Jos kone ei käynnisty niin...

Keskustelun 'Korjaamo' on aloittanut käyttäjä Jakelfin, 29/1/07.

 1. Jakelfin

  Jakelfin MtxT

  -Kato ensin kipinä ja tulpat muutenki. Jos on märät ja öljyset tulpat niin ei varmaan kovin hyvin käynnisty. Puhista, kuivaa, mieluummin vaihda.

  -Kone käynnistyy vain imulla tai "hörppy"bensalla? Kato pumpun venttiilit ja kalvo ja tarkista letkut ettei ole vuotoja.

  -Jos kone ei käynnisty ja tulpat kastuu niin sillonhan se saa liikaa. Ota ryyppy pois päältä. Eikö ollu päällä? Kaasarit auki ja kato että suuttimet on kiini. Puhista samalla neulat ja suuttimet ja neulaventtiili, samoten ko tuloputken reikä, eli bensaletkun puoli. Tarkista ettei neulaventtiili vuoda, puhaltamalla bensaletkun tuloreiästä kaasari nurinpäin ei pitäis ilman liikkua, kohoa nostamalla pitäs taas huilata. Ilman imua/ryyppyä nykimällä jos kastelee tulpat taas niin hoito ei onnistunu tai tulpat on sököt. Vaiha tulpat ja uusiksi. Jos ei vieläkään toimi ja tulpat kastuu, kokeile vielä neulan puhdistus.

  -Jos tulpat on kuivat nyki ryypyllä tai ilman niin ei taida saada bensaa. Täytä tankki. Jos siltikään ei käynnisty ja tulpat on kuivat. Puhdista kaasareista edellämainitusti joka kolo, kaikki letkut, suodatin ja bensapumppu. Hyvä keino on tietenki viedä kelkka lämpimään sulamaan ja lisätä jäänesto polttoaineeseen ennen käyttöönottoa, vaikka sinolia, ei liikaa sitten.

  -Kone käynnistyy mutta ei kestä lisätä kaasua. Sama kuin edellä.

  -Jos kone ei käynnisty ja ääni on erilainen kun käynnistää niin mittaa puristukset tai ota tulpat pois ja kato lampulla tulpan reijistä mitä näkyy. Pitäs näkyä tasanen ja tummahko ellei mustaki männän pää. Jos näkyy jotain palasia tai kampikammio niin otahan kansi pois tai pakosarja ja tarkista reiästä mitä näkyy.

  -Käynnistyy mutta poksuu ja/tai pitää outoa ääntä, kilinää, kolinaa tai jotain metallista meteliä. Sama kuin edellä.

  -Kipinä on hukassa? Vaihda tulpat. Jos edelleen hukassa tai heikko niin tarkista tulpanhattu/hatut että ovat kunnolla johdoissa kiini eivätkä ole hapettuneet tai nokeentuneet. Puhdista tai vaihda.
  Jos edelleen vika jatkuu niin tarkista virtajohdot ja liittimet, puhdista ja kuivaa tarvittaessa.
  Jos edelleenki hukassa, tarkista virtalukko ja hätäkatkaisijat että ovat ehjät. Yleismittari on pätevä apu niiden tarkistamiseen.
  Vieläki hukassa? Puola voi oireilla, cdi boxi, maajohto voi olla huonosti tms. Paljon mahollisia vikoja mutta nuo nyt yleisimpiä.

  -Tulpan värin tarkistus. Terveessä koneessa tulppa on väriltään kahvinruskea. Jos epäilet seoksia niin tulpan väri kannattaa kattoa, monesti tulppa on liian musta jos koneella on ajettu hissuksiin, pätkittäin tai käytetty tyhjäkäynnillä paljon. Väri tulisi tarkistaa kovan ajon jälkeen suoraan ja välttää tyhjäkäyntiä ennen tarkistusta. Uusilla tulpilla se on helpointa mutta terve kone pitää oikean arvoiset tulpat oikean värisinä. Vaalea väri kielii laihasta seoksesta, ilmavuodosta tukoksesta tms ja taas tumma ja musta väri yleensä rikkaasta seoksesta, silloin tulppa voi olla jopa märkä. Myös tulpan lämpöarvo vaikuttaa tulpan väriin. Liian lämmin tulppa pysyy kirkkaana ja liian kylmä taas tahtoo karstoittua ja mustua.

  Lisätkää, korjatkaa jos tulee vielä jotain mieleen.

  Ed, vähän korjailin taas.
   
 2. catman

  catman Guest

  Nämähän oli hyvät perusohjeet :D ei tarvi jokaisella erikseen kysellä,hyvä hyvä
   
 3. TJH

  TJH Member

  On hyvät perusteet kyllä. Oisikko aihetta lukita tämä topikki tuohon heti alkuun että ei putoa alas aina?
   
