Lynx Commander -keskustelua.

Keskustelun 'Lynx' on aloittanut käyttäjä Fred Scuttle, 14/12/08.

 1. fleec

  fleec Well-Known Member

  Itse itselle vastaten. Päivä siinä meni Commanderin alustaa ja keulaa säätäessä, mutta kelkan ajokäytös muuttui täysin ja parempaan suuntaan. Suoraan sanottuna melkein kaikki säädöt oli luovutushuollon jäljiltä täysin pielessä. Nyt pystyy vesikot vetämään yli niin, että sukset ja alusta ei haukkaile ja reitilläkin on paljon keveämpi ajaa ja kelkan asento on sellainen "ryhdikäs" niin kuin pitääkin.
  Ensimmäistä kertaa tuntui, että tämähän on hyvä:) Aika makia oli sport asetus päällä vedellä joen jäälläkin omia reittiä(alueet pitää kyllä tietää hyvin, että missä ajaa).
   
  petes88 ja FFoxi tykkäävät tästä.
 2. jykke75

  jykke75 Member

  Kerrotko vähän millaisiin säätöihin päädyit ja mikä oli lähtötilanne?
   
 3. fleec

  fleec Well-Known Member

  Commander R turbossa alustassa 46mm vaimentimet. Periaate se, että keulalta painoa pois ettei sukset sukeltele/haukkaile. Etupukin rajoitinremmi pisimpään asentoon ja jouselle ainakin 15mm esijännitystä. Takapukin iskarin jousen esijännitys 7mm(oli25mm)kevyellä kuskilla(80kg varusteineen) ja ilman boxia. Näillä toimenpiteillä kelkan asento muuttui täysin ja samoin ohjaus keveni ja umpisella keula nousee helpommin pinnalle ja tärkeimpänä vesikko alueilla haukkailu ja kiemurtelu loppui, eli nyt uskaltaa mennä kaasulla ja vauhdilla vesikkoalueet yli. Nämä toimii minulla ja minun ajotyylillä jokainen hakee säädöt omien mieltymysten mukaan, mutta sen voin sanoa, että säätöjen hakeminen kyllä kannattaa.
  Testiajot jatkuu ja yritetään hioa ajo-ominaisuuksia edelleen.
   
  venttiili, Esnurmi, Vesukka ja 1 muu henkilö tykkäävät tästä.
 4. Fred Scuttle

  Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

  Paitsi nyt, kun 5900:een laitettiin venäläinen matto, jossa noita siipiä ei telassa ole, ongelma palasi.
   
  make k tykkää tästä.
 5. make k

  make k Well-Known Member

  Kumpi lie pahempi alusta paatamaan näissä uusissa kamppeissa? Easyride vai Skidoon telasto? Itselläni oli aikanaan Nordik 500 pss ja siinäkin oli tehtaalta se v- siivillä varustettu matto ja se oli kyllä hyvä keksintö... En ymmärrä kenen aivopieru oli jättää pois se näistä leveämattoisista ja minkä takia? Varsinkin, kun nastamatollisissa vehkeissä on jäähdytin vaarassa, jos sose ei poistu...
   
 6. Fred Scuttle

  Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

  Ainakin 11-19 vuosimallin 59 yetin alusta parempi paatamisen suhteen.
   
  FFoxi tykkää tästä.
 7. Fred Scuttle

  Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

  Sanoppa elä muuta; tehtaan palautelaatikkoon, jos sellainen olisi, pitäisi kirjoittaa isoilla kirjaimilla, ja ihmetellä sopii myös tätä lehteä, kun asiasta ei ole kirjoitettu.
   
  Viimeksi muokattu: 17/1/23
  Esnurmi ja make k tykkäävät tästä.
 8. venttiili

  venttiili New Member

  Onko muilla ilmennyt rekeä vedettäessä ongelmia kelkan käytöksen kanssa?

