Aloittelija kysyy...

Keskustelun 'Korjaamo' on aloittanut käyttäjä sparkplug, 5/10/06.

 1. sparkplug

  sparkplug Member

  Moro! Nyt sitten tuli puoli vahingossa hommattua vanha -87 indy 340 sport kelkka.
  En ikinä ole kelkkaa omistanut enkä liioin ajanut, joten tietämykseni kelkkailusta/kelkoista on pyöreä 0 ;D
  Teiltä "konkareilta" olisin kysynyt löytyisikö teiltä tietoutta tuosta kelkasta ja sen tekniikasta ja yms..

  Edellinen omistaja kuulemma oli teettänyt ainakin koneremontin koska tuoreöljy-voitelu ei toiminut ja kone meni.
  Kuulemma pitää ajaa 2% seosbensalla nykyään, pitääkö prosentit paikkaansa? Sekoittajapumppu ja muut siihen liittyvät härvelit on kuulemma otettu pois.

  Entäpä varaosien saatavuus, saako noin vanhaan peliin mistään enää osia?

  Sitten vielä yksi kysymys: katsoin tänään kelkan alle ja huomasin etuvaimentimen (ilmeisesti telan) yläkiinnitysraudasta lähtevän kuormasidontaliinan ??? joka kiinnittyi sitten
  alas johonkin kiinnitykseen. Senverran luulisin tietäväni ettei se ainakaan alkuperäisasennus ole mutta mikä tehtävä sillä liinalla siinä on?
  Puuttuuko siitä joku osa joka on sitten korvattu MacGyver tyylillä. Ainakin liina on vedytty niin kireälle että se lähes soi.
   
 2. -valopää-

  -valopää- 800x summit `14

  Koetetaan vastailla..

  Seosprosentti on minun mielestä aivan oikea, ite ainakin aikanani käytin tuota kun ei ollut tuorevoitelujärjestelmää.
  Ja se liina alustassa, se on alustan rajoitin remmi eli se ei ole mitään ylimääräistä. :) Toki se saattaa olla entisen omistajan vaihtama joku tee-se-itse malli.

  Itse kelkasta ei ole kokemusta, joku muu kertokoon.
   
 3. Jakelfin

  Jakelfin MtxT

  Koneeseen ainaki pitäs normaalisti olla varaosaa niitä myyvillä liikkeillä. Onko tuo polle IFS etujousituksella vai latijousilla? Jos IFS niin kynkät ja muut varmaan löytyy tarvittaessa purkamolta ja latit tuskin damagea ottavatkaan. Hihnavetohan siinä on, eli variaattori/kytkin kombinaatio. Kato että hihna on siistin näkönen eikä siitä hapsota mitään eikä puutu palasia. Kytkin on siis koneessa kiinni, ja toinen eli isompi lautashässäkkä on variaattori. Hihnan saa pois ko vetää sen variaatorin laidan yli ja pyörittää pois, kelkka varmaan liikahtaa samalla. Uus takasin samalla lailla. Pyörimissuunta lukee hihnassa, eli yleensä teksti itseenpäin.

  Sitten semmosia normaalia juttuja mitä kannattaa tarkistella ennen ko alkaa ajelemaan, eli kato nyt ensin että moottori on kiini, eli heiluta sitä. Jos kolisee ja heiluu enemmän ko muutaman sentin niin jotain on irti. Varmaan moottorin tukikumi on rikkoutunu tai kiinnityspultit löysällä. Jos jättää irti, syö hihnan nopeasti eikä muutenkaan ole hyväksi.

  Moottorihan oli rempattu että oletetaan sen olevan kunnossa.

  Sitten kannattaa kattoa että jarrut on, eli levy on suht suora ja paloissa on kulutuspintaa.

  Heiluta myöskin toisiovetoakselia, eli sitä missä variaattori on kiinni. Jos liikkuu/kolisee ylös/alas suunnassa niin kaipaa uutta laakeria.

  Ketjukotelosta kannattaa tarkistaa öljyt. Kait se siinäkin kelkassa on siinä variaattoria vastapäätä, eli toisella puolen kelkkaa. Siinä on yleensä joku mittatikku jossa on asteikko ja siitä näkee paljon on öljyä. Kannattaa vaihtaa ne öljyt nyt ja kattoa se ketju sieltä sisältä että on ehjä, ei lonkkase ylimäärästä ja että kiristin toimii eikä ole loppuun kulunu. Eli ota se kansi pois siitä ja laita joku kippo kelkan alle johon valutat öljyn. Sielä ei ole ko muutamia desejä sitä öljyä. Jos kaikki on ok niin kasaan ja kiristät ketjun siitä kiristin ruuvista. Yleensä siinä kotelon sivussa on pitempi pultti jossa lukitusmutteri. Mie ainaki olen kiriny ketjun sormitiukkuuteen ja semmonen 1/5 kierrosta pääle avaimella. Sitten lukitusmutteri kiini ja piän toisella sitä säätöä kiini ettei pyöri matkassa.