 4. viperi

  viperi 2 x AC SnoPro 600 2013

  todellakin vois ... hyvät ohjeet

  -Kone käynnistyy mutta ei kestä lisätä kaasua.

  tarkista ryyppyvaijerin vapaa liikkuminen ettei jumita päälle
   
 5. Kwame

  Kwame Polaris Indy 500Carb -96

  Nyt alkaa menemään yli ymmärryksen. Kelkkana Polaris Indy 500Carb -96. Seisoi kuukausi taaksepäin parisen viikkoa ja kun yritettiin käymään niin kävi vain yhdellä. Puhdistin kaasarit huolellisesti, tarkistin että saa bensaa ja kipinän. No, sittenhän se lähti kuin lähtikin käymään ja toimi todella hienosti muutamat reissut. Tänään sitten lähdin vähän pellolle kokeilemaan kun kelkka oli joutunut viikon seisomaan kovassa pakkasessa ja ajattelin ajeluttaa pienen lenkin. Yhtäkkiä kesken kiihdytyksen sitten aivasti oikein kunnolla (piikki tulpassa?), jonka jälkeen ei nostanut enää kierroksia normaaliin tapaan vaan kaasua annettaessa booasi hetken aikaa ja lähti vasta sitten vetämään. Ajelin sitten takasin kotipihaan ja olin varma että kun nyt sammutan niin käymään ei enää lähde, näinhän siinä kävi.
  Tarkistin taas heti alkuunsa että saa kipinän ja bensaa. Millään ei lähde käymään, joskus saattaa lupailla parin vetäsyn verran. Kun kokeilee pelkällä variaattorin puoleisella pytyllä, että ottaa toisesta kokonaan tulpan pois niin lähtee heti ja käy kuten yhdellä pytyllä kuuluukin käydä. Jos operaatio tehdään toisinpäin, elikkä variaattorin puoleinen tulppa irti ja koittaa pelkällä toisella pytyllä niin ei reagoi mitenkään ja puristukset eivät pistä vastaan yhtä hyvin kuin toisessa pytyssä (normaalia?). Aloin epäilemään että olisi mennyt männänrenkaat toisesta sylinteristä, mutta sen verran mitä näiden 2-tahti vehkeiden kanssa pelannut niin ei siinä kyllä niin hyvin pitäisi vetoja olla mitä siinä oli ennen sammutusta. Sen huomasin myös ennenkuin ajoin pihaan ja sammutin että tyhjäkäyntiä ei käynyt vaan piti pitää koko ajan kaasua yllä. Tuntu että saa liikaa ja tukehtuu. Koitin myös säätää laihemmalle, mutta ei vaikutusta.

  Ideoita ?
   
 6. Kwame

  Kwame Polaris Indy 500Carb -96

  Epäilin tosiaan samaa, mutta rupes hirveesti epäilyttään kun jakso kuitenkin kulkea melkein normaaliin tapaan aivastuksen jälkeen. Tuo on tehnyt sitä koko ajan kun mulla on ollut että booaa ensin hetken ja sitten vasta lähtee, mutta nyt se tuntui miettivän normaalia hivenen kauemmin. Ajoin kuitenkin n.10km vielä "poks" äänen jälkeen ja toimi ihan hyvin. Ei vaan ollut tyhjäkäyntiä ja meno ainakin tuntui ummessa vähän normaalia vaikeammalta. Jään päällä vastasi kuitenkin kaasuun normaaliin tapaansa. Pitää kuitenkin mitata puristukset ja katsoa ettei ole päässyt taas jäätyyn.
   
 7. Jakelfin

  Jakelfin MtxT

  -Jos kone ei käynnisty ja ääni on erilainen kun käynnistää niin ota tulpat pois ja kato lampulla tulpan reijistä mitä näkyy. Pitäs näkyä tasanen ja tummahko ellei mustaki männän pää. Jos näkyy jotain palasia tai kampikammio niin otahan kansi pois tai pakosarja ja tarkista reiästä mitä näkyy.

  -Käynnistyy mutta poksuu ja/tai pitää outoa ääntä. Sama kuin edellä.

  Tuosta, voi olla myös että loppu bensansaanti. Kone miettii ja pitää(itkee) booo ääntä jos liian vähän soppaa. Vois olla se neulahässäkkä tukossa tai jotain. Mulla lynxi ainaki rupes hyytyyn ja paukuttamaan ko mäntä meni, mutta se voi tehä mitä vain ko se menee.
   
 8. tolavi

  tolavi Member

    Mangneeton puoleinen kampiakselin stefa saattaa vuotaa. Elikkä stefa on rikki. Seos menee laihalle, mutta kaasu pohjassa kone tuntuu toimivan ihan ok.
   
 9. Kwame

  Kwame Polaris Indy 500Carb -96

  Ok. No pitää nyt mitata ne puristukset että saa sen selväksi.
   
