Iskarihuoltoa ominkäsin onneen metodilla

Keskustelun 'Korjaamo' on aloittanut käyttäjä stirred, 6/4/09.

 1. stirred

  stirred Well-Known Member

  Onko kellekkään tullut vastaan ohjeita / kuvauksia menetelmistä miten huollettavat iskarit oikein huolletaan. Minkä sortin salatiedettä tuo iskarihuolto on vai tarviiko siihen jotakin kivenalta saatavia työkaluja. Olis varsin mielenkiintonen homma kokeilla huoltaa omat iskarinsa. Saattas jossakin vaiheessa alkaa maksamaan takasin jopa joitakin erikoistyökaluja kun tuon huollon hinta on melko vähän kilpailu palvelu, keskimäärin 40,00 €/kpl ja kun kelkassa on niitä 4 kpl ja kelkkoja useampi, niin vuotuinen hinta on jo melkoinen menoerä. Joten jos jollakulla olis parempaa tietoa tai jopa huolto-ohjeita niin saatas kiinostaa muitakin, ainakin omasta mielestään, näppärä sormisia huoltohenkilöitä ...
   
 2. Mr. El Maco

  Mr. El Maco Yamaha SW440

  Ei oo salatiedettä, Foxin pumppuihin löytyy oikein ohjeitakin ja fox ei tartte kovin kummoisia erikoistyökaluja, jotain pientä ja tietty kaasut tarttee saada sisään. WP:n ohjeet löytyi kans, mutta ne etenkin kaasuntäytön osalta perin viheliäiset (paitti jos on se kaasuntäyttösarja).

  Muutoin, homma on helppoa, kun vähän miettii mitä tekee ja on huolellinen. Kiireellä ei hyvää tule, oleellista on saada ilmat pois iskarista. Haulla löytyy täältä korjaamo-osiosta juttua enemmänkin.
   
 3. stirred

  stirred Well-Known Member

  Juu, löytyyhän tohon hommaan ohjeitakin ja onnistus varmana koti konstein, muutama erikoistyökalu tarvittais, mutta toden näköseti normi korjaamo vehkeiläkin pärjäis, ja jos ei pärjää niin sorvataan puusta. ainut mikä saattaa tuottaa ongelmaa on kaasut, kun ei ihan jokapojan autotallista taida löytyä typpipulloa. Mutta jos jollakulla on tuohon ongelmaan ratkaisu tiedossa niin jatketaan harkintaa kuinka pääsät omankäden kautta onneen
   
 4. T-Cat

  T-Cat Well-Known Member

  Typpeähän saa liikkeistä mutta se mittaristo/paineenalennin/"neula"systeemi on kallis, iskareiden täyttöpaineet ovat kuitenkin luokkaa 14 - n. 20 bar.
   
 5. Motopete

  Motopete Well-Known Member

  Enpä jaksa alkaa hintoja ettimään tuolle, mutta veikkaan että sen paineenalentimen saa halvemmalla kuin täyden iskarihuollon 40€:n kappalehintaan... ::)
   
 6. Deippa

  Deippa Yamaha Phazer FX -07

  Ja vaikka muuten huoltas ite, niin kaasut voipi hakea liikkeestä eikä yleensä kovin hirveesti köyhdy.
   
 7. T-Cat

  T-Cat Well-Known Member

  Markka aikaan maksoi AGA:n paineenalennin joka kestää muistaakseni 30 bar paineet 5000 FIM.
   
 8. Stinky

  Stinky 2016 M8000 Hardcore 162

  Foxeihin ja Walkkereihin on vaihtunu öljyt ja tarvittaessa simmitkin ihan kotipuolessa jo muutaman vuoden. Liikkeestä tai kaverilta kaasut pientä korvausta vastaan. Mitään erikoistyökaluja ei ainakaan noihin merkkeihin ole tarvinnut, eli ihan normi autotallikamoilla onnistuu. Ainoa "erikoistyökalu", jonka oon hommannu, on tuo neula jolla voipi laskea kaasut pois.. Semmosia voi käyä kyseleen pokerinaamalla lähiapteekista..  ;D  ;)
   
 9. Bearcat-97

  Bearcat-97 Well-Known Member

  Joo, itelläki on apteekista haettu neula erikoistyökaluna. Sitte WP:lle piti tehä kans erikoistyökalu, kun siinä kannen aukasu tapahtuu semmosella rälläkän laikan avaus työkalua muistuttavalla avaimella. Piti tehä vain noin 100 kertaa jäsympi versio ko noissa halpis rälläköissä ;D

  Ja kaasut oon hakenu kans muualta. "Kahvirahan" yleensä pyytää :)
  Öljynä olen käyttäny VAG ohjaustehostimen öljyä. Maksaa about 10e litra. Halvempiaki löytyy, mutta tuolla on pärjänny. Tuo litra riittää about 6 kpl iskarien laittoon. On vähän jäykempää mitä esim Foxin öljy, muttei itellä ole ainakaan haitannut käyttöä. Suurin syy tuon öljyn käyttöön on, että sitä on helposti saatavissa ::)
   
 10. janppa

  janppa Guest

  Itse olen käytellyt argonia kaasuna neljättä talvea, eli se toimii ihan yhtälailla myös ja löytyy jopa muutakin käyttöä kuin pelkät iskarihommat. Erikoistyökaluja ei juurikaan tarvitse, tai ei ainakaan sellaisia joita ei itse pysty helposti tekemään (pl. WP:t).

