Kärryprojekti

Keskustelun 'Projektit' on aloittanut käyttäjä saarikoski, 20/10/13.

 1. saarikoski

  saarikoski Well-Known Member

 2. Bearcat-97

  Bearcat-97 Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  Ite en ois lähteny laskemaan kärryä matalemmaksi. Itellä on asuntovaunun alustaan tehty kärry ja siinäki meinaa jäädä peräpeili jäädä välille suomen hyvillä syrjäkylän teillä ;D Siinä on peräylitystä muistaakseni navan keskeltä mitattuna 160cm luokkaa. Toinen kiinnostava on tuo hitsattu aisa - mitenhän lie kestää ajan saatossa?
   
 3. 700polle

  700polle Dragon 600 -06

  Vs: Kärryprojekti

  Hieno niinku ideana mutta eihän tuo jousta yhtään. No joo joustaa eteenpäin mitä sen ei kuulu tehdä. Toivotaan että kestää.... Mun mielestä liian heiveröinen mut jos se vaneri pitää paketin kasassa.
   
 4. saarikoski

  saarikoski Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  Aisassa on vahvikkeet alapuolella sekä putken sisällä ja muutenkaan tuo 50x50/3mm rosteriputki ei ole ihan mitään räkärautaan verrataavaa matskua.. varovasti arvioiden väittäisin, että koukku repeää autosta ennemmin irti kuin aisa pettää.. (Kärryn pohjan koko on n. 130 x 290)
  Juu ite kans tuota mataluutta mietin, mutta silmä valehtelee kuitenki jonkinverran kun mulle ei lavan alapuolelle tuu muuta kuin 25x25mm kanttiputki ja monessa kärryssä siellä perässä alhaalla on äkkiä sen 20cm kilpi ja valotelineitä niin maavara perässä onkin lähes sama.. tuo on nyt omaan bmw:n koukkuun optimikorkeudella ja kun autossa on ilmalla perän tasonsätö niin kärry pysyy aina vaaterissa..
  Testilenkillä en ainakaan onnistunu saamaan pohjakosketusta kanttareihin tms vaikka oli yritystäkin ja periaatteessa tuo on tehty niin että saa vähän rääpiäkkin kii jos sikseen tulee, mitään ei pohjasta rikkoudu vaikka ottaa kiinni.
   
 5. saarikoski

  saarikoski Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  Kuis nii ei jousta... joustaa ihan siinä missä mikä tahansa muukin vääntökumialustainen kärry, ainoa ero on että vääntövarret on nyt yläviistoon kun oikein asennettuna ne on alaviistoon.. ja tuo kuvahan on siis täysin vaiheesa olevasta kamppeesta, ei vielä lähelläkään valmista...lokarit ja vaneri on vaan nakattu päälle jotta voi fiilistellä miltä tulis näyttämään valmiina, otan uutta kuvaa kun ehin.
   
 6. Eemeli

  Eemeli AC M9ss 162", SnoPro1T, F5/8mod WC, Sabercat

  Vs: Kärryprojekti

  Epätietonen haluais ennemminki tietää miten tuo voi joustaa? ;D
  Eikös vääntökumin jousto perustu kiertoliikkeeseen. Akseli siksi tavallisesti latetaan niin että napavarret osottaa alaviistoon. siitä se joustossa kiertyy. Miten tuo voi joustaa jos varret on jo valmiiksi kuolleissa kulmissa. Eli siinä asennossa ku normaalisti asennettu akseli olis kiertyneenä joustovaran loppuun. ???
   
