Kärryprojekti

Keskustelun 'Projektit' on aloittanut käyttäjä saarikoski, 20/10/13.

 1. jussir

  jussir Romukoo

  Vs: Kärryprojekti

  Joustaa tuo oma ainaki sentin ku renkaat vastaa kaariin sillon tällöin ;D
   
 2. HTP_400CC

  HTP_400CC Indy 400 -91 Trail Delux -91 Mini-Lumikko -89

  Vs: Kärryprojekti

  No tuohan "pellais" "paremmin", jos olis etteenpäin tuo linkku. Isoissa heitoissa varmaan on sama miten päin on, mut terävissä ei kyllä jousta ko rengas.
   
 3. T-Cat

  T-Cat Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  Peugeot 405, Renault Megane?
   
 4. Stinky

  Stinky 2016 M8000 Hardcore 162

  Vs: Kärryprojekti

  Eikös nuo oo vääntösauvoilla?

  P.S. JussiR tarkoittanee noilla jäykkä akselisilla esim. vanhempien VAGgilaisten tyylisiä taka-akseleita...


  E: Jaa, olihan tuossa meganessa kans samantyylinen jäykkä akseli ja taitaa pösöissäkin olla vasta uuemmissa nuita vääntösauva-akseleita. Ei nuo ranskikset jostaki syystä kiinnosta niin palijoo.. ;D
   
 5. Jakelfin

  Jakelfin Nytro MtxT & RTX 136 PPS - RX1 4100 BD Edition

  Vs: Kärryprojekti

  Aika harva kevyt kärry on tullu pomppimatta tyhjänä perässä... Jotku ei tee sitä kuormattunakaan. ::)

  No enivei, tuo runko on kuitenki ihan liian hepposta. Oon tehny muutamanki kärryn ja 50x50x2 palkki on kyllä todettu minimiksi kantavaan rakenteeseen ilman tuentaa. Kahen kelkan kärryyn on käytetty 5mm seinämällä olevaa ja seki tuntuu hepposalta. Tommosen pikkukärryn tekisin minimissään 40mm kantavalla kyljellä, ilman laitoja/laitatuentoja käyttäsin ainaki kuutta pitkittäistä ja niistäki laitimmaiset ainakin 50mm kyljellä ja parin millin seinämävahvuudella. Jasonin kanssa tehtiin kahen kelkan kärry ja siinä on runko 40x40x2(tai 2,5mm) palkkia alla kolme kertaa 50x50 palkit tukena, keskimmäinen on tietenki aisa joka menee perään asti. Aika notkea kärry seki on mutta kestäny kyllä.

  Aisa on kyllä aika hauska tapaus, toivottavasti kestääki. :) Kynkät asemoisin kyllä hitusen alaviistoon, ottaa iskut paremmin vastaan painon alla.

  Minissä oli muuten yhteen aikaan kumijouset, TM:n testaajat sai auton hyppäämään toisenki kerran.. ;D
   
 6. T-Cat

  T-Cat Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  No ei mullakaan kyllä kiinnosta yhtään mutta kysyttäessä muistelin missä voisi olla ... :D
   
 7. Stinky

  Stinky 2016 M8000 Hardcore 162

  Vs: Kärryprojekti

  Kyllähän näitä "innovaatioita" näkee aina silloin tällöin.. ;D Päälimmäisinä mielessä venetraileri, jonka aisa roikkuu kaarella jo omasta painostaan, tai latijousellinen kärry, jossa iskarit normaalisti keskelle päin kallellaan, mutta ylempi kiinnityskorvakko 90 asteen kulmassa alempaan nähden = iskari taittuu joustossa.


  ;D
   
 8. perttuni

  perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

  Vs: Kärryprojekti

  Kärryn tekijän pitäs ottaa huomioon semmonen asia, että jos tuommosen kärryn tekasee itse ja sitten kuorma päällä esim. aisa katkeaa ja kärry menee vastaantulijan keulaan tms. niin tulee suhteellisen kivat rapsut tai huonoimmassa tapauksessa laskee tiilenpäitä.
   