  Paineensäätimet maksaa tosiaankin hunajaa, itselläni on käytössä Harrisin 10 bar versio jota modattu siten, että antaa n. 16 bar ulos. Ei siis riitä HP-iskareihin, mutta omaan käyttöön ihan passeli kun ei noita BRP:n vempeleitä ole. Hintaa tuolla oli joitain vuosia sitten vajaa satanen muistaakseni. Neulatäyttölaite kustantaa jotain 60 €:n luokkaa, eli sekin kannattaa mielestäni hommata ainakin jos vähääkään enemmän noita aikoo rukata.
   
 11. Mr. El Maco

  Mr. El Maco Yamaha SW440

  Mä oon täytelly typellä, puteli kun on muusta syystä olemassa.

  Paineensäätimenä oli mullakin toi harris, joka piisaa niukin naukin foxeihin, mutta se jäi yli kun tuli hommattua uusi jossa riittää sitten kunnolla. Tuokaan ei sopivaa kanavaa myöten ollu kallis, harrisin hintainen.

  Sinänsä, luulisin, että normi tallaajalla riitäisi hpg:n pumppuihinkin 16 bar. mainiosti.

  Neula, jonka minäkin hain apteekista, käy normi kaasuletkun päähän helmen tilalle siihen kiristysmutteriin, eli sillä se kaasu menee sisäänkin.

  Suojalaseja suosittelen jokaiselle joka puljaa noiden kanssa aina, kun räpellät iskaria paineistaessa ja paineita poistaessa. Myös suojahanskat on jees..

  Öljynä oon testaillu Mobil:n aeroa ja juuri otin pumput levälleen. Ensimmäistä kertaa oli öljy pois otettaessa saman näköistä, mitä se oli sisään laitettaessa.. Vaikka crosslink:n sanotaan vaativan huoltoa tiuhaan. Myös toi on halpaa ölppää verrattuna vaikka WP:n liemiin. Hieman fox:n öljyä notkeampaa. Vaan eipä toi fox:n ölppäkään hirveän kallista ole..

  Ps. Harris:n säädin kaupan, tarjousten perusteella..
   
 12. janppa

  janppa Guest

  Mikähän tuo "kanava" mahtaa olla? :)

  Tuo paine ei omien kokemuksien mukaan ole kauhean ratkaiseva, tarkoitan siis luokkaa 4 barin eroja. Kai tuo liian alhainen paine HPG:ssa vaikuttaa lähinnä klikkereiden toimintaan/toimimattomuuteen, perus periaatteeltahan ne on ihan samoja pumppuja. Mitäänhän en siis tiedä, sen kun vaan epäilen ;D

  Kendallin öljy näyttäisi pysyvän huomattavasti kirkkaampana kuin Foxin ja syystä tahi toisesta myös ilmautuu helpommin. Jollain tavalla notkeamman oloista, vaikka viskositeetti noissa pitäisi olla lähes sama.
   
 13. Rave 600cc

  Rave 600cc Arctic Cat ZR 600 efi

  Ihan mielenkiinnosta ottakaapa joku kuvia ja selostakaa tarkemmin kun seuraavan kerran huollatte iskareita. Olis mukava oppia huolteleen itekkin nuita iskareita.
   
 14. T-Cat

  T-Cat Well-Known Member

  Näkyihän tuo paineenalennin kestävän 40 bar mutta letku/neula systeemiä en kyllä kuormittais max paineilla :)
   
 15. Loogitech

  Loogitech Well-Known Member

  Vakio hpg on syytä painestaa 20 bar, vakiosimmityskin voi olla riittävän jäsy, vaatiakseen tuon paineen.
  Hmm..toki silmäsuojat ja muut releet kun touhuaa..korkeapaine on korkeapaine, letkut, liittimet, hanat ja muut oltava kunnossa.
  Kaasuna typpi on hyvä, se on ns. kuiva kaasu, mikä ei reagoi hapen tms. asioiden kanssa, vrt. ruoste.
  Ja jos oikein tieteelliseksi vedetään, niin kaasun ominaispaino/käyttäytyminen puristuessa, pysyy alkuperäisenä. Typpi on siis iskaritehtaiden käyttämä matsku..

  Yritteliään iskarihuoltajan pajan tunnistaa katossa esiintyvistä kolhuista, öljytipoista katossa ja vaakasuorasta öljyviivasta seinästä, noin ruuvipenkin leukojen korkeudelta plus 25 cm... ???

  Oikein huolella kavitoinut vanha öhlins, tai joku muu esim. suksen iskari, voi yllättää..jipii löysin öljylähteen tallista..
  Yritteliään iskarihuoltajan itsensä, tunnistaa myös hajusta nesteellä kaffilla, vanhan iskariöljyn tuoksu tarttuu olemukseen ihohuokosia myöten ;D..
   