 7. Deippa

  Deippa Yamaha Phazer FX -07

  Vs: Kärryprojekti

  No tuota, mihin meinasit kilven ja valot piilottaa? 25mm putken kylkeen ei kilpi ainakaan mahu :D

  Valehteleeko tuo eka kuva vai onko vääntövarsi ihan pystysuorassa? Eihän se silloin jousta muutaku pituussuuntaan aluksi. Edit: Eemeli kerkeskin selittää asian paremminkin... kiertymäänhän sen pitäis päästä
   
 8. TeHo

  TeHo #13 2015 ZR 6000 R

  Vs: Kärryprojekti

  On se kelkka ainakin helppo lastata kyytiin kun on matala ja oletettavasti kärrykään ei liiemmin huoju kun on painopiste alhaalla. Kuva olis kiva miten tuo akseli lopulta asettu paikoilleen.
   
 9. saarikoski

  saarikoski Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  Editoin jo vastaustani... siis nyt varret on kello kahteenpäin ja "oikein" asennettuna kello neljään... epäroin itsekkin asentaa tuota noin mutta joustaa se sen abaut 30astetta ja ei mene lähellekään pystyyn edes maksimikuormalla..

  Juu tuohon tulee vielä pieni perälauta ja kippihän on kans eli pitäis olla suht unelma lastata...
  Otan kunnon kuvat akselin asennuksesta vielä.. akseli on vaan roiskastu tuohon tuossa kuvassa.. siihen tuli irroitettava adapteri mikä mahollistaa akselin laittamisen väärippäin.. ja on siis ihan eri asennossa mitä tuossa eka kuvassa...
   
 10. saarikoski

  saarikoski Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  Tuossa ainut mallailukuva mikä sattu puhelimessa olemaan... tuohon välii tuli siis 4mm rosterilevystä täyttö johon reiät ja 50x50putkesta ja latasta täytöt ja pitkät 12mm happoset pultit koko hela hoidosta läpi...
  Illalla paremmat kuvat..
   
 11. Deippa

  Deippa Yamaha Phazer FX -07

  Vs: Kärryprojekti

  No niin, kyllähän se noin voikin toimia. Eka kuva hämäs ku akseli oli "valtoimenaan" 8)
   
 12. hankar

  hankar 1980 Lynx 530

  Vs: Kärryprojekti

  Tässä on oman jarrullisen kärryprojektin kanssa noita tullut kateltua jonkin verran, ja täytyy sanoa että aika erilainen tulkinta perävanusta, siis verrattuna siihen mitä normaalisti näkee. Jos ihan vakavissas meinaat että teet "rungon" tuosta 25x25mm putkesta, niin tee ainakin sivuille levystä kanttaamalla sivulaidat jotka sitten oikeasti kantaa kuormaa niin että lava ei taivu. Toinen vaihtoehto tehdä samalla tyylillä mitä autotrailereissa usein on, eli akselin kohdalle putken tumppi pystyyn, sitten siitä vetää lavan etu- ja takareunoihin vinotuet siitä samasta 25x25 putkesta. Oletko koittanut tuota nyt silleen että laitat tuon kärryn koukkuun kiinni ja astut takareunan päälle? Tässä vaan joku aika sitten ihmeteltiin yhtä umpikoppi kärryä josta se koko koppa ja lava oli kierossa, syystä että kärryssä oli takana vain yksi tukijalka. Niin ja tuota oli käytetty vain kisaenduroiden (MP) kuskaamiseen, eli ei edes mitään isoja ja painavia vehkeitä ja siinä kärryssä runko oli ihan eri luokkaa ja lisänä vielä vanerinen koppi. Miten pitkä tuo aisa on lavan etureunasta mitattuna, näyttää ainakin julmetun pitkältä? Kyllähän tuo akseli varmaan joustaa mutta noin asennettuna tuo jousitus tulee olemaan huomattavasti jäykempi mitä oikein päin asennettuna. Mitkä valot meinasit laittaa? Bilteman ledit on tulossa omaan kärryyn.

  PS: elä ota vittuiluna, ite ainakin haluan kuulla parannusideat mieluusti vielä siinä vaiheessa kun homma on vaiheessa ja muutosten teko onnistuu helpolla ;)
   
 13. saarikoski

  saarikoski Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  Se on näitten foorumeitten anti, että aina joskus joku muu huomaa asioita joita ei itse oo tullu ajatelleeks. Nimenomaan sen takia tämän tänne laitoinkin...eli kritiikki on enemmänkin kuin tervetullutta.

