Kisakuskit ja kuntoilu.

Keskustelun 'Kisat' on aloittanut käyttäjä Firecat 500, 9/10/06.

  1. Jani Sipola

    Jani Sipola Presidentti Ylläpitäjä

    Taidat lukea pakkotoistoa.... ;D Perus pakkis tekstiä, eli salilla pitää nostaa ISOJA painoja, muu on keijareiden touhua ja airobic on erikseen. ;D
     
  2. Driver

    Driver Freeride 146" Turbo

    No en ole moneen vuoteen lukenut ;D Mutta minusta voima ja aeroobinen pidetään erikseen :) Itellä tuo aeroobinen puoli vain ei ole vielä ihan parhaassa kunnossa.
     
  3. Firecat 500

    Firecat 500 Well-Known Member

    Nimenomaan. Kyllä se lihaskestävyys haetaan sieltä salilta esim käsille. Pistäppä esim joku tosi lihaksikas jätkä uimaan pitkää matkaa niin saattaa lihaksen krampata aika äkkiä ;D kun on pelkkää voimaa(isot lihakset=syö hapen nopeesti) eikä lihaskestävyyttä...
     
  4. Driver

    Driver Freeride 146" Turbo

    Lihas ei ole sama asia kuin voima ;)

    Ja vaikka olisi kuinka lihaksikas kaveri, eihän se tarkoita että se jaksaisi maratonia juosta, jos se ei ole koskaan juossut lähikauppaa pidemmälle? Eli vaikka olisi kuinka voimaa niin kuin vaikka jollain kehonrakentajalla, ei se välttämättä siksi jaksa uida että lihakset kramppaa, vaan koska yksinkertaisesti peruskuntoa ei ole.
     
  5. meikkis

    meikkis Active Member

    kaikista mitä teen on mulle 20 kilsaa hölkkää 2-3 kerrtaa viikos ja ainakin kolme kertaa kuntopiiri! :eek:
     
  6. heikki aikio

    heikki aikio Guest

    hapenottokyky ja hapen kuljetus lihaksiin siinä se yksinkertaisesti on , ei tuo niin kaameasti puuskuttanut jos penkistä pukkas 186kg tai kyykkäs ja veti maasta sarjana 245kg
    sanoisin että ei kehonrakentajat ole älyttömän voimakkaita verrattuna voimanostajiin ne kun on täysin eri lajeja
    lihaksen max. lepoaika on 72h ja sitten uutta ärsykettä kehiin
    ei tuolla maailman vahvimmalla miehellä magnus ver magnusonillakaan ollut mikään ihmeellinen sormien puristusvoima kun tuo ja monet muutkin hävisivät useaan kertaan kissanhännänvedossa ;D
     
  7. Driver

    Driver Freeride 146" Turbo

    Juurikin näin, tätä juuri yritin sanoa.

    80 kiloisten penkkipunnerruksen ME tais olla jotain 240kg ;D

    Itse olen tässä vuosien intensiivisen salitreenin ohella huomannut kavereita, jotka pumppaa noita iänikuisia 10-30 toiston sarjoja vuodesta toiseen. Ja painot on pysyneet aika samoissa alun pienen nousun jälkeen. Eli nuo toistomäärät tuppaa olemaan sellaisia, että riittävää rasitusta lihassolun rikkoutumiselle ei saada, mutta hermosto kyllä saadaan aivan tukkoon. Jos lihassolu ei rikkoudu, se ei voi korjautua paremmaksi mitä se oli ennen treeniä.

    Mutta jokainenhan treenaa miten haluaa, mutta halusin vain tuoda esille että ei ole yhtä kiveen kirjoitettua totuutta kun monet vannovat noiden pitkien toistomäärien nimeen. Kyseenalaistamalla vanhat tiedot ja uskomukset saadaan kehitystä aikaan ;)
     
  8. stm

    stm Well-Known Member

    Pääsääntöisesti bodarit ei tietty panosta voima puolelle, mutta poikkeuksia löytyy. Aika hyvänä esimerkkinä on Coleman joka on ihan jäätävä monsteri ja voimaa on älytön määrä kehonrakennustaustasta huolimatta.

    Ja tuosta salitreenistä sen verran että voimaa, lihasta ja kestävyyttä voidaan kaikkia treenata erikseen omana osa-alueenaan. Aina eri treeni metodi jokaiselle osa-alueelle.
     