 9. hankar

  hankar 1980 Lynx 530

  Vs: Kärryprojekti

  Kävin piruuttaan kurkkaamassa katoksessa irrallaan pyörivää 1500kg akselistoani. Kyllä siinä on ne kumit silleen symmetrisesti, että periaatteessa tuo nurinpäin asennettu akseli toimii sen perusteella. Ongelma tuossa vaan tulee siitä, että kun se varsi on tuossa asennossa, niin se jousitus jäykistyy ihan jo sen geometrian takia, mutta kyllä se silti toimii vaikkakaan ei akseliston sunnittelijan suunnittelemalla tavalla. Jonkin verran helpottaa että on käyny statiikan, lujuusopin jne peruskursseja, niin on edes jotain hajua. Akseliston asentoa isompi ongelma on varmasti tuo alimitoitettu runko. Vertailuksi mulla on 1500kg kärryyn 3,5x1,8m lavalle tulossa 100x50x3mm palkista pitkittäiset palkit ja 50x50x3 kamasta poikittaiset. Niin ja ei edes mistään löysimmästä kamasta, vaan ylimitoittaminen vähentää stressiä jatkossa.
   
 10. saarikoski

  saarikoski Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  Mistä kohti se sun mielestä menee poikki jos menee poikki ja mitä laitonta tuossa on jos katsastusmies on muutokset hyväksyny.
  Täytyy olla aika rajoittautunu jos ei uskalla peräkärryä alkaa tekemään kun pelkää joutuvansa vankilaan jo ennenku kärry on edes lähellekään valmis.
   
 11. juhispahis

  juhispahis AC PORO

  Vs: Kärryprojekti

  Tässä ei nyt taija olla kenenkään rajottuneisuudesta tai uskalluksesta kyse, minä en ainakaan jaksa uskoa että se sitä katsuria/virkavaltaa liikuttaa mihinkään suuntaan siinä vaiheessa kun pitäs kärryyn kilvet saaha tai ollaan tien laijassa parkissa.
   
 12. Bearcat-97

  Bearcat-97 Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  Jottei menis ihan moittimiseksi, niin kehastaan että työnjälki on ihan asiallista autotallimeiningiksi :)
   
 13. Zeppa

  Zeppa Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  Parit mutuilu mielipiteet.
  -Akseliston jousto varmasti toimii tarkoitetulla tavalla(suurinpiirtein) noin asennettuna paikoillaan testatessa.
  -Geometriasta johtuen ajossa taas epätasaisuudet tulee etuviistosta kuten aikaisemminkin mainittu ja jousto ei toimi oikein.
  -Nykyisellä asennustavalla mietityttää myös jouston kyky pitää pyörät tiessä pompuissa tuosta geometriasta johtuen pyörän ylös/alas liike on pienempi samalla 30asteen kierrolla, kuin jos olisi suoraan asenettu akseli.
  Tämän osaltahan maksimaalinen ylös alas liike renkaalle saataisiin suoraan taaksepäin osoittavalla akselistolla. Eli akseliston asennuskulma pitäisi mitoittaa keskimääräisen kuorman kanssa niin että se osoittaisi taaksepäin silloin.
  -Tuosta jousto/akselityypistä johtuen jousto jäykistyy aina huomattavasti kun se kuormataan, mutta alaspäin jousto säilyy kyllä eli pyörien tiekontakti..Siksi geometria olisi tärkeä.
  -Veikkaisin että alunperin akseli on tarkoitettu alaviistoon juurikin tästä syystä eli kuormattuna pyörän navat painuvat lähemmäs keskilinjaa.
  -Mietityttää myös miten pomppiva tämmöinen on.
  /mutu

  Muuten on komea kärry ja työnjälkeä en kyllä lähtisi moittimaan!
   
