Kärryprojekti

Keskustelun 'Projektit' on aloittanut käyttäjä saarikoski, 20/10/13.

 1. saarikoski

  saarikoski Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  Juu, tollaset viistot vahvikkeet on jo takapäässä kun tarkasti katsoo ja aisasa on alapuolella reilusti hitsisauman yli ulottuva plootu sulatettu jo.. ainevahvuus melkeen sentti alapuolella, yläosaanhan ei juuri rasitusta samallailla tuu..

  Edit. Nyt vasta näin piirrokses... tollaset vois olla yks vaihtoehto laidoille ja samalla tulis lokareille kiinnikkeiden paikka.
   
 2. Deippa

  Deippa Yamaha Phazer FX -07

  Vs: Kärryprojekti

  Aikamoinen asiantuntija on kyllä liiottelua ::)
  Näiden asioiden kans vaan joutunu olemaan tekemisissä. Jos teräksessä hitsisaumalla tai ilman, on riittävästi kuormituskertoja (=paljon) sekä jännitykset riittävän suuria niin kyllä se lopulta hajoaa. Eli
  kunhan sitä rasitetaan riittävän pitkään. Rakenteen kestoikä määräytyy ko. paikkaan tulevasta jännityksestä ja jännitysvaihtelukertojen määrästä sekä vaihtelun suuruudesta. Yhdeltä puolelta hitsattuun saumaan jää juuren puolelle helposti jonkin verran alkusäröjä. Yhdeltä puolelta hitsattua saumaa ei kestä rasittaa standardien mukaan läheskään yhtä paljon kuin esim. kahelta puolen läpihitsattua. Tämä ero on merkittävä. Teollisuudessa käytetään paljonkin yhen puolen saumaa, mutta niissä kuormitukset täytyy jättää väsyttävissä rakenteissa paljon perusaineen kestoa alemmaksi. Eikä tuota läpihitsattuakaan oikein voi kuormittaa perusaineen tasolle saakka. Väsyttää, väsyttää...

  Tuossa sun aisan tapauksessa tuo helpoiten aukeamaan lähtevä sauma on (mun mielestä) mutkan sisäkurvin puoli (eli yläpuoli alemmassa mutkassa), jota auton vetovoima pyrkii oikaisemaan. Eli siinä sisäkurvin puolelle tuleva lappu, kuten sulla vissiin alapuolella onkin, auttaa jakamaan kuormitusta laajemmalle. Tosin en minä tiedä minkälaisia kuormituksia tuohon aisaan tulee, mutta ainakin siihen niitä kuormituskertoja sykäyksinä tulee aika tavalla.

  Tosiaan en moiti hitsaria, kun hyvännäkönenhän tuo on. Ei siittä mihinkään pääse. Nuo on vaan realiteettejä joita olis hyvä miettiä. Ei todellakaan hölynpölyä. Ja sitäkin ettei tuo tuu menemään minkään näkösestä katsastuksesta läpi vanhana eikä uutena valmisteena kuten Stinky jo sulle kertoikin:
  PS. Mulla hajos Fiskarssin pottukuokkakin kesällä kun siihen oli tullu jossain vaiheessa alkusärö ja savimaata kuokkien koko lapa irtosi kertaiskulla haurasmurtuen. Eikä se edes ollu hitsisauman vieressä eikä paljoa kuokittukaan, eli säröstä ne hajoamiset lähtee...
   
 3. ParCatti

  ParCatti Arctic Cat M / SKS 850 / Xtrim ACE

  Vs: Kärryprojekti

  Deippaa lainaten:
  Tuossa sun aisan tapauksessa tuo helpoiten aukeamaan lähtevä sauma on (mun mielestä) mutkan sisäkurvin puoli (eli yläpuoli alemmassa mutkassa), jota auton vetovoima pyrkii oikaisemaan...