  Sitten kato että pakoputki on kiini eikä vastaa mihinkään, voipi polttaa jotain jos on jotain vasten.

  Nosta perä pukille ja heiluttele sitten telaston rullia ja jos joku lonkkasee niin varmaan on laakeri menny. Saattaa olla irtikki. Ota irti ja kato laakerin numero ja uus tilalle. Samalla heiluta kynkkiä ja niitä varsia sielä ettei mitään ole irti, tarkista ja kiristele löysät pultit, tahtoo irtoilla noissa polleissa ne(tuumakokosia sitten). Sitten tarkista että liuvuissa, eli niissä pitkissä muoveissa mitkä on telastossa mattoa vasten on kulutuspintaa. Sen näkee sivusta ja jos näyttää ohuelta tarkista altapäin onko ehjät vielä. Jos on puhki niin kannattaa vaihtaa ne liuvut. Maksaa jotain parikymppia ne ja kohtuu helppo vaihtaa. Vetoakseli on siellä edessä mikä pyörittää telaa, kato että ne vetopyörät on ehjän näköset samalla ko siellä alla olet.

  Matto kiristetään sieltä takimmaisesta akselista. Monessa kelkassa pitää löysätä vähän ensin niitä pyörän pultteja ennen kiristystä. Kiristyspultit on joko akselin etu tai takapuolella, aukase lukitusmutteri ja kiristä tela sillai että liukujen keskipaikkeille, maton väliin suunnilleen mahtuu sormet nätisti. Ei kuitenkaan niin tiukalle että soi. Linjaa matto ennen kiristystä eli kato että ne telan sisäpuolen napit menee suunnilleen yhtäkaukana liuvuista molemmilla puolin. Kiristä tai löysää toiselta puolen linjausta varten. Pyöritä samalla telaa käsin tai vaikka käyttämällä. Älä jätä käyntiin ko meet säätämään. Kiristele sitten lukitukset ja kaikki kiini.

  Kato sitten että suksissa on pohjassa ohjausrauat ja mielellään niissä sais olla kovametallipalat, eli semmoset pienemmät terävät rautapalat juotettuna niihin isompiin rautoihin kiini. Muuten kelkka kääntyy jäisellä alustalla tosi huonosti. Pehmeällä pelää kyllä ilman kovapalojaki. Turvallisuutta. Pohjamuovit on hyvä olla suksissa. Ei ole kalliita eikä vaikeita asentaa. Rauta vain pois ja muovi tilale ja rauta takas. Ehkä joutuu poraan reiät raudan pulteille. Nokasta vaikka parilla nippusiteellä kiini ne muovit.

  Niin ja tarkista että sukset ja ohjausvarret ja muut keulavipstaakit on kiini eikä mikään lenksota omituisesti. Tarkista myös jarru ja kaasu että toimivat sievästi eikä takkuile. En nyt keksi muuta. Korjatkaa jos huomasitta puutetta tai lisättävää.

  Kysy jos tulee ongelmia! Hyviä kelkkailuhetkiä, parempia ko kelkkaki on kunnossa! :)
   
 4. cooper

  cooper zr 580 efi

  hyvä jakelfin!! 8)
  nuo huolto ohjeet pätee suurinpiirtein kaikkiin kelkkoihin.
   
 5. Jakelfin

  Jakelfin MtxT

  Tuli mieleen että varmaan vois tehä semmosen topicin mihin kerää nuita perusjuttuja alottelijoille...
   
 6. Aki.J

  Aki.J Well-Known Member

  Hyvät oli huolto ohjeet. Sinne ketjukoteloon sitten vaihteisto öljyä tilalle..
   
 7. Jakelfin

  Jakelfin MtxT

  Tai ATF öljyä, näin olen kuullu. ;)
   
 8. AJV

  AJV Indy 500 SP EFI -92 & RMK 800 -14

  Hyvä että joku jaksaa kirjottaa asiallisia neuvoja, asioita kysyville.. :)

  Muokkaa vielä pikku kappalejaot niin se on täydellinen, ei niin raskas luettava.. ::)
   
 9. sparkplug

  sparkplug Member

  Vau, kiitos ja kummarrus. Täytyy vain todeta että vielä löytyy immeisiä näiltä foorumeilta jotka oikeasti viitsivät/osaavat auttaa ja vielä näin nopeasti.
  Tuohon Jakelfinin kysymykseen kelkan etujousituksesta en kyllä osaa sanoa mitään. Kuinka noi IFS ja lati sitten keskenään eroavat?
   