 16. stirred

  stirred Well-Known Member

  http://www.chadt.us/snowmobilemanuals/index.html
  Tuolta kun hakee huoltomanuaalin, niin vanhemmassa Polarsi kirjassa on sivulla 608 alkaen kuvitettu lontoonkielinen Foxin huolto ohje. On jo valmiiksi kerrottu mitkä työkalut tarvii ja muutakin melkosen yksityiskohtasta tietoa. Ja ProX manuaalista löytyy WalkerEvans iskarien yhtä tarkka huolto-ohje (s.250).

  Edit: Millasia lie laadultaan Bell Ray öljyt, tuolla valmistajalla näkyy olevan etu- ja takapäähän omansa, mutta tarkotettu enempi mopon iskareille, Toimisko nuo kelkassa ja kumpi etu- vai takapään fluid...
   
 17. janppa

  janppa Guest

  Helvata, määä tunnistin itteni tuosta  ;D

  Tuota vähän arvelinkin, että noissa korkeapaineiskareissa on jämymmät shimmit. Ikään en ole yhtään HPG:tä rassannut, niin en ole päässyt empiiristä tutkimusta suorittamaan. Mitä todellista etua tuolla korkeammalla paineella saavutetaan? Tuo 14 bar/200 psi on kuitenkin käytössä aika paljon laajemmalti..

  Takapään öljy voisi olla passelimpaa, koska mopopuolella ne takaiskarit on vastaavia kuin kelkoissa. Foxin viiden litran tonkka täyssynteettistä W5:sta maksaa sen 60 €, eli melkeinpä suosittelen sitä. Tai sitten Kendallia 18,9 l saavi ja loput kavereille, ja sitä taitaa olla tuolla foorumin myyntiosastolla myynnissäkin jollain. Ei jää litrahinta enää pahaksi vrt. noihin litran törppöihin.
   
 18. Mr. El Maco

  Mr. El Maco Yamaha SW440

  Kanava on ihan virallinen jälleenmyyjä..

  Mobilissa muutes sama homma, kuplat nousee sukkelammin, tosin käsittääkseni liemi on hieman notkeampaa. Eikä pitäis pahemmin kylmässäkään jäykistyä.

  Vaakaviivaa en oo seinään saanu, mutta lähes joka kerta lippiksen lippa kerää tipan tai pari ölppää..
   
 19. Loogitech

  Loogitech Well-Known Member

  Kaasunpaineen tarkoitus, iskarin toimiessa, on pitää sisäosat kokoajan ylipaineessa, jolloin sisälle ei muodostu tyhjiötä sisäänmeno liikkeen aikana.
  Vika kipakammaksi säädetyssä, ilmeneepi jojo-ilmiönä, iskari veltostuu, koska varren tiivisteet vuotavat "sisäänpäin" ilmaa (kavitoi) ja vaimennin muuttuu ns. emulsiovaimentimeksi. 
  Tästä voisi vaikka luennon pitää, mutta myös itse miettimällä ilmiö tulee tutuksi.
  Liian suuri paine aiheuttaa muuta, painehan toimii hiukan lisäjousena, ja jos sitä ei ole huomioitu alkuperäisessä säädössä, niin jousivakio muuttuu, töpöttää tms..

  tämmöistä tällä oppimäärällä.. :-[

  Vaakaviivan seinään saat aukastessa semmottista, esim. suksen iskaria, missä puurot ja vellit sekaisin. Eli kaasut öljytilassa ja välimäntä pohjassa.
  Lukkorengas jollain konstilla poies, ja sitten, tiivistepäähän nousee vauhdilla ylös, pruits..
   
 20. Mr. El Maco

  Mr. El Maco Yamaha SW440

  Jepjep.. Noin vähän arvelinkin, eli mulle tuota ei tapahtune siksi, että mulla on tapana kaasunlaskun jälkeen painaa lisäsäiliön pääty sisään sormin, ja ottaa sokka ja pääty pois.. Jos en saa painettua, niin voi jo epäillä että paineita kannattaa laskeskella varovasti jostain.

  Tuota mietin vähän aikaa sitten, paljonko tarvitaan, että varrentiivisteet laskee ilmaa sisään. Kun toi (oliko Mäkipeura) sai foxeista (edestä) ölpät pihalle ainakin pariin otteeseen.

  Liekö johtuisi siitä, että rajuissa tälleissä männän päällä paine laskee liian alas, etenkin kun päädyn toisella puolen float:n ilmanpaine nousee varsin korkeaksi, jolloin ilmaa voisi vuotaa iskariin (pumputhan kesti aina ajaa yhden lähdön vähintään). Ilmaa kertyy iskariin, kunnes välimäntä on pohjassa tai riittävän pohjassa. Sopiva tälli perään ja jonnekkinhan varren tieltä poistuvan öljyn on mentävä, jos se ei lisäsäiliöön mahdu ja uloskin pääsee vain varren tiivisteen kautta?
   

Suosittele tätä sivua