  Noita edellä mainitsemias juttuja oon miettiny kyllä ja siellä on juurikin tollaset viistoon kulkevat putket ja laidoilla olevat putket on tuplana päällekäin joka jäykistää aika hyvin tuota...ja ruostumatonhan on jo itsessään aikalailla jäykempää mitä musta.

  Laidatkin tuossa oli mallailtuna mutta otin ne pois kun muutin suunnitelmia tehdäkkin pelkän lavetin, mutta nyt tein n.30cm korkean perälaudan johon tulee kilvelle paikka niin vähän huutaa taas niitä laitoja ja tuota värkkiäkin olisi vielä laitojen runkoon asti...lisänä tulee vaan taas jonku satkun maksava reunojen pellitys ja tuo kärry on tullu jo suht hyvän kaupan pikkukärryn hintaseks. Mutta ne ei ookkaan ite tehtyjä.

  Valot tulee jotenki sivuille (myös bilteman helvetin kalliit kanttiset ledit) ja sivuille 8-10kpl keltasia äärivaloja ledinä, sit sellaset rekan kärryn puna/valkoiset äärivalot takakulmiin ja ikh:n led työvalot pakille..näin suunnittelin.
   
 14. thevpp

  thevpp Lynksin tekeleitä

  Vs: Kärryprojekti

  Ei tule kestämään tuo aisa. Tuo akseli + vinkkeli aisassa nyhtää aisan poikki sata varmasti.

  Tuossa tulee kuormitus oikein vipuvarren kanssa.
   
 15. Deippa

  Deippa Yamaha Phazer FX -07

  Vs: Kärryprojekti

  Tuo on muuten täysin totta. Putkipalkkiin et yheltä puolelta kuitenkaan oo saanu virheetöntä hitsiä tehtyä. (ja sanon ihan haukkumatta hitsaria). Siellä putken sisäpuolella on varmasti alkusärö josta se lähtee ratkeamaan. Ja mitenkähän se katsuri suhtautuu muutenkin tuohon aisaan, kun nykyään ei saa olla ollenkaan ite hitsattuja aisoja, vaikka tämä tuleekin vanhan kärryn papereilla.

  Muuten ei se tuo rosteri ole lujuusmielessä sen parempaa ku mustakaan, vaikka työläämpi työstää onkin. AISI304 myötöraja melkeen sama ku S235 perusteräksella ja murto samaa luokka kuin S355:lla. Mutta ei se kärryyn huonoa materiaalia silti ole
   
 16. calister

  calister Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  Käytännöllisen näköinen kärry mutta uutena Omavalmistekärrynä tuota tuskin saisi rekisteröityä tuon hitsatun aisan sekä aisa-mallin takia ja voi olla että katsastusmies puuttuisi tuohon nurinperin olevaan akseliinkin?
  mutta rekisterikilpi, tyyppikilpi sekä rekisteriotehan sinulla olikin että sen puoleen ei tule ongelmaa mikäli ei satu Liikkuvapoliisi tien päällä kiinnostumaan erikoiskärrystä jonkin ratsian yhteydessä?

  Itsellä myös rakenteilla omavalmiste kärry mikä tulee kylpypaljun siirtelyyn niin tuli jonkin verran perehdyttyä noihin katsastuspykäliin juuri tuon rungon/aisan vaatimusten suhteen.
   
 17. hankar

  hankar 1980 Lynx 530

  Vs: Kärryprojekti

  Onneksi uusiakin voi vielä tehdä ilman poskettoman kallista ostoaisaa. Riittää että ne (V-)aisan putket tulee akseliston takapuolelle. Konttorilla kannattaa silti käydä ennakkoon niin saa jotain kuvaa että ollaanko siellä samoilla linjoilla omien ajatusten kanssa. Noi on välillä melko työläitä kun ohjeista saa niin erilaisia tulkintoja aikaan.