  Kyllä nyt kannattaa jättää tämä keskustelu sikseen, sen verran ohkaiset on lujuusopin, sauvarakenteiden ym tiedot... minulla ilmeisesti.
   
 4. Reimond

  Reimond Cleated tracks

  Vs: Kärryprojekti

  Kaarlonen tänne ja heti ja simulointisoftan kimppuun ;D
   
 5. Deippa

  Deippa Yamaha Phazer FX -07

  Vs: Kärryprojekti

  Sitten saataskin faktaa peliiin, ei tarttis mutulla vetää saumoja säröstä halki. Vielä kun luokittelee hitsit niin avot 8)
   
 6. saarikoski

  saarikoski Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  Tuossa tehdastekonen rosterikärry ja heidän tulkinta aisasta...
  Aisavärkki 30x50 putkea ja hitsattu..
  [​IMG]
   
 7. hankar

  hankar 1980 Lynx 530

  Vs: Kärryprojekti

  Kun tuosta aisasta on kovasti ihmettelyä, niin tämän linkin takaa löytyy Excel taulukko ja jotta taulukon tulkinta onnistuu niin sille on erikseen ohjeet. Sivuhuomiona se että tuolla esitetyt tulkinnat hyväksytyistä aisan kiinnityksistä ei sitten päde suomen tulkintojen kanssa. Noista TraFi:n ohjeista oli aiemmin pdf ja sille liite joista selvisi millaset omavalmisteiset aisat kelpaa. Kannattaa kysyä konttorilta 643-208-2005 numerolla olevaa ohjetta kun sitä ei enää TarFi:n sivuilta löydy.

  Hitsaamiseen liittyy aina se että kaikki menee aina pilalle viimeistään siinä vaiheessa kun hitsari pääsee töihin ;D Ongelmahan noissa hitseissä on yleensä se että toisinaan jälki voi olla siistiäkin vaan kun materiaali ei ole läpi asti hitsautunut niin ei vaan kestä, siksi nuo aisat pitää nykyään kiinnittää pulttiliitoksilla.

  Tuossa v-aisassa on aika monta eroa, putkia on kaksi ja ne ovat suoria ja edelleenkään kun aisan mittaa ei ole tiedossa niin kuvien perusteella näyttää että tämän projektikärryn aisa on melkosen pitkä. Kannattaa katsoa tuon mitoitus-excelin kanssa että millanen profiili sen mukaan tarvis laittaa, niin jatkaa ihmettelyä sen jälkeen.
   
 8. Stinky

  Stinky 2016 M8000 Hardcore 162

  Vs: Kärryprojekti

  Ei oo kyllä pyörän teleskooppikeulan toimintaan mitenkään verrattavissa. Joustovarat pikkusen eri luokkaa + iskunvaimennus teleskoopissa.

  Jos varret on yläviistoon eteenpäin, on jousen kiertosuunta täysin väärä ja kunnon kuoppaan ajettaessa se pohjaa oikein huolella. Ja kun eteenpäin vievä voima lopulta voittaa ja rengas pääsee tuon kuopan yli, palautuva jousi ja läjään painunut rengas linkoavat tuon keksinnön maata kiertävälle radalle tai ainakin hyvin lähelle sitä.
   
 9. TeHo

  TeHo #13 2015 ZR 6000 R

  Vs: Kärryprojekti

  Kuinkas nuo auton hinaamiseen tehdyt dollyt ylipäätänsä pysyy läjässä? Rasitus on ainakin tuplat mitä yhden kelkan kuljettamisesta tulee, eikä ole jousitusta laisinkaa ja vastaava aisa.
  Tuli vaan mieleen kun sattu juuri tulemaan vastaa.
   
 10. saarikoski

  saarikoski Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  Aisa näyttää pidemmältä kuvassa mitä livenä... pituus on lavan etureunasta kuulaan abaut 125cm.
  Toki ois voinu olla parikymmentä senttiä lyhyempikin, mutta jätin vasiten vähän pikäks jotta on helpompi peruutella..
   