  Ajelin viime keväänä Torvisesta Seipäjärvelle reki perässä. Reittiä oli edellisenä päivänä upottavassa suojakelissä ajanut kolme kelkkaa ja yön pakkasen jälkeen seuraavana päivänä reitti oli hankala ajaa. Ajelin n. 25-30km/h vauhtia reki perässä ja aivan kun salama kirkkalta taivaalta kelkka heitti itsensä katolleen ja minut suolle pitkin pituutta. Tutkittiin jälkeä tarkemmin missä tuo voltti tapahtui, eikä reitissä ollut mitään kiviä tai kantoja tai isoa turvepaakkua. Ainoastaan samaa jäistä hoitamatonta jälkeä kun oli ollut Torvisesta lähtien. Kerättiin paketti kasaan ja ihmetellen jatkettiin matkaa.
  Käytiin Seipäjärvellä ja paistettiin kodassa makkarat. Jatkettiin matkaa kohti Raudanjokea ja Valtakunnanreittiä. Melkein heti tauon jälkeen TAAS sama homma. Vauhtia n. 25-30 ja kelkka heitti itsensä pituus akselin suhteen katolleen. Tällä kertaa meni tuulilasi, jarrusäiliö ja muuta sälää tangon päältä rikki. Kelkka oli jälleen tela taivasta kohti ja minulta kylkiluu pas..na. Kaikki tapahtui sekunnin murto-osassa. Olen sentään ajanut urheilu- ja työkelkoilla kymmeniä tuhansia kilometriä vuosikymmenten aikana eikä tämän vaarallisempaa kelkkaa ole vielä tullut vastaan. Loppumatka Luostolle meni sitten ilman jarruja reki perässä todella hiljaa.

  Eli paha tilanne on kun reitti on kovaa, hoitamaton ja reki perässä. Ilman rekeä ei tuollaista ilmene. Muuttaako reki kelkan painopistettä vetotilanteessa? Suksien malli, korkea painopiste ja kapea raideväli ovat ilmeisesti kaikki yhdessä reen kanssa myrkkyä komentajalle. Onko muille tapahtunut vastaavaa ja jos on, mitä asialle on tehty? Kelkka on muuten hyvä peli, haluaisin kuitenkin pysyä hengissä ;)

  Kelkka on - 21 900 ilman turboa
   
  Viimeksi muokattu: 22/1/23
 9. Salvelinus

  Salvelinus 49 ranger 900 -19

  Kuulostaa aika erikoiselta, ja vaaralliselta. Ilmeisesti siis heitti sukset linkkuun vai miten se oikein tapahtui? Ei kait se voi takakautta ympäri kipata....
   
 10. Fred Scuttle

  Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo


  Aurauskulma pielessä? Korkeaköliset nykii , kun lumeen on tullut jäinen kuori.
   
 11. Vesukka

  Vesukka Xtrim 600 re, Rs Venture

  Itellä oli vähän samaa efektiä, kun tein rs venturella latu-uraa. Sopivasti, kun kelkka on vähän kallellaan ja vedettävä vastustaa reilummin, niin vedettävä meinaa kammeta kelkan kylelleen.. Asiaan vaikuttaa keulan pehmeys/leveys/upottavuus, vetopisteen korkeus sekä vedettävä kuorma..

  Voipi myös suksista/raudoista/ohjauskulmista johtua vikurointi, kuten edellä arveltu.. Itellä, kun ohjurin rauta oli ottanut osumaa, niin oli uraisella järvenjäällä suorastaan vaarallinen ajettava.. Tosin silloin itellä ohjaus vikuroi kokoajan ja osasi olla valppaana..
   
 12. Salvelinus

  Salvelinus 49 ranger 900 -19

  Tuo omakin Rangeri kampeaa "helposti" kyljelleen, jos vetää isoa ja raskasta latuhöylää. Ja varsinkin silloin, kun lana haukkaa. Reen vedossa ei samaa tapahdu vaikka olisi iso ja painava reki. Olen ymmärtänyt, että tuo kyljelleen kampeaminen on PPS-alustan ominaisuus. Eikö tuossa -21 Commanderissa ole jo EasyRide?
   