 14. ParCatti

  ParCatti Arctic Cat M / SKS 850 / Xtrim ACE

  Vs: Kärryprojekti

  Tuossa vaan tuo jousitusrakenteen liikerata heittää häränpyllyä. Varsi vääntöakselilta pitäisi olla alaviistoon ~45 astetta, täysikuormalla liki vaakasuorassa. Nythän se on yläviistoon, täysikuormalla---> pystysuora!! Eli kun kun kuorma lähestyy maksimia, lähestyy varsi pystysuoraa ja vielä ajosuuntaa vastaan kääntyen...
  En lähtis kokeileen, toisaalta omat mielipiteet perustuu vaan omaan laiskuuteen. En jaksa tehdä kokeiluja ja sitten uusiksi. (uskon että joku muu on jo kokeillut)
  Mieleen tulee ne DIY madalletut Corollat tms jotka pyyhältää vastaan pomppien ja nylkyttäen.

  Edit: sorry "hankar", en lukenut sun viestiä, olit kirjoittanut liki samoin sanoin.
   
 15. perttuni

  perttuni Lynx Xtrim 900 ACE

  Vs: Kärryprojekti

  En tarkoita sitä, että eikö tuo kärryn aisa olisi ihan suht. kestävänkin näköinen. Mutta kun ei tässä ole kyseessä enää sen vanhan kärryn restaurointi vaan ihan uus kärry. Uuteen kärryyn ei mielestäni saa itse aisaa tehdä ja homma menee siinä kohdassa aika pahasti pieleen. Jos katsastusmies tuon kärryn hyväksyy niin sitten asia on eri, mutta mielestäni sitä ei saisi tuollaisenaan hyväksyä.

  Itsekin tehtiin samantyyppinen aisa autonvetodollyyn. Jousittamattoman dollyn eli apuvaunun saa rakentaa itse, eikä sitä rekisteröidä tai katsasteta. Maksimivetonopeus 60km/h. Tuollaiseen hitsattiin aisa juurikin neliöputkesta. Taitaa olla tuommosta 50x50, mutta seinävahvuutta 5 tai 6mm muistaakseni. Kyllä tässäkin oleva 50x50x3 aisa varmaan käytännössä kestää, mutta kun se pitäisi voida osoittaakin sille viranomaiselle. Aisojen virallinen hyväksyntä vaatii tietyt laskut ja sitten viralliset rasituskokeet, joita yksityinen ei voi käytännössä suorittaa.

  Kärryn rakenne muuten näyttää asialliselta. Ilman jäykistäviä laitoja tai vastaavia se varmaan notkuu kuorman alla jonkin verran. Laita esim. kulmaraudat reunhoihin niin jäykistyy huomattavasti tuo lava vielä. Jousitus toimineen noinkin päin tyhjänä suht. ok, mutta jos paljon laittaa kuormaa niin menee aika epäedulliseen kulmaan nuo joustovarret ja tulee luultavasti ns. kivireki tyyppinen kärry.
   
 16. Bearcat-97

  Bearcat-97 Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  Yks asia kantsii kans muistaa. Kun jousitus on olematon, sillon rasitukset koriin on ihan eri luokkaa mitä jousitetussa. Ite oon tässä kesän aikana parsinu yhtä vanhaa ite tehtyä jousittamatonta venetraileria usiampaan otteeseen kun siitä on rytkyny joka helekutin paikka rikki. Niinki mielenkiintonen ko akselin navat (4 kpl) oli rytkyny irti akseleista ja ne piti hitsata takas kiinni. Renkaat heilu pari senttiä sivuttain, onneksi eivät päässy lentään mäkeen. En sano että se alkuperänen hitsaaja ois tehny mitenkään laadukasta työtä, voi olla että syy oli ihan hitsauksissaki mutta kyllä se alimitotettu jousitus ole ainakaan parantanu asiaa. Omia hitsauksiakaan en mee kehumaan ;D Mutta kun sitä kärryä katto, niin tajus aika hyvin millasen mekaanisen rasituksen jousituksen puute tuo kärrylle.
   