 10. Stinky

  Stinky 2016 M8000 Hardcore 162

  IFS = Independent Front Suspension eli yhen mallinen erillisjousitus, jolloin keulasta löytyy niin pitkittäiset kuin poikittaisetkin tukivarret ja jousena kierrejousi iskarin ympärillä.  Latikeulassa sitten jousen virkaa toimittaa kaarelle väännetty jousiteräslati... "Paremmista" latikeuloista löytyy jopa jonku sortin iskunvaimenninkin!  ;D


  Edittiä.. Tuossa kuvassa esim tuo IFS

  [​IMG]
   
 11. Jakelfin

  Jakelfin MtxT

  Ja tuossa sitten latikeula, eli lehtijousitettu suksi.
  [​IMG]
   
 12. sparkplug

  sparkplug Member

  No nyt selkis taas yksi asia, eli jousitus. Se mun kelkka on just eikä melkein sama kun BtB:n laittamassa kuvassa, eli IFS jousitus löytyy...
  Kävin äsken vähän kelkkaa läpi saamieni huolto-ohjeiden perusteella ja totesin seuraavaa: jarrulevy on jollakin lailla vissii irti, koska pääsee pyörimään
  akselin ollessa paikallaan n. pari senttiä (siis välystä), myöskin palat oli lopussa. Perä ylhäällä tarkastin ne rullat molemmin puolin telaa ja jokaikinen lonksuu melko paljon sivusuunnassa, eli laakeritkin lopussa.
  Nyt kun näin paremmin sinne alapuolelle niin edelleen ihmettelen sitä sidontaliinan pätkää, mutta jos se sillä on toiminut tähänkin asti niin olokoon siellä sitten.

  Sen verran oli Sherlock Holmesin vaistot hukassa etten löytänyt ensi yrittämällä tuota ketjukoteloa mutta jatketaan huomenna salapoliisityötä.
   
 13. maroach

  maroach RMK800 '14

  Hmm, kyllähän yleisin ohje tuohon ketjun kiristykseen on että ensin sormitiukkuuteen ja siitä ~1/4 kierrosta takaisin (löysemmälle) päin.
   
 14. Jakelfin

  Jakelfin MtxT

  No joo kyllähän se niin on, yleensä ne on aika jaakeita ne kiristyspultit. Mie kokeilen kuitenki aina akselia heiluttamalla onko välystä ketjulla. Sovitaan että tuo maroachin neuvo on oikea.

  Se jarrulevy kuuluuki olla "väljä", siinä on boorit joissa se pääsee liikkumaan sivusuunnassa akselia pitkin ja vanhemmissa alkaa olla väljyyttä niin pääsee vähän pyörimäänki. Paloissa jos on yli 3mm pintaa niin riittää, hyvä kyllä vaihtaa jo nuilla main.

  Ketjukotelossa on se jarru kiini yleensä. Se akseli missä jarrulevy on menee ketjukoteloon josta ketjulla voima siirretään alemmalle eli vetoakselille mikä pyörittää telaa.

  Sielä telastossa etuosassa olevat remmi(t) on ulosjouston rajotusta varten. Niillä estetään alustan etupään ulospäin pohjaaminen ja samalla säädetään telaston etuosan korkeutta ja kelkan suksipainetta, eli tavallaan balanssia. Tasaisella alustalla telan maahan vastaavan osan tulisi olla tasaisesti maata vasten. Jos etu tai takaosa on ilmassa niin balanssi ei ole ihan kohallaan. Jos etuosa on ilmassa ja vain takaosa telasta osuu maahan niin paino on tavallaan suksilla, eli ohjautuvuus on parempi mutta samalla raskas. Toisinpäin niin päinvastoin, eli kevyt ohjata muttei kyllä yleensä käännykkään mihinkään ja kiihdyttäessä kelkka nostaa suksia eli menee suoraan. Nuita säätöjä pitää säätää sitten kun pääsee ajamaan, muuten on aika hakuammuntaa. Sitten on vielä jousien esijännitykset ja muut säätömahollisuudet joilla voi hienosäätää kelkan ajettavuutta.