  9. Driver

    Driver Freeride 146" Turbo


    Itsellä treeni on voimakestävyys painotteista massatreeniä ;D

    Esim. viime maanantain penkkitreeni:
    6 x 105kg
    6 x 102,5kg
    6 x 100kg
    6 x 97,5kg
    6 x 95kg

    Ja ennen kuin joku ehtiii sanomaan, teen liikkeen melko rauhallisella tempolla puhtaalla tekniikalla, parin minuutin palautuksilla. Ei siis mitään pudotuspomppukylkiluutpoikki-tekniikalla.
    Itellä painoa tällä hetkellä 85-88kg ja pituus 181cm. Kehitys ei ole mulla ollut mitään kauhean nopeaa, mutta selvästi nousujohteista ja kolmen vuoden ajan. Painoa oli parhaimillaan viime keväänä 95kg, mutta pudotin tarkoituksella rasvaa pois, tavoitteena kuitenkin tulosten kasvattaminen jatkuvasti. Ja kyllä sitä kelkkaa heittelee aika helposti kun vertaa muutaman vuoden taakse kun painoa oli ~77kg. Mutta toisaalta aeroobinen puoli on heikentynyt samalla, kun peruskuntoa ei ole jaksanut treenata kauheasti. Ja on aivan totta, että hapenottokyvyn on oltava sitä parempi mitä enemmän massaa on. Eli jaksaminen on kiinni enää peruskunnosta, jostain syystä nykyään ajon jälkeen paikat ei ole enää läheskään niin jumissa kuin ennen, ja kroppa pystyy ottamaan vastaan enemmän ja kovempia tällejä väsyttämättä.
     
  10. stm

    stm Well-Known Member

    Samoilla linjoilla ollaan kyllä. Tehokkaammin jaksaa ajaa sen mitä jaksaa, mutta kunto kyllä loppuu auttamatta aikaisemmin juurikin isomman massan takia. Sali on ehkä eniten auttanu tuohon että ei ole joka nivel ja jok'ikinen paikka kipeänä. Varmaan ne lihakset tukee kehoa sen verta paremmin ???
     
  11. KTM

    KTM Member

    moro!

    Hyvä keskustelu - asia linjalla.

    Muistkaa vielä tavoitteet ja reenien rytmitys tavotteiden mukaan. Siis kauden ja kausien yli.

    Jako esim. peruskunto, lihaskunto ja ajokuntokausiin. Painotus tavotteiden/ongelmien mukaan. Kaikenhan kruunaa kisamiehillä ajokausi, silloinhan ajetaan niin paljon ko mahdollista (palautumisen ja kunnon rajoissa).


    t.KAi
     
  12. Firecat 500

    Firecat 500 Well-Known Member

    Ja kaikista tärkein eli lajikunto, jota saadaan vain ajamalla... ;)
     
  13. x-it

    x-it Member

    Huippu crossarit yrittävät hakea kestävyyttä mahdollisemman hyvin niihin lihaksiin joita ajaessa tarvitaan.Esim penkkiä tehdessä kädet ohjaustangon levysessä otteessa...Jalkakyykky jalat suunnilleen samassa asennossa kuin seisaalta ajettaessa(leveys)ja nimen omaan lihas kestävyyttä. :)
     
  14. heikki aikio

    heikki aikio Guest

    tuosta lihasmasasta tulee myös nopeutta , reaktio paranee
    se suojaa myös törmäyksissä ja suojaa jonkin verran niveliä yliojentumiselta

    jos jalat ovat heikot olet köntys ja kompuroit ,kattokaa vaikka vanhuksia kun ne "hiipivät" kävellen

    usa:n ilmavoimissa tutkittiin hävittäjälentäjien lihasmassan vaikutusta g voimaan ja todettiin että lihaksikkaat selviävät paremmin kaarrosten g-voimasta kuin hintelät
     
  15. Firecat 500

    Firecat 500 Well-Known Member

    Sisäelimiä tukevat lihakset ovat pieniä staattisia lihaksia, joiden hyvä kunto auttaa myös törmäystilanteissa... Esim F1 kilpaveneilijöillä on omat treenaukset näihinkin lihaksiin. :) Mutta ei se liikakaan lihasmassa nopeutta tee...

    OT: Mutta tossa G-testissä vaikutta tosipaljon aivojen ja sydämmen välinen matka. Vaikka hävittäjälentäjät käyttävät nykyisin "potkupukuja" niin joutuvat ne siltikin aikapaljon jännittää lihaksia kaartaessaan.. ;D
     
  16. Soppamies

    Soppamies Xterrain 900 Turbo -20, Lynx RS 600 -18

    Vs: Kisakuskit ja kuntoilu.

    nyt alkaa oleen jo ensilumi maassa, niin mites on jengi muistanu pohjat rakentaa kisakaudelle 8)
     
  17. Driver

    Driver Freeride 146" Turbo

    Vs: Kisakuskit ja kuntoilu.

    Punttitreeniä entiseen malliin, rasvaprosenttia ja sitämyöden painoa on saatu laskettua aika hyvin. Aerooppisen kanssa on vielä tekemistä.
     
  18. Solaris

    Solaris Well-Known Member

    Vs: Kisakuskit ja kuntoilu.

    1,5kk vedetty lonkkaa , syöty pitzaa, sipsejä , jäätelöö ja muita herkkuja.

    huonossa kunnossa siis nyt
     
  19. pikkujussi

    pikkujussi Polaris 600rr

    Vs: Kisakuskit ja kuntoilu.

    Siitä se lähtee :D
    Et sinä vielä tupakkaa ole alkanut veteleen ;D
     
  20. Solaris

    Solaris Well-Known Member

    Vs: Kisakuskit ja kuntoilu.

    hmmmm
     

Suosittele tätä sivua