sama on niskatuen kanssa...
   
 18. Mika_R

  Mika_R Klonks rave enduro 600r, Yamaha RS Vector -06

  Mulla oli evs ja mielestäni tuo nyt oleva tekvesti on parempi.
   
 19. Hemikoo

  Hemikoo Sidewinder xtx se 137"

  Onhan se Forcefield myös painava ja ilman ei osaa ajaa yhtään ja suojaavuuskin on muutamat kerrat koettu kun huimuutta oli ja taitoa ei. Tekvestin taidan seuraavaksi hommata. Just tuli nuorisolle niskatuki ja uusi kypärä postissa tuloillaan, ihmetteli miksi ei osteta samoja 39e kypäriä kuin jollain muullakin :D. Noh olihan se joskus v 92 kun sain sedän vanhan kypärän ja varmaan kokoa liian ison päähän ja sillä mentiin, onneksi nykyään voi valita helposti ja näiden topiikkien avulla löytyy hyvät.
   
 20. nitro

  nitro Lynx RS

  Mulla on ollut käytössä Tekvest ja EVS, kumpaankaan en tottunut ja myin pois. Sellainen fiilis niistä jäi että EVS olisi suojaavampi, olen aina vähän ihmetellyt Tekvestin ylistystä kun siinä on kuitenkin melko ohut se muovi eikä pehmusteita kummemmin ole.

  Olisi mielenkiintoista nähdä testi jossa simuloitaisiin vaikka ohjaustangon pehmusteen muotoisen kappaleen iskuja rintaan, mahaan, kylkiin, selkään ja hartioihin. Niistä sitten pisteet ja olisi paras panssari selvillä.
  Lisäksi voisi pisteyttää sen kuinka hyvin panssari vähentää puristusta edestä ja takaa tulevilla voimilla.

  Tuollainen iso panssari on vähän kuin polvituet, näyttää typerältä sekä vaikeuttaa liikkumista ja pukeutumista. En ole löytänyt vielä "täydellistä" panssaria, se kai olisi sekoitus nykyistä Leattia ja Alpinestaria sekä EVS/Tevistiä. Lähes kaikissa siroissa panssareissa isoin puuten on juuri kylkien suojaamattomuus, ja lisäksi ne ovat takaa niin lyhyitä että selkärangan alaosa jää suojaamattomaksi.

  Olen huomannut että kaatumisia tulee paljon vähemmän kun ajaa huonoilla suojilla, kai niskatuki, polvituet ja iso panssari tuo liikaa turvallisuudentunnetta jolloin ajamiseen tulee vähän liikaa yritystä. Myös rajoittunut liikkuvuus voi ehkä vaikeuttaa kelkan hallintaa tiukoissa tilanteissa.
   

Suosittele tätä sivua