 10. Kwame

  Kwame Polaris Indy 500Carb -96

  Pitää muuten vielä lisätä että kumpikin tulppa on väriltään liian tumma, oikeastaan musta. Ei vihjaa laihalla käyntiin.
   
 11. jhir

  jhir Well-Known Member

  itse aloitan vian etsimisen näin. Eli kun kelkka ei käynnisty:
  1: tulpat irti ja tarkista tuleeko kipinä. jos tulee siirry kohtaan 2. Jos ei tule vika on sähkö puolella
  2: Laita bensaa tulpan reijistä loraus, noin 15-30ml. Jos kelkka käynnistyy mutta ei pysy käynissä vika on bensan saanissa. Jos kellka ei yrittäkkään käynnistyä tarkista kuitenkin se sähkö puoli.

  jne
   
 12. Kwame

  Kwame Polaris Indy 500Carb -96

  Sain puristukset mitattua. Variaattorin puoleisessa pytyssä 8kiloa ja toisessa 3kiloa. Missä vika ? ;) Eikö tuo 8kiloa ole kuitenkin ihan ok, ettei sitä tarvitse ruveta laittamaan? Kelkka myydään kuitenkin heti kun saadaan ostaja, että saadaan uudempaa kalustoa pihaan.
   
 13. irraH

  irraH Iron Dog 600R

  Olisko männänrengas poikki toisessa pytyssä?
   
 14. Kwame

  Kwame Polaris Indy 500Carb -96

  Renkaat tai mäntään palanut reikä, se nyt on jo tiedossa. Tänään pääsee vielä avaamaan koneen, niin tietää paremmin. Olis vaan hyvä tietää onko se 8kiloo kuitenkin ihan hyvä arvo ?
   
 15. jhir

  jhir Well-Known Member

  8 killoo on "hyvä" arvo mikäli toisessa sylinterissä on se sama :p Muutenhan nuo lukemat ovat suuntaa antavia ja riippuvat aika paljon mittarista.
   
 16. Jakelfin

  Jakelfin MtxT

  On se 8 ihan ok. Kannattaa silti remppailla molemmat, se menee kuitenki kohta se toinenki. Alakertaki kannattaa tarkistaa jos paljon kilsoja, ihan varmuuden vuoksi ettei myykäse shittiä uudelle omistajalle. Jossain pajalla voivat mittailla kellolla heitot jne onko arvot kohillaan jos ei omista vehkeitä joilla mittailla. Ei yleensä maksa mitään pelkkä tarkistus ko vie kampuran sinne.
   
 17. Prosessor

  Prosessor Ockelbo Poro -83

  Tuo on aika yleinen vika,varsinkin rotaxissa. Tulpat kastuu,eli saa bensaa ja kipinänkin antaa ja yrittää käyntiin mutta vain poksuu.
   
 18. BigDaadyJ

  BigDaadyJ F6 -07 / Z1 -07 / 800 Assault -11

  iltaa. ois pieni pieni ropleema. eli pesin kelkan(päätäpäin) tuossa 2vko sitten juuri ennen kovia pakkasia. no kelkka seiso noin viikon. viime viikolla sitten oli tarkotus käydä ajelemassa ja kelkka ei lähtenyt käyntiin.pakkasta oli noin -16. 20min nykimisen jälkeen rupes pörähtelemään mutta siitä vielä 20min nykimistä ja ei edes yrittänyt lähteä käyntiin pörähteli vaan. jä tässä vaiheessa meni sitten naru poikki! no vein siiten kelkan halliin +10c ja annoin sulaa 3pv. tänään sitten vaihoin narun ja rupesin nykimään kelkkaa käyntiin mutta turhaan. ei inahtanutkaan! bensa haisi ja tulpat kastu kokoajan. kipinä löytyy kyllä ja sen huomasin että välillä kun nykäs niin jotekin nyki kovasti takasin päin... nykiminen loppu siihen kun jäi tääs kahva käteen!!! kyllä VI**TTAA!! onneks on tuota karhua tarpeeks!
   
 19. The way out

  The way out myyty

  Vaikka tulpat antaa kipinää irti ollessa niin eivät välttämättä toimi paineenalaisena, vois kuvitella että tuolla nykimisellä tulpat on saanu aika kylvyn ja hajonneet. Osta uudet ja koita sitten, vetele paikat kuivaks ilman tulppia sit kun saat taas sen narun kuntoon ;D ;D
   
 20. BigDaadyJ

  BigDaadyJ F6 -07 / Z1 -07 / 800 Assault -11

  6kpl UUSIA tulppia tuli kokeiltua. no mutta huomenna jatkuu harjotus ja jos ei rupee toimii voi sattua pieni vahinko raktorinkanssa... sitten kelkka kauppaan ja merkki vaihtoon. huomenna ajattelin ostaa sinkkivaijerin ton narun tilalle. jospa se kestäis....
   

Suosittele tätä sivua