  Kannattaa lisäksi tutkia vielä nuo valomääräykset että menee oikein. Esim niistä varrenpäässä olevista äärivaloista on sanottu: vapaaehtoiset jos vaunun kokonaisleveys on vähintään 180cm ja enintään 210cm, eli ovat kielletty jos leveys on alle 180cm ja pakolliset jos leveys on yli 210 cm. Varsinkin noiden valojen maksimi etäisyydet reunasta on aika kohtuu tiukat. Jos lokasuoja on sen 225 leveä, kolmioheijastimen sivu on 160mm ja valomoduulin leveys 300mm, niin heijastin tarvii olla uloimpana jos meinaa että valon saa vielä luvallisen matkan päähän reunasta (225+160=385).
   
 18. Bearcat-97

  Bearcat-97 Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  Ai tuo runkomatsku on kaksvitosta?!? :eek: Kyllä vaatii kolmiotuentaa reunoille, venkuloi muuten ihan simppana. Itellä on 10x10 cm putkesta jatkettu tuo asuntovaunun alusta ja seki joustaa ihan huolella. Seinämävahvuuski tais olla luokkaa 4-5mm. Jos teet laidoille kolmiotuennat yläpuolelle, sillon tuo on ihan jees. Ankian näkönen jos kärryn etureuna ja takareuna molemmat osuu maahan keskiosan ollessa 20cm maasta ku nostaa kelkan kyytiin... ei enää blingivanteet ja rolexi riitä korjaamaan tuota kauneusvirhettä ;D

  Akselissakaan ei varmaan oo mitään sen kummosempaa ku samallain se kumi joustaa "väärään suuntaanki".

  Mutta aisa... tuo näyttää ikävän heiveröiseltä :) Ite oisin jättäny noita hitsauksia vähemmälle.

  Valoista vielä: Roissa katsuri vaati jotain vasittua valojen tarkastajan dokumenttia että valot on virallisesti kytketty? Tää papru makso sitte satkun pari... Mutta sullahan on "vanhan kärryn peruskunnostus" menossa, eli ei tarvi roudata vikalistan hakuun 8)
   
 19. Stinky

  Stinky 2016 M8000 Hardcore 162

  Vs: Kärryprojekti

  Ei ikinä läpi, jos johonki syyniin joskus joutuu/tarttee viedä. Mitään ei oo vanhasta jälellä ja uutenakaan tuo ei kelpaa.

  P.s. Tuurillahan tuota voi kiskoa jos sattuu se paperinluovuttaja olemaan rekisterissä ja kilvet tallella.. ::)
   
 20. hankar

  hankar 1980 Lynx 530

  Vs: Kärryprojekti

  Tuota erillistä paperia noiden valojen hyväksymiseksi ei ole enää ainakaan tänä vuonna tarvinut, voi olla että jo viime vuonna poistu se. Vaan jonkun vuoden noi tarvi erillisen tarkastuksen ja laput noista valoista sekä mahdollisista alleajosuojista. Nuo siis koski uusia, ei kai niitä muuten ole tarvinut hyväksyttää? Tietty tarvii ne olla vanhassakin kunnossa vaikka ei erikseen hyväksytetä tai tarkasteta. Aika pihalla konttoreilla tuntuvat olevan varsinkin uusien omavalmisteiden osalta ja helpotti kovasti kun soitteli eka konttoreita läpi ja sit kun puhelimen päähän sai asiasta tietävän kaverin niin sille kävin sitten vielä konttorilla esittämässä omia suunnitelmiani että onko ok vai ei.

  On tullut monenmoista kärryä vedettyä ja on se kyllä stressaavaa touhua kun joutunu jotain ihan kauheita virityksiä vetämään muutaman kerran. Koko aika pieni pelko että tuleeko se kunnolla perässä jne. Tietenkin homma ois helpompaa jos ei tietäs tai välittäis ::)
   

Suosittele tätä sivua