 13. rehto

  rehto Well-Known Member

  Kyllähän kapeakeulainen kelkka osaa itsensä heittää selälleen jos joku lähtee suksea viemään. Kuulostaa siltä että vanhat jäiset jäljet napanneet sukseen ja lähteneet viemään kelkkaa ja samallahan siinä vielä paino siirtyy ulkosukselle niin homma on valmis. Tuo reki voi vielä voimistaa tuota heittoa kun kelkka ei pääse elämään "luonnollisesti". Painoa pitäisi saada pois suksilta ja haritusta lisää tai erillaista suksea/rautaa. Silti tiettyjä kelejä löytyy aina missä saa olla tarkkana esim. kuorikeleillä tai noissa jäätyneissä loskajäljissä.
   
 14. Fred Scuttle

  Fred Scuttle Lynxejä ja Ski-Doo

  Mikä kapeakeulainen commander on? Jos raideväli on 76cm, niin se on kapea.:)
   
 15. FFoxi

  FFoxi X-trim & 5900 LTS

  59 yetissä on melko kapea keula ja ei sillä ikinä tuntunut että olisi edes tukkireki perässä yrittänyt kyljelleen. Päinvastoin, kaveri veti ison hirven sillä metsästä ja katsoi että jäikö se matkasta, kun ei tunnu että perässä olisi mitään. PPS alustan toimintaan olin varsin tyytyväinen, loistava peli vetämään ja reitilläkin ok.

  Easyridestä en ole ollenkaan varma mikä se on.

  Aika paljon kuuluu valitusta 900 komukoista. Kokeilleena oli melko hirveä ajettava ja vaimo edes reitillä saanut pidettyä sitä oikeassa reunassa. Kuin jumppapallon päällä keinuisi mihin sattuu ja kuulemma ei ummellakaan saa suoraa menemään, kun kampeaa itsestään kyljelleen. Nakkelee jopa katolleen varoittamatta.
   
  Foxxman tykkää tästä.
 16. venttiili

  venttiili New Member

  Olen tuumaillut samaa kuin Vesukka ja rehto tuossa yllä mainitsivat. Kova epätasainen jälki, reen vetopiste ylhäällä ja jos suksi sattuu haukkaamaan johonkin jääpattiin kaltevalla pinnalla veto päällä niin se on sitten siinä. Siitä kun se lähtee niin et kissaa ehdi sanoa. Se on jotain 0.1 sekuntia ja voit tarkastella telalappujen kuntoa ihan auringon valossa. Easyrider telasto on tuossa minun kelkassa, haritukset on tarkastettu ja ne on ok. Reitillä ja ummessa menee ilman rekeä todella hyvin. Ei vetele eikä kampea puolelle tai toiselle, hienosti etenee. Heti uutena tuli laitettua suksien alle todella leveät "vuotsolaiset" suksimuovit, jotka kannattavat suksipainetta hyvin kelillä kun kelillä. Eihän ne komeet ole, mutta tarkoitus ohi ulkonäön :). En menisi kelkkaa tällä moottorilla yhtään moittimaan normiajossa, ihan tyytyväinen olen.

  Säätöjä pitää kuitenkin hakea. Ajattelin laskea hieman etupukin remmiä, jotta saisi etusuksilta hivenen painoa pois. Ei liikaa, pitäähän tuon vielä kääntyäkin. Etuiskarin jouset on kiristetty toiseksi viimeiseen pykälään, sehän taas hivenen nostaa keulaa. Kelkalla on ajettu vasta n. 1.3 tkm, joten välyksiä ei ole. Raideväli on tuossa 960mm, myynnissä oli samoja GT malleja muistaakseni 1080mm raidevälillä. Tuo lisäleveys auttaisi huomattavasti. Sain ohjeen Lynxin huollosta, että suksissa on n. 10mm levitysvara jos siirtää pultti säätöprikan toiselle puolelle suksen reunaa. Sillä saa raideleveyttä n. 20mm lisää. Tuon meinasin myös tehdä.