 11. saarikoski

  saarikoski Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  Ne on tehty senttisestä plootusta ja hitsattu "molemmilta" puolilta. ;D
   
 12. Lynx700500

  Lynx700500 Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  Ei arvostella keskeneräistä kampetta. Ja vaikka tuota kärryä ei koskaan leimalta läpi saiskaan, aina oppii uutta ja kokemuksia hän tältä elämältä haetaan. Ei kaikki halua sitä majavaa vetää passatilla. Rohkeaa esitellä kriittiselle kansalle erinlaista tuotetta. Jossiitä nyt runko vähän joskus vääntyy tai jousitus on vähän pomppuinen niin ei maailma siihen kaadu. Riski että aisa katkeaa varoittamatta ja ampuu kelkan vastaantulevan auton keulaan on varmasti huomattavasti pienempi kuin se että loukkaa itsensä tai toisen tuolla kelkkaillessa. Tietenkin pitää asioihin mennä turvallisuus painotteisesti mutta kyllä maailmassa on vanhoja paljon heikompiakin kärryjä liikkeellä. Aisat lähes ruostunut puhki ja kivi kuorma kyydissä...
   
 13. lynssiG-T

  lynssiG-T Lyne, lynssi

  Vs: Kärryprojekti

  Varmasti loppupeleissä ihan hieno kärry tulee ja toki erilainen.

  Ittiä kiinnostaa lähinnä miten etenee, mitä katsuri sanoo vai tartteeko ees käyvä näytämässä.

  Jatka vaan kyllä se siitä.
   
 14. Jack796

  Jack796 Kelkaton

  Vs: Kärryprojekti

  Onkos tämä "kunnostettu" kärri samoilla mitoilla kuin -77 numeron luovuttaja?
   
 15. saarikoski

  saarikoski Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  Jos tarkoitit että olisin tehny ns. vanhojen mittojen mukaan enkä käy ollenkaan näyttämässä konttorilla niin se ei periaatteessa ole mahdollista, koska vanhassa kärryssä renkaat oli lavan alla ja tästä johtuen leveys vain 140cm, joka menee nyt väkisin yli..
   
 16. saarikoski

  saarikoski Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  Joo aion muutoskatsastaa kärryn juuri ton levenemisen takia..

  Kohta joku sanoo taas, että et ikinä saa läpi tuota mutta nuin vaan on parin viikonpäästä viimeistään leima lapussa jos vaan ehtii suunnitelmien mukaan tinaamaan tuon kehikon valmiiks ja saa nuo ledivalot pelaamaan can väyläsen auton kanssa, kellään muuten kokemusta tästä..
   
 17. Eemeli

  Eemeli AC M9ss 162", SnoPro1T, F5/8mod WC, Sabercat

  Vs: Kärryprojekti

  Vaan missä se on se kärry mitä aiot muutoskatsastaa?
  Ei se ainakaan tuo ole vaikka vissin samoja runkonumeroita kantaaki.
  Sama muutosprosentti sääntö se pätee noihinki.
   
 18. Catiska

  Catiska Well-Known Member

  Vs: Kärryprojekti

  Paljonkos prosentteja kertyy yhdestä kilvestä, tyyppikilvestä ja käytetystä rekiesteriotteesta? Kait niistä se reilu 50% kertyy mitä tarvitaan??

  Liekkö menee niin että katsuri antaa uuden kilven ja uuden runkonumeron sinulle kun kärrykin on uusi. Ja jos on oikein höveli katsuri niin ei vaadi edes mitään muutoksia.

   
 19. Eemeli

  Eemeli AC M9ss 162", SnoPro1T, F5/8mod WC, Sabercat

  Vs: Kärryprojekti

  Vaan ku siihen vaadittas se saumaton/pulttiliitos aisa ainaki. ;D
   
 20. Jack796

  Jack796 Kelkaton

Suosittele tätä sivua