 17. saarikoski

  saarikoski Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  Mun ei missään tapauksessa oo tarkoitus tehdä mitään letrua paskaa tuosta ja vahvistan niin paljon kuin on tarvetta ja akseliston kääntäminen oikeinpäin vie sen 15minuuttia. Kuitenkaan niin tyhmä en oo, että olisin tehny tuosta pelkästään väärinpäin kulkevan, ite myös siis pienellä varauksella liikenteessä, mutta se nyt kuitenkin pysyy niin kauan noin kunnes jotain negatiivista sen tiimoilta löydän...täällä kirjoittavien insinöörien mielipiteet ei mulle sitä ole, koska itse oon tuon todennu kokeilemalla että toimii ja kiskon alle 50% kantavuuden kuormaa kärryllä..

  Aisan kestävyyteen ei varmasti koskaan saada viimeistä varmuutta, mutta saa tulla nitkuttamaan ja jos saat taipumaan. Ja jos joltain löytyy parempi kaupan kärry nii ilmoittakoo mistä värkistä ja kuinka paksusta matskusta on tehty niin voidaan verrata ja katsotaan olisiko parempi vaihtoehto, 5mm palkki alkaa mun mielestä olla jo liioittelua kun esim työautoni kärryssä on 5mm plootusta pokattu aisa ja siinä nyt kumminkin on 40 000kg parhaimmillaan kärryssä lastia..toki ei aisakuormaa..

  Yrittäkää antaa jotain hyviä vinkkejä miten olisi hyvä vahvistaa tms.
  Mitään tyhmiä kommentteja siitä että joudun nyt mahdollisesti vankilaan en tarvi ja sen takia en tätä tänne laittanu...ehkä olisi kannattanu tuumata ja tehä valmiiks ja sitte vasta esitellä niin ois jääny tyhmä viisastelu vähemmälle...nyt puhutaan kuitenkin keskeneräsestä rojektista joka on ollu alusta asti tarkoitus tehdä mahdollisiman hyvistä värkeistä ja mahdollisiman hyvin..
   
 18. saarikoski

  saarikoski Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  Totta, ja nuo matalaprofiilin renkaat ja se virhe että otin 750kg akselin 550kilosen sijasta ei ainakaan paranna tilannetta.. toisaalta tuo on mitotettu tuolle rr:lle ja kärryllä tullaan kuskaan pelkästään kelkkaa ba kesäsin toimii seisonta/säilytysalustana ja ainakin viimetalvena huomasin vääntökumimajavan käyttäytyvän erittäin rauhallisesti monttusellakin tiellä kelkan ollessa kyydissä kun painaa enempi mitä ite kärry ja toimii isona iskarina..
  Kaikenkaikkiaanhan nuo vääntökumiakselit on tyhjänä ja pienellä kuormalla kovia lähes jäykkään alustaan verrattavia kamppeita varsinki talvella.
   
 19. japex_

  japex_ Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  Tuota akselia kun rupesin funtsimaan, niin eikös se toimisi täysin samalla tavalla kuin oikeinpäinkin asennettuna, jos nuo tumpit kääntäisi eteenpäin yläviistoon? Sittenhän se toimisi vähän kuin moottoripyörän keula, töyssy otetaan vastaan enemmän taaksepäin, kuin ylöspän. Tuommoset vahvikkeet sivuihin, niin tulee hyvät kiinnikepaikatkin ja aisaan muutama levynpala.
  [​IMG]
  Johan kestää =) Aisa vahvikkeet voipi olla turhat, mutta ainakin kulmiin pellit
   
 20. saarikoski

  saarikoski Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  Tunnut olevan aikamoine asiantuntija niin tarkennatko vielä tuota vähän....henkilökohtaisesti pidän ultimaattisena hölynpölynä ja tuttu hitsarikin alkoi nauramaan kun kysyin..
  Sama pätisi myös kaikkeen muuhunkin hitsaukseen ja rasituksessa oleviin kohteisiin, eli periaatteessa kaikki hitsisaumat aukeaa aina jos ne ei ole kuvattua luokkasaumaa..??
   

Suosittele tätä sivua