  Ajattelin postata tämän kommenttini tänne, että osaatte olla varovaisia jos jäistä epäsäännöllistä jälkeä ajaa reki perässä. Näinkin voi käydä. Itselle täysin yllätys, kun olen ajanut noilla pätkillä tätä kommanderia ennen. Reitti oli muuten tuolloin erittäin huono ajetteva. Jälki oli kun olisi ajanut jäisiä kynnöspalkkeja pitkittäin.
   
  Viimeksi muokattu: 23/1/23
 17. Vesukka

  Vesukka Xtrim 600 re, Rs Venture

  Suksissa on kans aikapaljon eroa, riippuen myös alustan säädöistä. Osa suksista löytää tosi voimakkaasti vanhan jälen, jolloin ei meinaa millään pystyä ajamaan omaa jälkeä vaan menee väkisin raiteita myöten.
  Venturessa itellä kuluneet ca mtx, tosi leveät lapikkaat. On kantavat eikä yllättele ja kääntyykin reitillä suht ok. Menee sinne ja siellä missä kuski haluaa eikä yllättele. Ohjaus on myös kepeä, keula on tosin myös aika löysä. Toimii hyvin tuommosen touringin keulalla eikä tartte vuotsolaisia..
  Kääntyvyyttä on tarkoitus parantaa uusilla Jarlan enska ohjureilla, en oo vaan vielä kerenny laittaa paikalleen..
   
 18. fleec

  fleec Well-Known Member

  Niin kuin tuossa aiemmin kirjoitin, niin etenkin alustan säätäminen kannattee. Commanderissä istutaan etupukin päällä ja se on melkeinpä tärkein vaimentaja joka vaikuttaa ajokäyttäytymiseen.
  Eli suosittelen kokeilemaan, että etupukin rajoitinremmi pisimpään asentoon ja jouseen esijännitystä "tarpeeksi". Takapukin iskunvaimentimen esijännitys kannattee myös katsoa, ettei ole liian kova.
  Nuo kun säätää kohilleen testaamalla, niin suksipaineet kevenee ja kelkan kiemurtelu loppuu(uskaltaa ajaa vesikotkin vauhdilla yli)ja kelkka on muutenkin ryhdikkäämpi ajaa. Sitten kun kuormaa vetää niin pyörittää säädön 2-päällä asentoon, niin perä kantaa paremmin.
   
 19. Viikinki

  Viikinki Kasipätkä pätkä-Xterrain!

  Otanpa osaa keskusteluun vaikkakin kokemukset ovat 59 ACE600 Yetistä vm. 2016, sillä noin 10 kiepin jälkeen en edelleenkään voi kuin ihmetellä
  tuon kamppeen pyllähdysherkkyyttä jos etupukin alle saattuu joku kanto tai korkeampi patti. Siinä ei nimittäin budolajienkaan (itse en ole) taitajalla
  ole mitään mahdollisuutta koittaa pysyä satulassa, silloin ollaan sekunnissa itse pitkin pituuttaan ja kelkka kylellään!

  Muistan mainosmiesten kovasti painottaneen että tuossa uudessa ER-telastossa tämä ominaisuus on poistunut! - @rehto ei varmaankaan kovasti tätä mainosta puollusta?

  PS: mutta missä on vanha kunnon "kommari" @Nalle ? Kommenttejasi kaivataan! :D:D:D
   
  make k ja Vesukka tykkäävät tästä.
 20. Andres

  Andres Active Member

  Onko mitän keinoja saada ulkolämpötila näkyvin mittaristossa, 7.2" näyttö kysessä?
   

Suosittele tätä sivua