  Kannattaa ottaa ne väljimmät pyörät irti sieltä jos onnistuu paikallaan ja vaihtaa laakerit niihin. Helpoin on jos otat koko telaston irti. Kato mistä se kiinnittyy runkoon ja löysää pultit rungon puolelta. Sitten kelkka kylelleen ja hyvä jos on kaveri mukana auttamassa mutta onnistuu yksinki, ota telasto pois sieltä telan välistä. Voip olla että mattoa joutuu ensin löysään taka-akselilta mutta yleensä lähtee ilmanki. On vähän kinkkinen ottaa irti yleensä mutta pari kertaa ko tekee sen niin hyvä tulee. Sitten on helpompi ottaa ne huonot rullat ja vaihtaa niihin laakerit ja samalla kattoo puslat ettei ole väljää. Jos kaikki ok niin prässillä hyvää rasvaa jokaiseen löytämääsi nippaan niin paljon että näkyy uutta rasvaa tulevan sieltä mistä sitä tursuaa. Sitten pyyhitään kaikki puhtaaksi jne. Taitaa olla tuumakokoja sitten pollessa pultit ja muut että kato ettet väärillä avaimilla pyöristele kantteja. Siinä ko purkailee niin tulee samalla tutuksi ja aina ne kasaan saa jos kerran saa purettuaki.

  Samalla ko telasto on irti niin liukumuovit on hyvä vaihtaa jos ovat lopussa. Ne vaihtuu nätisti ko ottaa eestä sen kiinnityspultin irti ja naputtelee vasaralla irti ne muovit taakseppäin ja sopiva puukalika väliin. Silikonispray on kova sana jos takkuilee ne liuvut. Uusien asennuski menee helpommin sen kanssa. Uuet liuvut on yleensä vähän pitemmät niin pätkäsee sitten mieluummin paikallaan ne sopivan mittasiksi niin ei tule virhe mittoja. Reiän joutuu varmaan poraamaan sille pultille sinne etupäähän jos ei ole jo valmiina. Muista upottaa kanta ettei tule telasta rieskaa tai katoa se pultti samantien.
   
 15. Stinky

  Stinky 2016 M8000 Hardcore 162

  Tuo vain tais muistaakseni olla -89 :)


  Kestää net tosiaan jonku verran lonksuakki ennen ko ihan loppu ovat... kannattee vähän pyöritellä ja kuulostella kuinka rohisevat tai jos pyöriminen on "töksähtelevää"... Tärkeimmät taitaa kuitenki olla ne kääntö- ja taittopyörien laakerit, eli taimmaisella ja sillä akselilla josta telaston takapää kiinnittyy runkoon.

  Kääntöpyörä kun irtoaa, niin monesti se matkantekokin tyssää siihen, ellei sitten ole neljällä pyörällä varustettu taka-aksila.. ;)
   
 16. Jakelfin

  Jakelfin MtxT

  Njoo, vähän ne saa lonksuakki ne renkaat. Ei piä pienistä säikkyä. Kääntöpyörät, eli ne takimmaiset pyörät kannattaa tarkistella ja samalla ne ylemmät pyörät. Eikä haittaa jos vähän kynkät lonksuu, kuhan ei metalli metallia vasten ole. Sielä on yleensä semmoset ohkaset muovipuslat niissä akseleissa ja kyllä ne sitten lonksuu jos pusla on kaonnu välistä. Kato muuten samalla ko telaston kimpussa oot ettei ole murtumia tai pahoja vääntymiä sielä. Ne kannattaa oikoa ja/tai hitsata ennen ko laittaa takasin, ettei satu vahinkoa jos sielä on jotain rikki. Nuita alustoja on monessaki kelkassa hitsailtu ja oiottu ja pajottu vaikka miten päin. :)
   
 17. Fiiberi

  Fiiberi Guest

  Tässäpä pieni säästöneuvo noille laakereille;
  Jos alustan pyörissä on rohisevia laakereita, ei niitä kannata suinpäin lähtiä ostamaan uusia.
  Jos laakerissa on likasuoja ehjä ja näkyvissä, ottaa sen pienellä meisselillä irti molemmin puolin niin että kuulat näkyy. Tämän jälkeen puhaltaa paineilmalla tms. vanhat rasvanjäänteet pois ja laittaa uudet, tarpeeksi laadukkaat vaseliinit sisälle ja suojat paikoilleen.
  Tulos; ei rohise enää ja toimii vielä pirun pitkän aikaa!
   
 18. Jakelfin

  Jakelfin MtxT

  Hyvä neuvo Fiiberi! :) Jos viittii niin tuo säästää paljon!
   
 19. cooper

  cooper zr 580 efi

  ja viimeistään tässä vaiheessa voit sparklug sanoa hyvästit vapaa-ajalle ;D
   
 20. Jakelfin

  Jakelfin MtxT

  Sitähän se vapaa-aika on, harrastuksen merkeissä!
   

Suosittele tätä sivua